مراسم اختتاميه سيزدهمين دوره جشنواره پايان نامه سال دانشجويي برگزار شد

دوشنبه 4 خرداد 1388
مراسم اختتاميه سيزدهمين دوره جشنواره پايان نامه سال دانشجويي برگزار شد

گزارش تصویری:: مراسم اختتاميه و معرفي برگزيدگان سيزدهمين دوره جشنواره پايان نامه سال دانشجويي با حضور دكتر صادق واعظ زاده معاون علمي و فناوري رييس جمهور، دكتر حميدرضا طيبي رييس جهاددانشگاهي و جمعي از مسؤولان ، اساتيد دانشگاه ، دانشجويان و صاحب نظران در دانشگاه تربيت مدرس برگزار شد.


 به گزارش روابط عمومي سازمان انتشارات جهاددانشگاهي، معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي در ابتداي مراسم بر ضرورت توجه به اهميت علم و توسعه علمي به عنوان رمز قدرت كشور تاكيد كرد.


سعيد پورعلي، معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي در مراسم سيزدهمين دوره پايان نامه سال دانشجويي و  نهمين دوره پژوهش برتر دانشجويي و سومين دوره اهداي نشان علمي علامه بهاء الدين عاملي (شيخ بهايي)، با بيان اينكه اين جشنواره با هدف ترويج علم و علم گرايي در جامعه كار خود را از سالها قبل آغاز كرده است تصريح كرد: شناخت و معرفي جريان‌هاي پژوهشي دانشجويي از ديگر اهداف جشنواره به شمار مي‌رود.


 وي با بيان اينكه در هزاره سوم جايگاه معرفت علمي به سطح رفيعي ارتقا يافته است گفت: در اين راستا كشورهاي پيشرفته بخش قابل توجهي از بودجه خود را صرف اين امور مي‌كنند.



پورعلي همچنين با اشاره به ضرورت توزيع عادلانه فرصت‌هاي علمي در كشور به تاكيدات مقام معظم رهبري مبني بر ضرورت دستيابي به جايگاه اول علمي منطقه اشاره و اظهار كرد: در اين راستا همگان بايد به اهميت علم به عنوان رمز قدرت كشور توجه داشته باشيم. همانطور كه در ادبيات كهن ما نيز توجه به علم آموزي بخش زيادي را به خود اختصاص داده است.



دكتر شعباني، استاد پيشكسوت دانشگاه نيز در سخناني با تاكيد بر اينكه ما ايرانيان نياز داريم كه خود را جدي بگيريم خطاب به دانشجويان گفت: در بخشي از حوزه‌ها به ويژه علوم انساني بايد خود را در سطحي ارتقا دهيم كه ديگران مطالب شما را ترجمه كرده و استفاده كنند و اين امر مستلزم جدي شدن دانشگاهيان، اساتيد و دانشجويان است.



وي تصريح كرد: ايران به مغزهاي دانشجويان خود متكي است و ما بايد در اين زمينه كار را با سنگيني بيشتري بر دوش گيريم.


 رييس جهاد دانشگاهي :


توسعه علمي کشورنبايد متاثراز تغييرمديريت هاي کشوري باشد


  در اين مراسم دكتر طيبي رييس جهاددانشگاهي در سخناني ضمن تسليت به مناسبت ايام شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) و بزرگداشت سالروز آزادسازي خرمشهر ، گفت:  امروز تنها راه توسعه كشور، توسعه علمي و فناورانه است و دستيابي به امنيت ، اقتدار و رفاه اجتماعي در سايه پيشرفت علمي جامعه محقق خواهد شد.


  رييس جهاد دانشگاهي گفت: توسعه علمي کشورنبايد متاثراز تغييرمديريت هاي کشوري باشد و بايد راهي را اتخاذ کنيم که همراه با توسعه فرهنگي، اجتماعي و سياسي به توسعه علمي و فناوري نيز بپردازد.


