ثبت نام 500كتابفروشي در طرح«تابستانه كتاب»

سه شنبه 8 تیر 1395
ثبت نام 500كتابفروشي در طرح«تابستانه كتاب»

 به گزارشروابط عمومی سازمان انتشارت جهاددانشگاهی به نقل از روابط عمومي خانه كتاب، نشست هم انديشي مدير عامل خانه كتاب با تشكل هاي نشر درباره«تابستانه كتاب» با حضور حجت الاسلام عليرضا سبحاني نسب، رئيس انجمن ناشران كودك ونوجوان قم، نادرقدياني، رئيس انجمن ناشران كودك و نوجوان تهران، محمود آموزگار، رئيس اتحاديه ناشران و كتابفروشان تهران، امير صفرزاده، مدير عامل شركت تعاوني توزيع كنندگان كتاب تهران، مناف يحيي پور، معاون توليد كانون پروش فكري كودكان و نوجوانان، رضا قمرزاده، معاون فرهنگي كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان و سحر ترهنده، نماينده شوراي كتاب كودك، عصر ديروز(5 تيرماه) در سراي اهل قلم موسسه خانه كتاب برگزار شد.

در ابتداي اين نشست، مجيد غلامي جليسه، مدير عامل خانه كتاب به هدف برگزاري اين هم انديشي اشاره كرد و گفت: در طول اجراي طرح اعطاي يارانه كتاب به كتابفروشي مستمرا با تشكل هاي نشر ارتباط داشته باشيم تا از نقطه نظرات آنها بهره مند شويم. بنابراين موفقيت طرح هاي حمايتي از كتابفروش ها مديون همدلي و همراهي اين تشكل ها است.

جليسه، جامعه هدف طرح«تابستانه كتاب» را كودكان و نوجوانان عنوان كرد و گفت: در اين طرح سعي كرده ايم اوقات فراغت كودكان و نوجوانان را در فصل تابستان در نظر بگيريم. بنابراين همه بايد با ارائه نظرات و ايده هاي كاربردي بتوانيم تابستانه كتاب را به بهترين شيوه برگزار كنيم تا خانواده ها و كودكان و نوجوانان از تابستانه كتاب بهره مندي لازم را ببرند.

وي با بيان اينكه تاكنون حدود 500 كتابفروشي از سراسر كشور در طرح«تابستانه كتاب» شركت كرده اند، بيان كرد: كتابفروشي هاي متقاضي شركت در طرح«تابستانه كتاب» از شهرستان هستند و مابقي در مراكز استان ها حضور دارند.31 استان كشور در اين طرح مشاركت كرده اند. اين درحالي است كه در طرح «كتابفروشي به وسعت ايران» 27 استان و در «عيدانه كتاب» 30 استان مشاركت داشته اند.

جليسه با بيان اينكه تعدادي از استان ها در اين طرح ها از عملكرد ضعيفي برخوردار بودند، گفت: سيستان و بلوچستان، قزوين، هرمزگان و خراسان شمالي از جمله اين استان ها هستند. اين استان ها هنوز هم حضور فعالي در طرح «تابستانه كتاب» ندارند. اما استان بوشهر روند رو به رشدي را در تابستانه كتاب داشته است. استان قم موفق شد تنها 11 كتابفروشي خود را در طرح عيدانه كتاب ثبت كند اما اين تعداد در تابستانه كتاب تاكنون به 56 كتابفروشي رسيده است.

مدير عامل خانه كتاب، با بيان اينكه استقبال از طرح تابستانه كتاب ما را به فكر افزايش بودجه انداخته است، گفت: اين استقبال مسئوليت ما را دو چندان مي كند كه نسبت به انتخاب جامعه هدف خودمان در تابستانه كتاب با حساسيت بيشتري برنامه ريزي كنيم. در تابستانه كتاب همه هشتاد ميليون جمعيت ايران مي توانند سهم داشته باشند. در اين طرح،  ملاك كارت ملي است و هر خانواده اي كه تمايل داشته باشد مي تواند از اين يارانه استفاده كنند.

وي ادامه داد: در طرح عيدانه كتاب 103 هزار نفر مشاركت داشتند. اين رقم با توجه به بازه زماني كه همه مردم به فكر ديد و بازديد نوروزي هستند، رقم قابل توجهي است. در اين مدت، بالغ بر 286 هزار جلد كتاب فروخته شد. اين رقم نشان مي دهد كه مي توانيم با اين طرح ها ظرفيت بيشتري را در كتابفروشي ها ايجاد كنيم.

