این کتاب حاصل همکاری مداوم مترجمین طی سه سال بوده که اندکی بعد از انتشار کتاب در سال1388 آغاز شده است. جامع بودن کتاب در حوزه کنترل بیولوژیک آفات و علف های هرز و ضرورت وجود منبعی به روز در این خصوص، مترجمین را بر آن داشت تا با ترجمه این کتاب، قدم در مسیر رفع بخشی از نیاز دانشجویان و علاقه مندان کنترل بیولوژیک بگذارند. این کتاب در برگیرنده مفاهیم اساسی کنترل بیولوژیک شامل تعاریف، معرفی گروه های متعدد کنترل بیولوژیک آفات و علف های هرز، ضرورت کنترل بیولوژیک و مبانی نظری و اکولوژیک آن است. در ادامه، فصلی جذاب، به موضوع کنترل بیولوژیک کلاسیک توام با مثال هایی تاریخی اختصاص یافته و سپس به موضوع کاربرد این شیوه در مورد علف های هرز ختم شده است. ابزارهای اجرای کنترل بیولوژیک کلاسیک نیز در بخش پنجم مورد بحث قرار گرفته است که در این بین، فصل 15 به قلم ریچارد استوتامر می تواند برای دانشجویان علاقه مند منبعی مختصر جهت شروع مطالعات مولکولی باشد. در فصول بعدی روش های ارزیابی کارایی عوامل کنترل بیولوژیک بحث شده است و در ادامه دو فصل به آفت کش های میکروبی اختصاص یافته است. کنترل بیولوژیک گلخانه و اهمیت زنبور تریکوگراما، در ادامه آمده است. در فصل 27 موضوعاتی نوین در چارچوب کنترل بیولوژیک مهره داران آفت طرح شده است.
این کتاب منبعی مفید برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته های گیاه پزشکی، زراعت، باغبانی و نیز دانشجویان و محققین علاقه مند دیگر حوزه های علوم زیستی خواهد بود.
کنترل آفات و علف های هرز به وسیله دشمنان طبیعی(مقدمه ای بر کنترل بیولوژیک) در تیراژ 1650 نسخه و با قیمت 22000 تومان در 648 صفحه توسط سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی واحد مشهد به چاپ رسیده است.
دیباچه/ 13
پیشگفتار مترجمین/ 15
پیشگفتار مؤلفین/ 17
بخش 1: گستره ی کنترل بیولوژیک
1- مقدمه/ 23
2- روش ها، اهداف و عوامل کنترل بیولوژیک/ 25
کنترل بیولوژیک چیست؟/ 25
کنترل دائمی در سطح گسترده/ 25
مهار موقت آفت در مناطق تولید/ 28
انواع اهداف و عوامل کنترل بیولوژیک/ 31
بخش 2: انواع دشمنان طبیعی
3. اکولوژی و نتوع پارازیتوئید/ 35
پارازیتوئید چیست؟/ 35
مفاهیم و فرایندها/ 35
برخشی منابع علمی در خصوص خانواده های پارازیتوئید/ 37
گروه های پارازیتوئیدها/ 38
پیدا کردن میزبان/ 43
تشخیص و ارزیابی میزبان/ 48
غلبه بر دفاع میزبان/ 53
تنظیم فیزیولوژی میزبان/ 57
زمان اختصاص یافته برای هر لکه (پچ)/ 58
4. تنوع و اکولوژی شکارگرها/ 63
شکارگرهایی غیر از حشرات/ 63
گروه های اصلی حشرات شکارگر/ 66
مروری بر زیست شناسی شکارگرها/ 70
رفتار غذاکاوری شکارگر/ 72
شکارگرها و کنترل آفات/ 76
اثرات غذاهای جایگزین روی تأثیر شکارگر/ 81
تداخل شکارگرهای عمومی با عوامل کنترل بیولوژیک کلاسیک/ 83
شکارگرها و راهبردهای دفاعی شکار/ 86
5. تنوع و اکولوژی عوامل کنترل بیولوژیک علف های هرز/ 89
هدف کنترل بیولوژیک علف های هرز/ 89
مفاهیم و مراحل/ 89
گیاه خواری و میزبان یابی/ 90
رسته های گیاه خواری/ 92
گروه های گیاه خوار و بیمارگرهای گیاهی/ 93
6. تنوع و اکولوژی بیمارگرهای بندپایان/ 107
باکتری های بیمارگر بندپایان/ 107
ویروس بیمارگر بندپایان/ 110
قارچ های بیمارگر بندپایان/ 112
نماتدهای بیمارگر بندپایان/ 114
دوره ی زندگی بیمارگر بندپایان/ 117
همه گیری شناسی: چه چیزی منجر به طغیان بیماری می شود؟/ 120
بخش 3: تهاجم: چرا کنترل بیولوژیک ضروری است؟
7. بحران تهاجم/ 127
جدی بودن بحران تهاجم/ 127
تاریخچه ی چهار گونه مهاجم مخرب/ 129
شدت و گستره ی اثرات مضر مهاجمان/ 134
چگونه گونه های مهاجم به مکان های جدید وارد می شوند؟/ 137
چرا بخری گونه های مهاجم موفق هستند ولی برخی ناموفق/ 141
تأثیر اکولوژی مهاجم/ 142
8. روش های مهار گونه های مهاجم/ 145
پیگشیری: سرآغاز مقابله با تهاجم جدید از طریق اعمال سیاست های کارآمد/ 145
ریشه کنی براساس تشخیص زودهنگام/ 151
مهاجمان بی خطر/ 152
کنترل آفات مهاجم در عرصه های طبیعی/ 152
عوامل مؤثر بر کنترل در عرصه های طبیعی/ 156
کنترل گونه های مهاجم در گیاهان/ 157
بخش 4: وارد نمودن دشمنان طبیعی: مبانی نظری و کاربردی
9. شبکه های برهم کنش به عنوان چارچوب ذهنی کنترل بیولوژیک کلاسیک
واژه شناسی/ 161
نیروهای تنظیم کننده ی انبوهی گیاه/ 164
نیروهای تنظیم کننده ی انبوهی جمعیت حشرات/ 166
پیشگویی هایی در مورد آفات براساس شبکه های غذایی/ 167
10. نقش اکولوژی جمعیت و مدل های جمعیت در کنترل بیولوژیک/ 171
مفاهیم اساسی/ 171
مدل های جمعیت/ 181
11. کنترل بیولوژیک کلاسیک/ 195
مقدمه/ 195
کنترل بیولوژیک کلاسیک/ 195
کنترل بیولوژیک نوپیوند/ 224
خلاصه/ 228
12. کنترل بیولوژیک علف های هرز/ 229
تفاوت ها و شباهت های موجود بین برنامه های کنترل علف های هرز و بند پایان/ 229
چرا گیاهان مهاجم می شوند؟/ 230
انتخاب اهداف مناسب برای کنترل بیولوژیک علف هرز/ 232
تضاد در علاقه مندی کنترل بیولوژیک علف هرز// 232
شناسایی فون: یافتن عوامل بالقوه ی کنترل بیولوژیک علف های هرز/ 233
ایمنی: آیا این حشرات درختچه های رزمن را از بین می برند؟/ 235
تعیین کارایی عامل کنترل پیش از رهاسازی/ 238
چه تعداد عامل برای کنترل علف هرز نیاز است؟/ 239
رهاسازی، استقرار و پخش/ 240
ارزیابی تأثیرات/ 242
تأثیرات غیر هدف/243
چه هنگامی یک برنامه به موفقیت می رسد؟/ 244
نتیجه گیری نهایی/ 245
بخش 5: ابزارهای کنترل بیولوژیک کلاسیک
13. جستجوی برون مرزی/ 249
برنامه ریزی و اجرای جستجوی برون مرزی/ 249
حمل و نقل دشمنان طبیعی/ 255
فعالیت های یک آزمایشگاه قرنطینه/ 257
مدیریت کلنی های حشرات در شرایط قرنطینه/ 258
درخواست برای رهاسازی در محیط زیست/ 260
14. تطبیق اقلیمی/ 263
تطبیق اقلیمی/ 264
