رضا احمدی، مدیرمسئول نشر علم کشاورزی ایران در گفت و گو با کمیته اطلاع رسانی و روابط عمومی ستاد ناشران دانشگاهی، نمایشگاه کتاب را همایش بزرگ فرهنگی کشور دانست و بیان کرد: بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با تمام فراز و فرودهای خود رو به اتمام است و این همایش بزرگ فرهنگی، که جایگاه خود را در بین نمایشگاه های بین المللی کتاب دنیا به دست آورده و در خاورمیانه بی نظیر است، متأسفانه امسال با مشکلاتی مواجه شد که این مشکلات به ضرر ناشران دانشگاهی و بخش های دیگر تمام شد.
وی با توجه به مشکلات تغییر مکان بخش نشر دانشگاهی در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران گفت: متأسفانه جابه جایی در مکان بخش نشر دانشگاهی و عدم استفاده از تابلوهای راهنمای مناسب برای بازدیدکنندگان باعث شد این بخش با کاهش مخاطب مواجه شود.
احمدی ادامه داد: اما این کاهش مخاطب دلایل دیگری هم داشت و آن دایرنشدن تورهای دانشجویی در این دوره از نمایشگاه کتاب بود. البته اختلال در سیستم اینترنتی بن کارت های دانشجویی و عدم اختصاص بودجه خرید کتاب به کتابخانه های دانشگاه ها، از دیگر دلایلی بود که باعث شد بخش دانشگاهی با کاهش مخاطب مواجه شود.
مدیرمسئول نشر علم کشاورزی، نبود اطلاع رسانی کافی را از دیگر مشکلات نمایشگاه کتاب این دوره برشمرد و تصریح کرد: متأسفانه راه حلی برای کاهش این مشکلات از سوی مسئولان انجام نشد و توقع می رفت اطلاع رسانی از طریق صدا و سیما با حجم و گستره بیشتری انجام شود.
احمدی در ادامه، تکثیر کتاب های دانشگاهی را یکی از مهم ترین مشکلات در نشر این حوزه دانست و گفت: متأسفانه در بخش نشر دانشگاهی، ناشران با مشکلات زیادی مواجه هستند و کپی شدن کتاب ها در دانشگاه هم از نظر قانونی و هم از نظر اخلاقی ضربه سنگینی به ناشران وارد کرده است، زیرا هر کتاب برای ناشر و مولف مانند تولد یک نوزاد برای خانواده است و برای اینکه نوزاد به مرحله رشد برسد، باید خانواده زحمات بسیاری را متحمل شود و آیا می شود فرزند شخصی را به راحتی گرفت و به دیگری واگذار کرد؟
وی با تأکید بر اینکه برای حل مشکلات نشر باید وزارت ارشاد و نهادهای مسئول دیگر اقدامات بیشتری در راستای حمایت از ناشران و مولفان انجام دهند، بیان کرد: عدم حمایت از خرید کتاب های چاپ اول در سال گذشته، از دیگر مشکلات صنعت نشر کشور بود. البته در این زمینه لازم است بسیاری از نهادها مانند وزارت علوم و ارگان های مرتبط با نشرهای تخصصی وارد عمل شوند؛ برای مثال در زمینه چاپ کتاب های کشاورزی، جهاد کشاورزی می تواند در مراکز استان ها و دهداری ها کتابخانه هایی را برای کارشناسان کشاورزی و روستائیان تأسیس کند تا آنها با علم روز این رشته آشنا شوند ولی این اقدام تاکنون انجام نشده است.
این ناشر با بیان اینکه دولت باید برنامه های حمایتی خود را از دانشجویان افزایش دهد، بیان کرد: به علت گرانی و تورم موجود در جامعه و وابسته بودن دانشجو به خانواده برای خرید کتاب مورد نیاز خود، می طلبد دولت برنامه های ویژه ای برای دانشجویان در نظر بگیرد. برای مثال به دانشجویانی که معدل بالایی دارند بن کارت هایی پرداخت شود و یا برای دانشجویانی که درآمد پایین دارند بن کارت های حمایتی در نظر گرفته شود. ولی بهترین راهکار این است دانشگاه ها به روز شوند و کتاب های چاپ قدیم را از کتابخانه خارج نموده و کتاب های چاپ اول و ویراست جدید را جایگزین آنها کنند تا کتابخانه ها به کتاب های روز مجهز شوند و قوانینی گذاشته شود که دانشجویان هر دانشگاه از کتابخانه های دانشگاه های دیگر استفاده کنند.
احمدی در پایان گفت: تقاضای ما از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این است به دلیل گرانی و تورم، قوانینی تصویب شود تا ناشران بتوانند قیمت کتاب های خود را به نسبت تورم موجود در جامعه افزایش دهند.