جليسه درباره نحوه اطلاع رساني به ناشران، كتابفروشان و مردم درباره اجراي طرح«تابستانه كتاب» گفت: در دوره گذشته از طريق پيامك و ايميل به همه ناشران و كتابفروشان در باره اجراي اين طرح اطلاع رساني جامع و كاملي انجام شد. اطلاعات همه كتابفروشان و ناشران از طريق كتاب مرجع نشر ايران جمع آوري شده است. همچنين، براي همه مديران كل ارشاد استان ها در كل كشور طرح به صورت كامل شفاف سازي شد. بنابراين در صد قابل توجهي از كتابفروشان و ناشران مطلع شدند. ما در هر دوره خلاء ها را شناسايي كرديم. به طوري كه حدود 10 استان وضعيت خوبي براي عضويت نداشتند و تلاش شد كه آنها را به عضويت دعوت كنيم.

مدير عامل خانه كتاب با بيان اينكه تعدادي از كتابفروشان اعتماد كافي براي همكاري با ما را نداشتند، گفت: ما از ابتدا تلاش كرديم بار مالي كتابفروشان را پرداخت كنيم. به طوري كه در عيدانه كتاب و كتابفروشي به وسعت ايران كمتر از دو هفته با همه كتابفروشي ها تسويه حساب كرديم.

وي ادامه داد: متاسفاته برخي از استان ها در حوزه كتابفروشي ضعف دارند و از داشتن يك كتابفروشي خوب محروم هستند. ما اين كتابفروشي ها و استان ها را شناسايي مي كنيم تا بتوانيم در اين استان ها فعاليت بيشتري داشته باشيم. استان سيستان و بلوچستان از جمله اين استان ها است. بنابراين ضعف اين استان را نمي توان به حساب ضعف اطلاع رساني طرح«تابستانه كتاب» بدانيم.

مدير عامل خانه كتاب عنوان كرد: مبلغ پايه اي براي همه كتاب فروشي هاي عضو طرح در نظر گرفته شده است اما اگر كتابفروشي ها بتوانند در زمينه هاي اطلاع رساني و جذب مخاطبان از طريق رسانه هاي مختلف و فعاليت در شبكه هاي اجتماعي فعاليت بيشتري داشته باشند ما مي توانيم مبلغ پايه آنها را طبق ضوابط و اصول افزايش دهيم. همچنين اگر ميزان فروش كتاب هاي كودك و نوجوان در يك كتابفروشي بالا باشد ما مي توانيم مبلغ پايه آن را افزايش دهيم. برگزاري مراسم جشن امضاء با حضور نويسندگان در روزهاي اجراي اين طرح نيز از ديگر مواردي  است كه سهم يارانه كتابفروشي را افزايش مي دهد. بنابراين كتابفروشان مي توانند براي بهره مندي از تسهيلات بيشتر از نويسندگان و تصويرگران حوزه كودك براي حضور در كتابفروشي خود دعوت كنند.

در ادامه، حجت الاسلام عليرضا سبحاني نسب، رئيس انجمن ناشران كودك ونوجوان به معرفي انجمن ناشران كودك و نوجوان قم پرداخت و گفت: اين انجمن با 40 عضو فعاليت خود را آغاز كرد و در تلاش هستيم كتاب فاخر ديني را در دستور كار خود قرار دهيم.

وي توجه به كودك و نوجوان در طرح«تابستانه كتاب» را يك هوشياري به موقع دانست و گفت: والدين به بهانه كودك و نوجوان به كتابفروشي ها مي روند و براي خودشان نيز كتاب مي خرند. به عبارتي كودكان واسطه اي براي آشنايي والدين با كتاب ها مي شوند. بنابراين بايد در اطلاع رساني و تبليغات  به حوزه كودك و نوجوان توجه جدي تر صورت بگيرد.

سبحاني نسب با بيان اينكه سامان بخشي به كتابفروش ها از طريق  اين طرح بايد به صورت جدي تري دنبال شود، گفت: تعدادي از اين كتابفروش ها با ده ميليون وام به حيات خود ادامه مي دهند.گزارشي كه در اين جلسه شنيدم افق روشني را به من نشان مي دهد كه يارانه كتاب در جاي خود مصرف مي شود و به كتابفروش ها انگيزه حيات مي دهد.

در ادامه، مريم جدلي با طرح اين سوال كه آيا نقاط ضعف و قوت طرح هاي قبلي شناسايي شده است يا خير، گفت: آيا بودجه اي كه به هر استان تعلق مي گيرد با ميزان جمعيت آن استان تناسب دارد يا خير؟ تبليغات نقش مهمي در استقبال مردم از طرح«تابستانه كتاب» دارد. در اين زمينه چه اقداماتي انجام شده است.

در ادامه، جليسه اظهار كرد: ما با تجزيه و تحليل هر مرحله وارد مرحله بعدي اجراي طرح شديم. در اين زمينه رسانه ها به صورت قوي تر به آناليز طرح ها پرداختند. بنابراين، ضعف ها شناسايي و برطرف شد و نقاط قوت همچنان ادامه پيدا مي كند. ضعف هاي طرح هاي قبلي تا حد قابل قبولي در تابستانه كتاب برطرف شده است.

وي بيان كرد: در دو طرح قبلي برنامه اي براي اينكه به استاني با توجه به جمعيت آن بودجه اختصاص دهيم نداشتيم. بلكه سعي كرديم با كتابفروشي ها و با برنامه ريزي مناسب پيش برويم. در دو طرح قبلي كمبود بودجه نداشتيم. به عبارتي در تهران بودجه به ميزان كمتري مصرف شد اما در مقابل شهرستاني ها از بودجه بيشتري استفاده كردند. حتي 10 كتابفروشي برتر طرح عيدانه كتاب جزو كتابفروشي هاي شهرستان بودند.

مدير عامل خانه كتاب با بيان اينكه نمايشگاه كتاب با روح اين طرح كاملا منافات دارد، گفت: هدف اصلي از اجراي اين طرح ها، آشنايي مردم با كتابفروشي است. در اين طرح مي خواهيم به مردم ياد بدهيم كه كتابفروشي در 365 روز سال  فعاليت مستمري دارند. چگونگي آشنايي با كتابفروشي به عنوان يك برنامه مي تواند در مركز توجه كانون پرورش فكري كودكان قرار بگيرد. مي توانيم به تناسب هر استان بروشور هايي با فضاي كودكانه طراحي كنيم و در آنها كتابفروشي ها را به كودكان معرفي كنيم. همچنين مي توانيم يك روز تحت عنوان آشنايي با كتابفروشي در مراكز كانون پرورش فكري كودكان داشته باشيم.

مناف يحيي پور از ديگر سخنرانان اين نشست، گفت: در كانون پرورش فكري كودكان مي توانيم برنامه اي تحت عنوان گردش گروهي اعضاي كانون از كتابفروشي ها داشته باشيم. در اين گردش، آشنايي و ديد و بازديد از كتابفروشي ها مهمتر از خريد كتاب است. در هفته كتاب سال گذشته تعدادي از نويسندگان در مراكز استان با كودكان ديدار كردند. اين برنامه ها را مي توانيم در كتابفروشي ها نيز اجرا كنيم تا بچه ها همراه با يك نويسنده به كتابفروشي بروند.

در ادامه، سحر ترهنده توجه به كتاب در سطح ملي را اتفاق خوبي دانست، گفت: استفاده از بودجه  و يارانه دولتي در بخش فرهنگ  بسيار خجسته است. شوراي كتاب كودك يك نهاد توليد كننده كتاب نيست بلكه يك نهاد بررس و پژوهشگر است. در حوزه خواندن ما با مشكل ترويج خواندن روبه رو هستيم. كودكان  و نوجوانان ما با يارانه اختصاص داده شده به كتابفروشي ها به چه ميزان به خواندن ترغيب مي شوند؟ اين موضوع نياز به بررسي طولاني مدت دارد.

ترهنده ادامه داد: با تهيه فهرستي از كتاب هاي مناسب مي توانيم جامعه هدف طرح تابستانه كتاب را به نحو بهتري مورد هدف قرار دهيم؛ چرا كه خانواده ها براي انتخاب يك كتاب مناسب براي كودكان خود سر در گم هستند. بنابراين بايد در كنار اين طرح، فهرست هاي خوبي در اختيار خانواده ها قرار دهيم. اين فهرست مي تواند از سوي شوراي كتاب كودك تهيه شود.

وي در پايان گفت:  فهرست هاي جامع شوراي كتاب كودك متناسب پژوهش است. خانواده ها به دنبال فهرست هايي هستند كه آنها را به صورت مستقيم به سمت كتاب مورد نظر هدايت كند. اين فهرست ها مي تواند در كتابفروشي ها عرضه شود و خانواده ها با استفاده از آنها به انتخاب يك كتاب خوب دست بزنند.

