القای مقاومت به سرما در گندم و جو (ساز و کارهای مورفولوژیک، فنولوژیک، فیزیولوژیک ژنتیکی و مولکولی تحمل تنش سرما)
نویسنده:
شهریار ساسانی، سیروس محفوظی، علی رسایی
مترجم:
سال نشر:
1403
صفحه:
219
نوبت چاپ:
1

درك نحوه عمل سازوکارهای تحمل به سرما در ارقام متحمل گندم و جو مي‌تواند در طراحي برنامه‌هاي اصلاحي و سيستم‌هاي توليدي براي مناطق سرد مفيد باشد. در اين كتاب نگاه عميق و جديدي براي درك سازوکارهای مؤثر در زمينه كنترل ژنتيكي، بيان پروتئین ­ها و متابوليت هاي مرتبط با تحمل و خصوصيات مورفوفيزيولوژيك و زراعي ارقام و لاين‌هاي بهاره، بينابين و پاييزه ارائه نموده و نقش كنترل نموي و اثرات متقابل محيط و ژنوتيپ را مورد تأكيد قرار مي‌دهد. اين يافته ­ها اطلاعات جديدي براي اصلاح‌گران در خصوص معرفی ارقام مناسب براي مناطق داراي تنش شديد و متوسط سرما ارائه مي دهد. با توجه به مطالب گفته شده، مطالعه کتاب حاضر برای محققین علوم زراعی و از جمله اصلاح‌گران و دانشجویان تحصیلات تکمیلی که قصد گام نهادن در علم زراعت و اصلاح غلات بویژه گندم و جو را دارند توصیه می‌شود.  

مقدمه

فصل اول: سازگاری به سرما و آزمون انجماد

-1-1 سازگاری گیاهان به دمای پایین

-1-2 آزمون انجماد

فصل دوم: صفات مورفولوژیك و راهكارهای نموی تحمل به سرما در غلات

-2-1 اندازه و تعداد سلول های روزنه در برگ

-2-2 تعداد روز تا سنبله رفتن

-2-3 اصول در نظر گرفته شده در برنامه های اصلاحی تحمل به سرما در غلات

-2-4 بهار هسازی

-2-5 مبانی ژنتیکی بهار هسازی

-2-6 بررسی ارتباط نیاز بهاره سازی با تحمل به سرما و تجزیه پروتئوم برگ گندم سازگار شده به سرما در دمای پایین

در شرایط كنترل شده

-2-7 پروتئین های پاسخ دهنده به تنش سرما در شرایط كنترل شده

-2-8 پروتئین های ضدیخ حفاظت کننده در برابر یخ زدگی در شرایط كنترل شده

-2-9 پروتئین های مرتبط با تنش اكسیداتیو

-2-10 پروتئین های درگیر در فتوسنتز و متابولیسم کربن

2-11 – انتقال از مرحله رویشی به زایشی و تجزیه پروتئوم برگ ارقام گندم بهاره و پاییزه سازگار شده به سرما در

دماهای زیر صفر درجه سانتیگراد در شرایط مزرعه

فصل سوم: كنترل نموی تحمل به سرما

-3-1 تغییرات نموی و تحمل به سرما در ارقام گندم و جو در شرایط كنترل شده

-3-2 بیان برخی ژن های ساختمانی مرتبط با تحمل به سرما

8 القای مقاومت به سرما در گندم و جو

-3-3 تعیین نیاز بهاره سازی و پاسخ به فتوپریود و تحمل به تنش انجماد در شرایط مزرعه ای اقلیم سرد شمال غرب

كشور

-3-3-1 آزمایشات گندم- روند تغییرات FLN و تحمل به انجماد در ارقام گندم

-3-3-2 آزمایشات جو در شرایط مزرعه- تغییرات فنولوژیكی در جو

-3-3-3 روند تغییرات تحمل به انجماد در ارقام جو

فصل چهارم: كنترل ژنتیكی تحمل به سرما

-4-1 شناسایی ژن های مرتبط با تحمل به سرما در گندم

-4-2 تجزیه ژنتیکی ژن های کنترل کننده تحمل به سرما با استفاده از تجزیه میانگین نسل ها

-4-3 استفاده از نشانگرهای ملكولی در شناسایی ارقام متحمل و مكان های ژنی مرتبط با تحمل به سرما

فصل پنجم: آنالیز متابولیت های مرتبط با تحمل به سرما در ژنوتیپ های دارای صفات نموی متفاوت

-5-1 روند تغییرات محتوای قند

-5-2 روند تحمل به سرما

-5-3 پراکسیداسیون مولکول های چربی و انباشت اسیدهای چرب در تنش سرما

-5-3-1 ارزیابی تغییرات تجمع مالو ندی آلدهاید

-5-3-2 پراكسیداسیون چربی ها و بررسی ارتباط تغییرات نموی ارقام گندم با درجات متفاوت نیاز بهار هسازی و

تحمل به سرما

-5-3-3 انباشت اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع در ژنوتی پهای گندم دارای نیاز متفاوت بهار هسازی و

درجات متفاوت تحمل به سرما

-5-4 ارتباط تغییرات مربوط به ترکیب اسیدهای چرب در مراحل نموی متفاوت در لاین های نوتركیب حاصل از

تلاقی گندم رقم میرنوسکایا 808 و پیشتاز

-5-4-1 اسیدهای چرب اشباع

-5-4-2 اسیدهای چرب غیر اشباع

-5-5 ارزیابی تغییرات محتوای پرولین

فصل ششم: فعالیت های آنزیم های آنتی اكسیدانت ها در تنش سرما

-6-1 آنزیم کاتالاز

-6-2 پراکسیدازها

-6-2-1 آنزیم آسکوربات پراکسیداز

-6-2-2 گایاکول پراکسیداز

-6-3 پلی فنل اکسیداز

-6-4 ارزیابی تغییرات تجمع پراکسیدهیدروژن

فصل هفتم: رنگدانه ها و كارآیی فتوسنتز در تنش سرما

-7-1 محتوی رنگدانه ها

-7-2 بررسی محتوی رنگدانه ها و ارتباط آن با تغییرات نموی در لاین های ایزوژن و نوتركیب حاصل از تلاقی رقم

متحمل با رقم حساس به سرما

-7-3 فعالت فتوسنتزی: بررسی بیان ژن های بهار هسازی

 

منابع


تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved