پیشگفتار مولفین.............................................................................................. 7
پیشگفتار مترجمین........................................................................................... 8
فصل اول-مقدمه
مقدمه............................................................................................................. 9
فصل دوم-اصول مراحل تولید
مقدمه............................................................................................................. 15
عملیات مقدماتی روی مخلوط پایه........................................................................ 17
شیر................................................................................................................ 17
جداسازی مواد سلولی و دیگر آلودگیهای شیر......................................................... 20
استاندارد کردن چربی شیر.................................................................................. 21
استاندارد کردن میزان مواد جامد بدون چربی شیر.................................................... 23
افزودن پایدارکننده ها و امولسیون کننده ها............................................................. 33
افزودن مواد شیرین کننده.................................................................................... 40
افزودن سایر ترکیبات........................................................................................... 48
هموژنیزاسیون.................................................................................................. 51
تاثیر روی چربی شیر.......................................................................................... 51
تاثیر روی پروتئین های شیر................................................................................. 54
تاثیر روی سایر ترکیبات شیر................................................................................ 54
فرآیند حرارتی................................................................................................... 55
نابودی میکروبهای پاتوژن..................................................................................... 57
تولید عوامل تحریک کننده یا ممانعت کننده............................................................. 57
تغییرات در خواص فیزیکوشیمیایی شیر.................................................................. 59
پروسه تخمیر.................................................................................................... 68
سرد کردن........................................................................................................ 68
سرد کردن یک مرحله ای..................................................................................... 69
سرد کردن دو مرحله ای...................................................................................... 69
افزودن مواد عطر و طعم دهنده و یا رنگ کننده.......................................................... 70
میوه ها........................................................................................................... 70
مواد عطر و طعم دهنده....................................................................................... 75
سایر مواد افزودنی طعم دهنده............................................................................. 75
مواد رنگ کننده................................................................................................. 75
بسته بندی...................................................................................................... 77
انواد مواد اولیه بسته بندی.................................................................................. 78
درهای آلومینیوم فویل........................................................................................ 86
ظروف بسته بندی نهایی برای حمل و نقل.............................................................. 88
سرد کردن، حمل و نقل توزیع............................................................................... 90
فصل سوم-ماست سنتی و دست آوردهای جدید در تولید ماست
مقدمه............................................................................................................. 94
ماست پاستوریزه یا استریلیزه.............................................................................. 94
ماست بالاکتوز هیدرولیز شده.............................................................................. 98
نوشیدنی ماست.............................................................................................. 100
ماست غلیظ شده (چکیده)................................................................................. 101
فرآورده های ماست غلیظ شده............................................................................ 103
لبنه انباریز........................................................................................................ 103
شانکلیش........................................................................................................ 104
کشک............................................................................................................. 104
ماست منجمد.................................................................................................. 107
ماست گازدار.................................................................................................... 110
نوشابه ماست.................................................................................................. 111
ماست خشک یا فوری........................................................................................ 112
ماست رژیمی/درمانی........................................................................................ 113
اسیدی کردن مستقیم شیر................................................................................. 116
ماست شیرسویا............................................................................................... 116
تولید مداوم ماست............................................................................................ 119
فصل چهارم-میکروبیولوژی استارترهای ماست
تاریخچه و طبقه بندی......................................................................................... 124
تئوریهای همزیستی و عوامل محرک رشد.............................................................. 125
ویژگیهای رشد استارتر ماست.............................................................................. 130
اثر عوامل و مواد بازدارنده.................................................................................... 131
بازدارنده های طبیعی......................................................................................... 131
بازدارنده های شیمیایی..................................................................................... 132
باکتریوفاژها...................................................................................................... 137
فصل پنجم: بیوشیمی تخمیر
مقدمه............................................................................................................. 144
متابولیسم کربوهیدارتها...................................................................................... 144
مسیرهای متابولیکی......................................................................................... 144
تولید اسیدلاکتیک.............................................................................................. 148
تولید ترکیبات طعم دهنده.................................................................................... 150
متابولیسم پروتئین............................................................................................ 155
ترکیبات تشکیل دهنده مولکول پروتئین شیر............................................................ 157
آنزیمهای پروتئولیتیک.......................................................................................... 157
متابولیسم لیپید یا چربی.................................................................................... 166
محصولات لیبولیز............................................................................................... 168
متابولیسم ویتامینها.......................................................................................... 169
بیوسنتز اسیدفولیک (فولاسین)........................................................................... 171
بیوسنتز نیاسین............................................................................................... 172
بیوسنتز ویتامین Bو............................................................................................ 174
سایر تغییرات.................................................................................................... 174
فصل ششم-ارزش تغذیه ای ماست
مقدمه............................................................................................................. 176
کربوهیدراتها..................................................................................................... 176
کربوهیدارتهای قابل دسترس................................................................................ 176
کربوهیدارتهای غیرقابل دسترس........................................................................... 178
پروتئینها.......................................................................................................... 178
لیپیدها............................................................................................................ 179
ویتامینها و مواد معدنی....................................................................................... 181
ماست و سلامتی............................................................................................. 182
اثر اسیدیته...................................................................................................... 183
تاثیر باکتریها..................................................................................................... 183
منابع.............................................................................................................. 185
پیوستها.......................................................................................................... 197