وقتی همه چیز به اینترنت وصل می‌شود

پنج شنبه 10 مهر 1399
وقتی همه چیز به اینترنت وصل می‌شود

 


«اینترنت اشیا: از داده تا بینش» عنوان اثری است که به تازگی در این زمینه به همت جان دیویس و کارولینا فورتونا منتشر شده است. عبدالله عابدی‌فر، پژوهشگر سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی در معرفی این اثر که در سال 2020 توسط انتشارات وایلی به چاپ رسیده است، می‌نویسد: کتاب حاضر به قلم دو تن از پژوهشگران برجسته حوزه اینترنت اشیا به رشته تحریر درآمده است. اینترنت اشیا از جمله کتاب‌هایی است که دریچه‌ و چشم‌انداز تازه‌ای را به روی علاقمندان و آشنایان این حوزه می‌گشاید. گردآورندگان کتاب، جان دیویس و کارولینا فورتونا سال‌هاست بر روی پروژه اینترنت اشیا فعالیت می‌کنند و آثار متعددی در این حوزه نگاشته‌اند.

اینترنت اشیا به زبان ساده اشاره به تمامی «اشیایی» دارد که به طور مستقیم یا بعضاً به واسطه تلفن‌های هوشمند به اینترنت متصل شده و از این طریق تحت کنترل انسان درآمده‌اند. این اشیا می‌تواند شامل ماشین لباسشویی، تلویزیون و یخچال باشد و حتی وسایلی مانند پوشاک را دربرگیرد. به تعبیری، هر کالایی که به نوعی با اینترنت پیوند می‌یابد، مورد مطالعه این حوزه قرار می‌گیرد.

اینترنت اشیا به‌سان اقیانوسی از کلانداده‌ها است که می‌تواند با خلق بینشی از این داده‌ها در زمینه خدمات پزشکی سریع، تعمیرات و نگهداری ماشین‌آلات، کسب و کارهای اینترنتی و... پیش‌بینی‌های دقیقی را در این حوزه‌ها انجام دهد. با پیشرفت اینترنت اشیا و کاربردهای رو به گسترش آن، حجم داده‌هایی که به وسیله محرک‌ها و سنسورها ایجاد می‌شود، افزایش می‌یابد که این امر طبعاً فرصت‌های بسیاری را برای کسبوکارها در این مورد فراهم خواهد ساخت.

دیویس و فورتونا در این کتاب به صورت جامع و دقیق به این موضوع بذل توجه کرده‌اند و در عین دقت و توجه به عمق مطلب، آن را به گونه‌ای ساده و روان بیان می‌کنند. آنها فناوری اینترنت اشیا را در پلتفرم داده‌ها، مطالعات موردی گوناگون، کسبوکارهای معطوف به آن، امنیت داده‌ها و حریم خصوصی مورد بررسی قرار داده‌اند. این کتاب تأکید ویژه‌ و فراوانی بر فن‌آوری‌های پردازش داده دارد و استخراج نگرش عملی حاصل از داده‌ها تا تصمیم‌گیری‌های بهتر در این زمینه را به بوته نقد و بررسی می‌گذارد.

موضوع محوری این کتاب، کنش تکنیک‌های هوش مصنوعی مانند پردازش جریان، گراف‌های دانشی، یادگیری عمیق و همچنین قابلیت تبادل داده‌ها و ابعاد مهم حریم خصوصی، امنیت و اعتماد است. موضوعات فرعی که نویسندگان در این کتاب به آن می‌پردازند، عبارتند از ایجاد و پشتیبانی اکوسیستم‌های اینترنت اشیا، رایانش مرزی، دادهکاوی مجموعه داده‌های حسگر و جمع‌‌سپاری.

مروری کلی بر انباشت فناوری اینترنت اشیا، نحوه کاربرد فناوری آن، بیان ساده برای خوانندگان ناآشنا به این حوزه و ارائه بینشی عمیق به متخصصان و پژوهشگران این حوزه از جمله نقاط برجسته و درخشان این کتاب است. این کتاب در چندین فصل به مقوله‌هایی نظیر استفاده برجسته از طیف وسیعی از زمینه‌های کاربردی همچون انرژی هوشمند، حمل و نقل، کارخانه‌های هوشمند و موارد دیگر می‌پردازد. گردآورندگان در انتها فصلی را به ملاحظات کلیدی هنگام استفاده از فناوری‌های اینترنت اشیا در تجارت اختصاص داده و به صورت مفصل مسیرها و چالش‌های تحقیقاتی آینده را مورد تبیین و واکاوی قرار می‌دهند.

گفتنی است، این اثر با عنوان اصلی «The Internet of Things: From Data to Insight» از سوی انتشارات وایلی (Wiley) در 240 صفحه چاپ و طی ماه‌های گذشته راهی بازار نشر شده است.