مدل سازی قیاسی: پیش بینی پراکنش و موقعیت حمله/ 266
مدل سازی استقرایی: پیش بینی پراکنش و موقعیت حمله/269
نتیجه گیری/ 271
15. ابزارهای مولکولی/ 273
انواع اطلاعات مولکولی/ 274
مسائل مهم کنترل بیولوژیک که روش های مولکولی در آنها قابل استقاده است./ 288
نتیجه گیری/ 293
بخش6: ایمنی
16. اثرات غیرهدف عوامل کنترل بیولوژیک/ 297
کنترل بیولوژیک به عنوان یک فناوری در حال تکامل/ 297
دوره ی آماتور تا شروع عصر علمی اولیه (1920-1800)/ 298
توسعه ی علمی با نقایص و اشتباهای همراه است (1970-1920)/ 305
دوره ی توسعه ی افق چشم اندازه ها (1990-1970)/ 312
شیوه ی رایج و نگرانی ها/ 317
رویش مجدد کنترل بیولوژیک/ 322
17. پیش بینی دامنه ی میزبانی دشمنان طبیعی/ 323
گزارش های علمی/ 323
بررسی های میدانی در محدوده ی بومی/ 326
آزمون های آزمایشگاهی برای تخمین محدوده ی میزبانی/ 327
تفسیر آزمون ها/ 335
مثال هایی از تخمین دامنه ی میزبانی/ 338
برآورد احتمال خطر/ 344
18. اجتناب از اثرات غیر هدف غیر مستقیم/ 347
انواع اثرات غیر مستقیم بالقوه/ 347
آیا احتمال خطر اثرا غیر مستقیم می تواند با پیش بینی کارایی دشمن طبیعی کاهش یابد؟/ 350
بخش 7: ارزیابی اثرات دشمن طبیعی روی آفات
19. پرگنه سازی (کلونیزاسیون) دشمنان طبیعی در مزرعه/ 357
محدودیت های عامل یا جامعه ی دریافت کننده/ 357
مدیریت مناطق رهاسازی شده/ 361
کیفیت رهاسازی/ 361
استفاده از قبس یا سایر روش های رهاسازی/ 365
ماندگاری و تثبیت/ 367
20. ارزیابی دشمن طبیعی/ 369
بررسی دشمنان طبیعی در گیاهان زراعی/ 369
بررسی های پیش از رهاسازی در محدوده ی بومی برای کنترل بیولوژیک کلاسیک/ 371
بررسی های بعد از رهاسازی برای تشخیص استقرار و گسترش عوامل جدید/ 372
دیده بانی پس از رهاسازی برای اثرات غیر هدف/ 374
اندازه گیری اثرات روی آفت/ 375
تفکیک اثرات روی آفت/ 375
تفکیک اثرات یک مجموعه از دشمنان طبیعی/ 396
ارزیابی اقتصادی کنترل بیولوژیک/ 400
بخش هشتم: حفاظت از عوامل کنترل بیولوژیک در محصولات
21. محافظت از دشمنان طبیعی در برابر آفت کش ها/ 405
مشکلات ناشی از آفت کش ها/ 405
فوق آفت ها و از دست رفتن دشمنان طبیعی/ 407
حیات وحش مرده و باقیمانده ی آفت کش ها در غذا/ 409
مواردی که آفت کش ها بهترین ابزارند/ 412
چگونگی اثرگذاری آفت کش ها روی دشمنان طبیعی/ 412
جستجوی راه حل ها: به گزینی فیزیولوژیک/ 415
دشمنان طبیعی مقاوم به آفت کش/ 416
انتخاب اکولوژیک:استفاده ی ماهرانه از آفت کش های غیر انتخابی/ 417
محصولات تراریخته ی Bt: آفت کش انتخابی اکولوژیک/ 419
22. بهبود گیاهان زراعی به عنوان زیستگاه دشمن طبیعی/ 421
مسئله 1: واریته های نامطلوب گیاهان زراعی/ 421
راه حل 1: اصلاح گیاهان زراغی مساعد برای دشمنان طبیعی/ 425
مسئله 2: مضر بودن فیزیک مزارع برای دشمنان طبیعی/426