 حميد رضا طيبي در اختتاميه سيزدهمين دوره جشنواره پايان نامه سال دانشجويي گفت : تنها راه توسعه کشور و رسيدن به جايگاه برتر منطقه، توسعه علم و فناوري است. هنوز ما نتوانسته ايم در اين عرصه استعدادهاي خود را شکوفا کنيم و بايد براي اين کار برنامه ريزي لازم را صورت دهيم.


 وي با بيان اين مطلب که ما همواره افق چشم انداز کشور را دورتر از آنچه که امروز دستيابي به جايگاه اول منطقه است ترسيم مي کرديم اما امروز براي رسيدن به همين هدف هم مشکل داريم ياد آورشد : براي تحقق هدفمان نيازمند دو اراده جدي هستيم اول اينکه کشور براساس توسعه علمي اداره شود و وابستگي آن به درآمد آسان يعني نفت رها شود و دوم اينکه بايد برنامه ريزي انجام دهيم که متاثر از تغييرات مديريتي در کشور نباشد. برنامه ريزي که همزمان با توسعه سياسي کشور توسعه علمي و فناوري را نيز مدنظر داشته باشد.


 رييس جهاد دانشگاهي تاکيد کرد : نقشه جامع علمي کشور مي تواند نقطه اتصال حرکتهاي ما در حوزه علم و فناوري باشد. اين نقشه مي تواند سير توسعه علمي کشور را به سير طبيعي خود که به خاطر جنگ از بين رفته بود، برگرداند.



وي ادامه داد : نقشه جامع علمي کشور بايد زود تصويب شده و مبناي برنامه ها قرار گيرد نه اينکه عده اي در حال تدوين برنامه پنجم و عده اي هم به دنبال نقشه جامع علمي کشور باشند و هر کدام به صورت جزيره اي عمل کنند.



معاون علمي و فناوري رييس جمهور:


پايان‌نامه‌هاي دانشجويي از ابعاد مختلف حمايت شوند


بازنگري در مساله شناسي و تعيين عناوين پايان‌نامه‌هاي دانشجويي ضروري است


   معاون علمي و فناوري رييس جمهور با تاكيد بر اين كه پايان‌نامه‌ها و رساله‌هاي دانشجويي بايد از ابعاد مختلف حمايت شوند، اظهار كرد: بازنگري در مساله شناسي و تعيين عناوين پايان‌نامه‌هاي دانشجويي ضروري است.


 دكتر صادق واعظ زاده با بيان اينكه پايان نامه‌ها و رساله‌هاي تحصيلات تكميلي از مهمترين عوامل رشد پژوهش در كشور به شمار مي‌روند گفت: دانشجويان تحصيلات تكميلي از سرمايه‌هاي اصلي توليد علم در كشور محسوب مي‌شوند.


 وي با اشاره به آمار دانشجويان دكتري و كارشناسي ارشد در كشور گفت: اين دانشجويان، سرمايه‌هاي كمي و كيفي كشور ما هستند و بايد با اتكا به اين سرمايه‌ها و همچنين اساتيد دانشگاه‌ها به افق‌هاي ترسيم شده پيش روي كشور دست يابيم.


 واعظ زاده با اشاره به ضرورت توجه جدي به بحث پايان نامه‌ها گفت: پايان نامه‌ها بايد در چرخه نوآوري ملي به جايگاه ارزنده‌اي دست يابند و به سمتي حركت كنيم كه پايان نامه‌ها به سطوح بالاتر كيفي برسند.


 وي ارتقاي نقش پژوهش در رساله‌ها را از مقدم ترين مسائل در آموزش عالي عنوان كرد و گفت: بايد در اين زمينه توجه بيشتري صورت گيرد.



واعظ زاده با اشاره به نهايي شدن بحث برنامه پنج ساله كشور اظهار كرد: نقشه جامع علمي كشور نيز بايد هرچه سريعتر تصويب، ابلاغ و اجرا شود.


 معاون علمي رييس‌جمهور از مهمترين مسائل در ارتقاي كيفيت پايان نامه‌ها را بحث مساله شناسي و تعيين عناوين و موضوعات پايان نامه‌ها بيان كرد و گفت: مساله شناسي از مهمترين مسائل در اين حوزه به شمار مي‌رود كه بايد مورد بازنگري قرار گيرد و همچنين استفاده از منابع عظيم نيز بايد مورد توجه قرار گيرد.


