تکنولوژی نانو برای کشاورزی پایدار، غذا و محیط زیست -
نویسنده:
آونش کوماری، راجنی گرگ، ریشاو گرگ
مترجم:
احمد توبه، سیدکریم تهامی،‌ کمال شهبازی‌هومونلو.
سال نشر:
1404
صفحه:
372
نوبت چاپ:
1

نانوتکنولوژی، با ذرات در اندازه‌ی 1 تا 1000 نانومتر سر و کار دارد و با ارائه روش‌ها، پروتکل‌ها و نانوذرات (NPs) مختلف، بر هر رشته‌ای از علم و فناوری تأثیر می‌گذارد. جامعه علمی جهانی درک کرده است که نانوتکنولوژی پتانسیل بزرگی در بخش کشاورزی و غذایی دارد. آژانس استانداردهای غذایی جهان مطالعات گسترده‌ای برای اندازه‌گیری پتانسیل نانوتکنولوژی در بسته‌بندی مواد غذایی انجام داده است.

تمرکز اصلی بر توسعه غذاهای مصرفی، سیستم‌های تحویل مواد مغذی و روش‌های بهینه‌سازی ظاهر غذاها، مانند رنگ، طعم و قوام است. نانوتکنولوژی پتانسیل بزرگی برای تحول بخش کشاورزی و غذایی با کاربردهای گسترده خود دارد. این فناوری می‌تواند بهره‌وری کشاورزی و کارایی مواد شیمیایی کشاورزی را بهبود بخشد. با استفاده از نانوذرات، محصولات زراعی بهبود ژنتیکی یافته‌اند. تحلیل بیان ژن در گیاهان و حیوانات تحت شرایط تنش نیز با کمک نانوفناوری بهبود یافته است.

نانوتکنولوژی همچنین نقش مهمی در کاهش ضایعات پس از برداشت غلات، میوه‌ها و سبزیجات ایفا کرده است. بخش غذایی از ترکیب نانوذرات در ماتریس‌های غذایی و نانوکپسوله‌کردن مواد مغذی بهره‌مند شده است. مواد بسته‌بندی هوشمند که با کمک نانوتکنولوژی طراحی شده‌اند، برای افزایش عمر مفید محصولات غذایی ذخیره‌شده مورد استفاده قرار گرفته‌اند. نانومواد همچنین به عنوان ترکیبات زیست‌فعال در غذاهای مصرفی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

این کتاب به کاربردهای نانوتکنولوژی در کشاورزی و ترمیم محیط زیست می‌پردازد که عمدتاً بر کاربردهای نانومواد در فیزیولوژی و عملکرد گیاهان، افزایش بازده و بهره‌وری محصولات، جلوگیری از ضایعات پس از برداشت، بسته‌بندی، نانوکپسوله‌سازی و دیگر کاربردهای نانو اختصاص دارد.

همچنین  سنتز مواد با ارزش افزوده از ضایعات کشاورزی-غذایی و کاربردهای پتانسیل آن‌ها در ترمیم محیط زیست بررسی خواهد شد. علاوه بر این، بحث‌هایی در مورد مسائل سمی محصولات مبتنی بر نانوتکنولوژی در بخش‌های کشاورزی و غذایی و تجاری‌سازی محصولات مبتنی بر نانوتکنولوژی نیز مطرح می شود، منابع مهم در هر فصل گنجانده می‌شوند تا به خوانندگانی که مایل به ادامه مطالعه عمیق‌تر در هریک از این موضوعات هستند، کمک کنند.

 

کتاب قصد دارد نیاز به یک منبع مرجع برای دانشمندان، پژوهشگران و آکادمیسین‌ها در بخش‌های نانوتکنولوژی، کشاورزی، غذایی، نوتراسوتیکال، محیط زیست و مواد را برآورده کند بنابراین، به عنوان یک منبع درخشان برای دانشجویان مقطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی در رشته‌های کشاورزی، علوم نوتراسوتیکال، علوم غذایی و نانوتکنولوژی خدمت خواهد کرد.

پیش‌گفتار/5

فصل اول: مقدمه ای بر نانوتکنولوژی و نانومواد/13

فصل دوم: نانو تکنولوژی در تولید محصولات کشاورزی و غذایی/29

فصل سوم: نقش نانو تکنولوژی در جلوگیری از ضایعات پس از برداشت محصولات کشاورزی/43

فصل چهارم: روش‌های انتقال ژن: پیشرفت‌ها و فرصت‌های استفاده از تکنیک‌های مبتنی بر نانوذرات/59

فصل پنجم: تأثیر نانومواد بر فیزیولوژی و عملکرد گیاهان/75

روندهای نوظهور در مدیریت آفات کشاورزی/91

نانوحسگرها برای تشخیص آلاینده‌ها در آب/103

نانومواد بسته‌بندی در صنعت غذا/115

فناوری نانو برای افزایش ارزش غذایی/135

بازیابی منابع از زیست توده برای تولید سوخت زیستی/153

سنتز نانومواد با ارزش افزوده از ضایعات کشاورزی/171

پیشرفت‌ها و کاربردهای فیتورمدیاسیون با کمک نانومواد/189

نقش نانوفتوکاتالیست‌ها در تصفیه آب/203

تبدیل ضایعات کشاورزی-غذایی به نانومواد برای ترمیم محیط زیست/217

نانوتکنولوژی برای ترمیم محیط زیست/233

جنبه‌های زیست‌سمی نانوتکنولوژی/251

 

منابع /264

دسته بندی موضوعی موضوع فرعی
كشاورزي و منابع طبیعی کشاورزی

تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved