درك نحوه عمل سازوکارهای تحمل به سرما در ارقام متحمل گندم و جو ميتواند در طراحي برنامههاي اصلاحي و سيستمهاي توليدي براي مناطق سرد مفيد باشد. در اين كتاب نگاه عميق و جديدي براي درك سازوکارهای مؤثر در زمينه كنترل ژنتيكي، بيان پروتئین ها و متابوليت هاي مرتبط با تحمل و خصوصيات مورفوفيزيولوژيك و زراعي ارقام و لاينهاي بهاره، بينابين و پاييزه ارائه نموده و نقش كنترل نموي و اثرات متقابل محيط و ژنوتيپ را مورد تأكيد قرار ميدهد. اين يافته ها اطلاعات جديدي براي اصلاحگران در خصوص معرفی ارقام مناسب براي مناطق داراي تنش شديد و متوسط سرما ارائه مي دهد. با توجه به مطالب گفته شده، مطالعه کتاب حاضر برای محققین علوم زراعی و از جمله اصلاحگران و دانشجویان تحصیلات تکمیلی که قصد گام نهادن در علم زراعت و اصلاح غلات بویژه گندم و جو را دارند توصیه میشود.
مقدمه
فصل اول: سازگاری به سرما و آزمون انجماد
-1-1 سازگاری گیاهان به دمای پایین
-1-2 آزمون انجماد
فصل دوم: صفات مورفولوژیك و راهكارهای نموی تحمل به سرما در غلات
-2-1 اندازه و تعداد سلول های روزنه در برگ
-2-2 تعداد روز تا سنبله رفتن
-2-3 اصول در نظر گرفته شده در برنامه های اصلاحی تحمل به سرما در غلات
-2-4 بهار هسازی
-2-5 مبانی ژنتیکی بهار هسازی
-2-6 بررسی ارتباط نیاز بهاره سازی با تحمل به سرما و تجزیه پروتئوم برگ گندم سازگار شده به سرما در دمای پایین
در شرایط كنترل شده
-2-7 پروتئین های پاسخ دهنده به تنش سرما در شرایط كنترل شده
-2-8 پروتئین های ضدیخ حفاظت کننده در برابر یخ زدگی در شرایط كنترل شده
-2-9 پروتئین های مرتبط با تنش اكسیداتیو
-2-10 پروتئین های درگیر در فتوسنتز و متابولیسم کربن
2-11 – انتقال از مرحله رویشی به زایشی و تجزیه پروتئوم برگ ارقام گندم بهاره و پاییزه سازگار شده به سرما در
دماهای زیر صفر درجه سانتیگراد در شرایط مزرعه
فصل سوم: كنترل نموی تحمل به سرما
-3-1 تغییرات نموی و تحمل به سرما در ارقام گندم و جو در شرایط كنترل شده
-3-2 بیان برخی ژن های ساختمانی مرتبط با تحمل به سرما
8 القای مقاومت به سرما در گندم و جو
-3-3 تعیین نیاز بهاره سازی و پاسخ به فتوپریود و تحمل به تنش انجماد در شرایط مزرعه ای اقلیم سرد شمال غرب
كشور
-3-3-1 آزمایشات گندم- روند تغییرات FLN و تحمل به انجماد در ارقام گندم
-3-3-2 آزمایشات جو در شرایط مزرعه- تغییرات فنولوژیكی در جو
-3-3-3 روند تغییرات تحمل به انجماد در ارقام جو
فصل چهارم: كنترل ژنتیكی تحمل به سرما
-4-1 شناسایی ژن های مرتبط با تحمل به سرما در گندم
-4-2 تجزیه ژنتیکی ژن های کنترل کننده تحمل به سرما با استفاده از تجزیه میانگین نسل ها
-4-3 استفاده از نشانگرهای ملكولی در شناسایی ارقام متحمل و مكان های ژنی مرتبط با تحمل به سرما
فصل پنجم: آنالیز متابولیت های مرتبط با تحمل به سرما در ژنوتیپ های دارای صفات نموی متفاوت
-5-1 روند تغییرات محتوای قند
-5-2 روند تحمل به سرما
-5-3 پراکسیداسیون مولکول های چربی و انباشت اسیدهای چرب در تنش سرما
-5-3-1 ارزیابی تغییرات تجمع مالو ندی آلدهاید
-5-3-2 پراكسیداسیون چربی ها و بررسی ارتباط تغییرات نموی ارقام گندم با درجات متفاوت نیاز بهار هسازی و
تحمل به سرما
-5-3-3 انباشت اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع در ژنوتی پهای گندم دارای نیاز متفاوت بهار هسازی و
درجات متفاوت تحمل به سرما
-5-4 ارتباط تغییرات مربوط به ترکیب اسیدهای چرب در مراحل نموی متفاوت در لاین های نوتركیب حاصل از
تلاقی گندم رقم میرنوسکایا 808 و پیشتاز
-5-4-1 اسیدهای چرب اشباع
-5-4-2 اسیدهای چرب غیر اشباع
-5-5 ارزیابی تغییرات محتوای پرولین
فصل ششم: فعالیت های آنزیم های آنتی اكسیدانت ها در تنش سرما
-6-1 آنزیم کاتالاز
-6-2 پراکسیدازها
-6-2-1 آنزیم آسکوربات پراکسیداز
-6-2-2 گایاکول پراکسیداز
-6-3 پلی فنل اکسیداز
-6-4 ارزیابی تغییرات تجمع پراکسیدهیدروژن
فصل هفتم: رنگدانه ها و كارآیی فتوسنتز در تنش سرما
-7-1 محتوی رنگدانه ها
-7-2 بررسی محتوی رنگدانه ها و ارتباط آن با تغییرات نموی در لاین های ایزوژن و نوتركیب حاصل از تلاقی رقم
متحمل با رقم حساس به سرما
-7-3 فعالت فتوسنتزی: بررسی بیان ژن های بهار هسازی
منابع
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
کشاورزی
کشاورزی |