در ادامه، جليسه گفت: در كتاب كارنامه نشر كودك و نوجوان  همه كتاب هايي كه جوايز بين المللي گرفته اند معرفي شدند. همچنين، در كتاب «كتابشناسي توصيفي آثار منتخب جشنواره هاي كتاب» به معرفي كتاب هايي كه در جشنواره ها برگزيده شده اند، پرداختيم. شوراي كتاب كودك، كانون پرورش فكري كودكان و انجمن ناشران كودك ونوجوان مي توانند فهرست هاي اجمالي از كتاب هاي مناسب را در اختيار ما قرار دهند. ما در عيدانه كتاب، بخشي به نام پرفروش ترين كتاب در نظر گرفته بوديم. بنابراين در تابستانه كتاب نيز كتابهاي پرفروش كودك و نوجوان وعمومي از هم جدا مي شوند تا خانواده ها بهتر بتوانند كتاب هاي مورد نظر خود را انتخاب كنند.

در ادامه اين نشست، محمدرضا توكل صديق با بيان اينكه طرح«تابستانه كتاب» بر حمايت از كتابفروشي ها متمركز است، گفت: تعهد و اعتمادسازي لازمه موفقيت اين طرح است.

وي افزود: توجه به كودكان و نوجوانان از نكات مثبت اين طرح است؛ چرا كه يكي از محدوديت هاي اين حوزه نداشتن يك ويترين خوب است. تعدادي از كتابفروشي هاي ما كتاب كودك عرضه نمي كنند و فضا براي عرضه اين كتاب ها محدود است. اما در  تابستانه كتاب بسياري از كتابفروشي ها براي عرضه كتاب هاي كودك و نوجوان تشويق مي شوند. در اين طرح مي توانيم از همكاري آموزش و پرورش نيز استفاده كنيم.

توكل در پايان گفت: در دراز مدت بايد بتوانيم با ارائه سازوكارهاي مناسب، خريد هاي دولتي و عمومي از ناشران از طريق كتابفروشان انجام شود. در اين معامله كتابفروشي از بين مي رود. همه بايد تلاش كنيم اين فرهنگ را در جامعه نهادينه كنيم كه احياي كتابفروشي، احياي نشر و كتابخواني است. از اين رو، كتابفروشي بايد محل عرضه باشد.

در ادامه، نادر قدياني بيان كرد: با فراهم كردن زير ساخت ها مناسب مي توان طرح هاي حمايتي از كتابفروشي ها در بلند مدت نيز ادامه داد. اين طرح مي تواند با مشاركت و همكاري ارشاد استان تهران، كانون پرورش فكري كودكان ، اتحاديه و تشكل ها به نحو شايسته اي به حيات خود ادامه دهد. ويترين كتابفروشي ها را بايد تقويت كرد تا از گستردگي لازم برخوردار شوند.

محمود آموزگار از ديگر سخنرانان اين نشست گفت: ضرورت استفاده از رايانه در اين طرح مشكلاتي را براي كتابفروشي ها ايجاد كرد و عده اي از آنها از نداشتن سيستم الكترونيك در كتابفروشي خود گلايه مند بودند. اطلاعات شخصي در اين طرح با ارائه كارت ملي ثبت مي شود. اين امر هم براي عده اي ايجاد نارضايتي كرده است. در عيدانه كتاب به چه علت از ناشران تقدير شد؟ ما بايد در صنف، دولت و مقامات تصميم گير بكوشيم به رقابت بين ناشران و كتابفروشان دامن نزنيم.

در ادامه، جليسه عنوان كرد: كامپيوتر جز مقتضايت روزمره است. ما براي اجراي اين طرح ها ناگزير بوديم سيستم آنلايني را طراحي كنيم تا رصد و ثبت اطلاعات به خوبي انجام شود. در خصوص اطلاعات شخصي ما سعي كرده ايم حداقل اطلاعات را از مردم بگيريم. براي ثبت نام بن دانش آموزي و دانشجوي فيلدهاي زيادي را دريافت مي كنند. اما براي طرح تابستانه كتاب حداقل فيلدها را در نظر مي گيريم. ما علاوه بر نام و نام خانوادگي از خريداران، شماره تلفن همراه نيز دريافت مي كنيم تا صحت سنجي اطلاعات به درستي انجام شود.

مدير عامل خانه كتاب در پايان گفت: تقدير از ناشران به اين معنا نبود كه از ناشراني كه فروش بيشتري داشتند تقدير كرده باشيم. بلكه از ناشراني كه بيشترين آثار آنها توسط كتابفروشي فروخته شد، تقدير كرديم. نوع كتاب هاي اين ناشران به صورتي بود كه مردم بيشتر به آنها تمايل نشان دادند.