 واعظ زاده افزود: پايان نامه‌ها بايد به نحوي تنظيم شوند كه در حل مسائل كشور ما را ياري رسانند و نبايد در تدوين پايان نامه‌ها به موضوعات تكراري پرداخته شود و نكته ديگري كه مي‌توان بيان كرد در حوزه كاربردي و اختراعات است كه اين بحث نيز بايد بيشتر مورد توجه قرار گيرد.


 رييس بنياد ملي نخبگان با اشاره به ضرورت توجه به پايان نامه‌ها در حوزه علوم انساني تصريح كرد: متاسفانه عظمت بزرگان ما و گاهي ابهت دانشمندان بين المللي باعث مي‌شود كه ما تنها به درك مفاهيم آنها اكتفا كنيم و اين در حالي است كه ما بايد با استفاده از دستاوردها، مسائل نويني را بيانديشيم كه متاسفانه در اين جهت در وضعيت مطلوبي قرار نداريم.


 واعظ زاده با اشاره به بحث حمايت از پايان نامه‌ها گفت: در اين راستا ساز و كارهاي حمايتي از پايان نامه‌ها بايد بيشتر مورد توجه قرار گيرد و در اين زمينه توجه به يك بعد حمايتي راهكار مناسبي نيست؛ بلكه ابعاد حمايت بايد مختلف باشد و همكاران در شوراي معاونت در زمينه بحث ساماندهي و تقويت حمايت از پايان نامه‌ها مشغول به كار هستند.


 معاون علمي و فن‌آوري رييس‌جمهور با بيان اينكه اميدواريم با تدوين يك برنامه جديد به صورت جدي تري در تدوين پايان نامه‌ها بينديشيم، گفت: در اين راستا مي‌توان به بحث‌هاي حمايتي همچون حمايت‌هاي ستادهاي فن‌آوري در حوزه راهبردي، حمايت از كانون‌هاي همكاري دانشگاه و صنعت، بحث حمايت شركت‌ها و موسسات غير انتفاعي و غيره اشاره كرد به طور نمونه در سالي كه گذشت شركت‌ها و موسسات غير انتفاعي دو هزار و 200 پروژه كلان را با استفاده از اعتبارات ناشي از قانون اختصاص يك درصد درآمد عملياتي تمام شركت‌ها، بانكها و موسسات انتفاعي به پژوهش در سال 87 انجام دادند.


  معاون پژوهشي نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري:


مطالبات رهبري بهترين پاسخ به دغدغه نظام در مسير توسعه است   


معاون پژوهشي نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه‌ها از اعطاي نشان علمي شيخ بهايي به پايان‌نامه برتر در راستاي فرامين مقام معظم رهبري از دوره آتي جشنواره پايان‌نامه سال دانشجويي خبر داد.


 حجت الاسلام و المسلمين محمد نژاد تصريح كرد: يكي از اقداماتي كه از يك سال پيش از سوي نهاد آغاز شده گردآوري سخنان مقام معظم رهبري و برنامه‌ريزي براي سوق دادن پايان نامه‌هاي دانشجويي به سمت رهنمودهاي رهبر معظم انقلاب است.



وي افزود: اميدواريم از سال آينده نشان شيخ بهايي علاوه بر دو نفري كه امسال به عنوان ارائه‌دهندگان پايان‌نامه‌هاي برتر ديني اين نشان را دريافت كردند، به پژوهشگري هم كه بر روي مطالبات مقام معظم رهبري مطالعه كرده، اعطا شود.


 محمدنژاد با تاكيد بر اينكه پايان نامه‌هاي دانشجويي بايد به سمت حل مسائل جامعه هدايت شوند، گفت: مطالعات انجام شده بر روي پايان نامه‌ها نشان مي‌دهد كه درصد كمي از پايان نامه‌ها در مسير رفع نيازها تدوين شده در حالي كه مطلوب اين است كه وقتي يك استاد برجسته وقت خود را براي پايان نامه مي‌گذارد، اين پايان نامه در راستاي حل مشكلات باشد.


 وي با اشاره به محدود بودن فضاي توليد علم در عرصه علوم انساني گفت: بايد از هم اكنون براي گام برداشتن در اين مسير تلاش كنيم. در حال حاضر 160 فصلنامه علمي - پژوهشي در حوزه علوم انساني وجود دارد كه اين رقم بايد سه برابر شود.


 محمدنژاد همچنين با اشاره به ضرورت توجه به توليدات دانشجويي گفت: متاسفانه هنوز توليد دانشجويي به عنوان يك پژوهش مناسب مورد توجه قرار نگرفته است و حمايت خوبي از پژوهش دانشجويي انجام نمي‌گيرد.


 به عنوان نمونه در جشنواره اين حركت مشاهده شد كه دانشجويان چه اقدامات بزرگي انجام دادند. در واقع اين فعاليت‌ها بايد در رزومه دانشجويان به عنوان يك كار پژوهشي ثبت شود و همچنين پژوهش‌هاي دانشجويي مي‌توانند به يك محصول براي رفع نيازهاي جامعه تبديل شوند.


 وي در پايان تاكيد كرد: بايد محصولات قديم خود را با تئوري‌ها و فرضيه‌هاي جديد گره بزنيم و با آزمودن آنها حركتي نو براي توليد علم ايجاد كنيم. به عنوان نمونه تاسيس يك دانشكده به عنوان طب سنتي حركت خوبي است اما كافي نيست و نيازمند فعاليت بيشتري است.



دبير سيزدهمين دوره پايان نامه سال دانشجويي:


پيگيري ايجاد كانون برگزيدگان پايان‌نامه سال دانشجويي


توسعه جشنواره به كشورهاي اسلامي در دوره‌هاي آينده


سلگي در مراسم سيزدهمين دوره جشنواره پايان نامه سال دانشجويي گفت : اين جشنواره در سه بخش اصلي ، ويژه وجنبي برگزار شد و 864 اثر به بخش اصلي ،16 اثر به بخش ويژه و 121 اثر نيز به بخش جنبي ارسال شد.


 وي ياد آورشد : تعداد آثار ارسال شده به سيزدهمين جشنواره پايان نامه سال دانشجويي نسبت به سال گذشته 35 درصد رشد داشته که از ميان آثار رسيده گروه علوم انساني با 399 اثر بالاترين رتبه را به خود اختصاص داده است.


دبير سيزدهمين دوره جشنواره پايان نامه سال دانشجويي اعلام کرد: 48 درصد شرکت کنندگان اين دوره از جشنواره پايان نامه را زنان به خود اختصاص داده و مراکز غير دولتي نيز با 9 درصد رشد 32 درصدي شرکت کنندگان را به خود اختصاص دادند.


 وي ادامه داد : با تصويب هيات داوران 23 اثر به عنوان آثار برگزيده، 26 اثر به عنوان اثر لايق تقدير و دو اثر نيز براي اهداي نشان علمي شيخ بهايي مدنظر قرار گرفت و همچنين دو استاد راهنما نيز به عنوان اساتيد راهنماي برتر انتخاب شدند.



رييس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهي با اعلام اينكه دبيرخانه جشنواره، طرح ايجاد كانون برگزيدگان را نيز تدوين كرده است، گفت: همچنين برنامه‌اي براي حمايت از پايان نامه‌ها در نظر داريم كه دانشجويان مي‌توانند براي اطلاعات بيشتر با دبيرخانه جشنواره تماس بگيرند.


وي ادامه داد : همچنين تسهيلاتي ايجاد خواهيم کرد تا از پايان نامه هاي دانشجويان شاغل به تحصيل نيز حمايت صورت گيرد.



دبير سيزدهمين دوره جشنواره پايان نامه سال دانشجويي در پايان اعلام کرد : قصد داريم سال آينده جشنواره پايان نامه سال دانشجويي را به کشورهاي اسلامي توسعه دهيم.