به گزارش روابط عمومی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی، در ابتدای این نشست،دکتر کاظمی جنگ را علت اصلی عدم توجه جدی جامعه ما به بحث تاریخ نگاری انقلاب دانست و بروز زودهنگام آن را موجب تأخیر در پرداختن به مسئله تاریخ انقلاب ذکر کرد: «جنگ نفس انقلاب را گرفت و موجب شد ما ده سال در سکون و سکوت قرار بگیریم».
وی سپس به دسته بندی کتابهای منتشرشده در مورد تاریخ نگاری انقلاب اسلامی از منظر گروههای دخیل در انقلاب پرداخت و به تفصیل کتابهای چاپشده در این حوزه را معرفی کرد.
دکتر فروزش نیز در این نشست به بیان ویژگیهای مورخ پرداخت و سپس با تمایز میان منابع معطوف به تاریخنگاری و غیرتاریخنگاری اظهار داشت: «بعضی از اسنادی که امروزه در دسترس ما هستند، در زمان نگارش هدف تاریخی نداشتهاند ولی امروزه ما میتوانیم ازآنها استفاده تاریخی کنیم مانند : سفر نامه ها، اسناد اداری و مکاتبات اداری.»
وی استفاده از افراد حاضر بعد از دوران انقلاب اسلامی در نگارش تاریخ انقلاب اسلامی را بسیار مهم و ضروری دانست. او سپس با اشاره به تقسیمبندی تاریخنگاری مدرن و سنتی و بیان مؤلفههای این دو، لزوم توجه به تاریخنگاری مدرن را متذکر شد و توجه به مسائل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی را از نقاط قوت آن دانست.
دکتر بهرامی نیز لزوم توجه جدی به آسیبشناسی تاریخنگاری انقلاب اسلامی را خاطرنشان ساخت و از جمله مشکلات اساسی در تاریخنگاری انقلاب را تکثرگرایی و عدم مکتبگرایی دانست.
وی با اشاره به سه رویکرد مختلف در تاریخنگاری انقلاب، به اختصار به نگاه توسعهمحور یرواند آبراهامیان، نگاه جبرگرایانه میشل فوکو و گفتمان عرفانی لیلی عشقی نسبت به انقلاب اسلامی پرداخت. وی اظهار داشت:عمده تاریخنگاریها نسبت به انقلاب اسلامی، از سنخ تئوکراتیک است نه انسانمحورانه.
در ادامه کاظمی درخصوص وجود حلقههای مفقوده در تاریخ انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: تاریخ انقلاب اسلامی، پر از حفرهها و حلقههای مفقودهای است که تنها راه پرکردن آنها استفاده از تاریخ شفاهی است و کنار گذاشتهشدن بعضی از افراد و مهاجرت آنها یکی از عوامل به وجود آمدن این حفرهها است.
وی وارد شدن دانشگاهها در بحث تاریخ شفاهی را بسیار مهم و حیاتی و عدم توجه دانشگاهها به این مقوله را باعث ضربه خوردن تاریخنگاری در دهههای گذشته خواند.
دکتر فروزش نیز در ادامه در پاسخ به این سؤال که آیا فهم واقعیت تاریخ امکانپذیر است، اظهار داشت: محقق تاریخ برای فهم واقعیت باید بر موضوع و متغیر جزئی متمرکز شود و موضوعات کلان، ما را از حقیقت دور میسازد.
همچنین دکتر بهرامی در این نشست درباره علت عدم رغبت نسل جوان به کتاب های تاریخی گفت:عدم علاقه کلی به کتاب، عدم بلوغ آثار تاریخی ما در این حوزه و عدم سادهنگاری موجب کم توجهی نسل جوان به مقوله تاریخ انقلاب اسلامی شده است.
در پایان نیز حضار سؤالاتی را مطرح کردند که توسط اساتید به آنها پاسخ داده شد.