راه حل 2: گیاهان زراعی پوششی، مالچینگ، زراعت بدون شخم، برداشت نواری/ 426
مسئله 3: منابع غذایی ناکافی/ 428
راه حل 3: افزون مواد غذایی به محیط گیاه زراعی/ 429
مسئله 4: فرصت های ناکافی برای تولید مثل/ 432
راه حل 4: ایجاد فرصت برای تماس با میزان ها یا شکار متناوب/ 432
مسئله 5: منابع ناکافی از کلنی اولیه ی دشمن طبیعی/ 433
راه حل 5: ارتباط دادن مزارع، تنوع پوشش گیاهی و پناهگاه ها/ 436
سایر روش هایی که می تواند روی دشمنان طبیعی اثر بگذارد/ 436
جمع بندی/ 440
بخش9: آفت کشی های زیستی
23. آفت کشی های میکروبی، نظریات و مفاهیم
تاریخچه حشره کش های میکروبی/ 443
چه چیز موجب می شود که یک بیمارگر، آفت کش بیولوژیک موفقی باشد؟/ 445
نگاهی به روش های پرورش بیمارگرها/446
کیفیت عامل: پیدا کردن، نگهداری و بهبود/ 448
سنجش تدثیر آفت کش های میکروبی/ 450
گستره ی بازار و چشم انداز آینده/ 451
24. استفاده از بیمارگرهای بند پایان به عنوان حشره کش/ 455
باکتری ها به عنوان حشره کش/ 455
قارچ ها به عنوان آفت کش های بیولوژیک/ 459
ویروس ها به عنوان حشره کش/ 465
نماتدها برای کنترل حشرات/ 470
ایمنی آفت کش های میکروبی/ 475
بخش 10: کنترل بیولوژیک ازدیادی
25. کنترل بیولوژیک در گلخانه ها/ 483
تاریخچه/ 483
چه موقع گلخانه ها برای کنترل بیولوژیک مناسب هستند؟/ 485
دشمنان طبیعی در دسترس از طریق انسکتاریوم/ 488
تمایل کشاورزان جهت تغییر/ 495
پیش نیازهای موفقیت: تأثیر بالا و هزینه ی کم/ 496
روش های پرورش انبوه پارازیتوئیدها و شکارگرها/ 500
استفاده ی عملی از دشمنان طبیعی/ 501
مثال هایی از برنامه های کنترل بیولوژیک با راهبردهای متفاوت/ 504
تلفیق چند عامل بیولوژیک برای کنترل چند آفت/ 507
ایمنی دشمنان طبیعی در گلخانه/ 508
26. رهاسازی افزایشی دشمنان طبیعی در محصولات کشت شده در فضای باز/ 511
زنبورهای تریکو گراما برای کنترل شب پره ها/ 513
استفاده از کنه های شکارگر فیتوزئید/ 521
کنترل مگس های پهن/ 524
سایر مثال های عوامل کنترل بیولوژیک اختصاصی/ 526
شکارگرهای عمومی فروخته شده برای مشکلات غیر تخصصی/ 530
بخش 11: سایر اهداف و افق های جدید
27. مهره داران آفت/ 535
شکارگرها به عنوان عوامل کنترل بیولوژیک مهره داران/ 535
انگل ها در کنترل بیولوژیک مهره داران/ 536
بیمارگرها در نقش عوامل کنترل مهره داران/ 538
روش های جدید برای کنترل بیولوژیک مهره داران/ 543
جمع بندی/ 548
28. توسعه ی افق کنترل بیولوژیک: پیشنهادها و اهداف جدید/ 549
کنترل علف های هرز و بندپایان آفت در مناطق طبیعی/ 550
کنترل آفات مهاجم به شیوه ای غیر کلاسیک/ 551
جمع بندی/ 556
29. جهت گیری آینده/ 557
کنترل بیولوژیک کلاسیک/ 557
کنترل بیولوژیک حفاظتی/ 558
کنترل بیولوژیک ازدیادی/ 559
آفت کش های زیستی/ 559
جمع بندی/ 560
منابع/ 561
پیوست رنگی/ 641
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
کشاورزی
|