راهبردهای سازمان جهانی بهداشت برای ایمنی مواد غذایی به سمت سیستم های ایمنی مواد غذایی موثر و همکاری جهانی
نویسنده:
سازمان بهداشت جهانی
مترجم:
اسما افشاری- فرحناز قلاسی مورد- فاطمه اسدی و...
سال نشر:
1404
صفحه:
109
نوبت چاپ:
1

غذای ایمن، عامل اصلی سلامت انسان است.دسترسی به غذای ایمن، مغذی و سالم، از حقوق اولیه ی همه ی انسان هاست. برای تحقق این حق، دولتها باید اطمینان حاصل کنند که مواد غذایی موجود مطابق با استانداردهای ایمنی است. این کار آسان نیست، زیرا، جهان امروز پیچیده تر از گذشته است و سیستم های غذایی با سرعتی بی سابقه در حال تغییرند. روش های تولید، مدیریت، توزیع و مصرف غذا به گونه ای دگرگون شده که دو دهه پیش قابل پیش بینی نبود. این تغییرات، نیازمند رویکردی جهانی است که هدف آن، تقویت سیستم های ملی ایمنی مواد برای بهبود ایمنی مواد غذایی غذایی و در عین حال بهبود همکاری های ملی و بین المللی است.

با وجود اینکه ایمنی مواد غذایی یک مسئولیت مشترک بین ذی نفعان است، غذای ناایمن و رسیدگی نامناسب به رویدادهای ایمنی مواد غذایی، اعتماد عمومی به سیستم ایمنی غذای کشور و مراجع ذی صالح 2 را تضعیف می کند. دولت ها باید در اتخاذ و اجرای سیاست های ایمنی مواد غذایی، برنامه ها و راهنماهایی را انتخاب کنند که تضمین کننده ی عملکرد و اجرای صحیح نقش هر یک از ذی نفعان باشد؛ در غیر این صورت، دسترسی به غذای سالم برای همه، یک هدف دست نیافتنی باقی خواهد ماند.

برای کاهش بار بیماری های منتقله از غذا  سازمان جهانی بهداشت راهکارهایی را برای ارزیابی بار جهانی بیماری های منتقله از غذا ارائه کرده است و به کشورها کمک کرده است تا سیستم های ملی نظارت بر بیماری های  منتقله از غذا را تشکیل داده و یا تقویت کنند و از راهبردهای کنترل و پیشگیری در سطح ملی از طریق برنامه های آموزشی و فعالیت های افزایش آ گاهی جهانی حمایت کنند. سازمان جهانی بهداشت تضمین کرده است که استانداردهای جهانی ایمنی غذا مبتنی بر ملاحظات بهداشت عمومی است و کشورهایی با ظرفیت های محدود می توانند از طریق برنامه های ظرفیت سازی از این استاندارد ها پیروی کنند.

سازمان جهانی بهداشت همکاری های بین المللی و ملی را در تدوین و اجرای دستور کار جهانی ایمنی مواد غذایی ارتقاء داده است. طی سال های اجرای راهبرد جهانی برای ایمنی حوادث زیادی رخ داده است که، مداخله سازمان جهانی بهداشت به کاهش بحران های ایمنی مواد غذایی کمک کرده است. با این حال،نگرانی های بهداشت عمومی از اجرای سیستم های ایمنی مواد غذایی بسیاری از کشورهای عضو، با چالش هایی مواجه هستند. ارتقا در مؤلفه های کلیدی مانند زیرساخت های نظارتی، اجرای قوانین و نظارت، بازرسی مواد غذایی و ظرفیت و قابلیت آزمایشگاهی، سازوکارهای هماهنگی برای پیشگیری و مدیریت رویدادها، و آموزش و تمرین ایمنی مواد غذایی ضروری است.

 

علاوه بر این، ادغام ایمنی مواد غذایی در سیاست های ملی و منطقه ای بهداشت، کشاورزی، تجارت، توسعه و محیط زیست امری ضروری محسوب می شود.

مقدمه

چرا یک راهبرد جهانی به روز شده برای ایمنی مواد غذایی مورد نیاز است؟

تدوین راهبرد جهانی برای ایمنی مواد غذایی

مخاطبان هدف و چارچوب زمانی

فصل 1 ایمنی مواد غذایی نوین

1-1 . ایمنی مواد غذایی: یک الویت بهداشت عمومی و اجتماعی-اقتصادی

2-1 . ایمنی مواد غذایی: بخشی جدایی ناپذیر اهداف توسعه پایدار

3-1 . عوامل تغییر در ایمنی مواد غذایی

1-3-1 . تمایل و تقاضا برای غذای ایمن:

2-3-1 . تهدیدات ایمنی غذایی جهانی:

3-3-1 . تغییرات جهانی و تاثیر آنها بر زنجیره تامین مواد غذایی:

4-3-1 . چالش های زیست محیطی:

5-3-1 . اجتماع: تغییر انتظارات و رفتار پیرامون مواد غذایی:

6-3-1 . ظهور فناوری های جدید و تحول دیجیتال:

7-3-1 . تغییرات جمعیتی:

4-1 . ایمنی مواد غذایی: یک رویکرد جامع

1-4-1 . ایمنی غذا و رویکرد سلامت یکپارچه:

2-4-1 . مفاهیم سیستم ایمنی مواد غذایی و سیستم کنترل مواد غذایی:

فصل 2 راهبرد جهانی ایمنی مواد غذایی

1-2 هدف و چشم انداز

2-2 دامنه کاربرد

3-2 اولویت های راهبردی

اولویت راهبردی :1 تقویت سیستم های ملی کنترل مواد غذایی

اولویت راهبردی:2 شناسایی و پاسخگویی به چالش های ایمنی مواد

غذایی ناشی از تغییرات جهانی و تحول سیستم های غذایی

 

8 راهربدهای سازمان جهانی بهداشت برای ایمنی مواد غذایی

اولویت راهبردی :3 بهبود استفاده از اطالعات زنجیره غذایی، شواهد

علمی و ارزیابی ریسک در تصمیمات مدیریت ریسک

اولویت راهبردی :4 تقویت همکاری ذی نفعان و ارتباطات خطر

 الویت راهبردی :5 ارتقای ایمنی مواد غذایی به عنوان یک جزء ضروری در

تجارت داخلی، منطقه ای و بین المللی مواد غذایی

فصل :3 اجرای راهبرد توسط کشورهای عضو

 و نقش سازمان بهداشت جهانی

1-3 چگونه کشورهای عضو می توانند راهبرد را اجرا کنند؟

2-3 نقش سازمان بهداشت جهانی

.1تسریع اقدامات جهانی برای بهبود عادالنه امنیت غذایی و جریان اصلی

امنیت غذایی در دستورکار بهداشت و توسعه

.2ترکیب شواهد و ایجاد راهنمای اصولی

.3تقویت همکاری های فنی و ظرفیت سازی

.4ایجاد مشارکت و پرورش دادن همکاری جهانی

3-3 افزایش همکاری های بین المللی

فصل :4 نظارت و ارز یابی

1-4 نظارت بر عملکرد در سطح ملی

2-4 پیشرفت جهانی و تاثیر ارزیابی

پیوست ها

لغت نامه

اهداف ایمنی غذایی برای سال :2030 یک روش پیشنهادی برای تشویق

تعهدات کشورها نسبت به کاهش بار بیماری های ناشی از مواد غذایی

ویژگی شاخص ها و اهداف پیشنهادی

اختصارات

منابع

 

دسته بندی موضوعی موضوع فرعی
علوم پزشكي بهداشت عمومي
بهداشت عمومي

تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved