افزايش جمعيت، به خصوص در كشورهاي در حال توسعه اهميت افزايش توليدات غذايي را نشان ميدهد و بدون شك با استفاده مناسب از امكانات توليد ميتوان به افزايش توليد در جهت تأمين غذا و امنيت غذايي اين جمعيت كمك كرد. كنترل بيماري گياهي، جلوگيري از بيماري و يا كاهش ميزان و شدت بيماري است. و كنترل بيماري ممكن است فقط با يك عمل انجام گيرد، ولي در كنترل مناسب بيشتر بيماري هاي گياهي لازم است عمليات كنترل با روشهايي متعدد به كار گرفته شود. برآورد خسارات سالانه ناشي از بيماريها، آفات، علفهاي هرز نمايانگر اهميت پرداختن و بررسي چگونگي مديريت و كنترل هر چه بيشتر و بهتر اين عوامل است.
در اين كتاب اطلاعاتي پيرامون مديريت بيماري گياهي از طريق عمليات زراعي، كنترل بيولوژيكي، مقاومت ميزبان و كاربرد مستقيم مواد شيميايي ارائه شده است.
كتاب «مديريت بيماريهاي گياهي» در 7 بخش مسائل مربوط به بيماريهاي گياهي و مديريت آنها را بررسي ميكند.
در بخشهاي اول كتاب به مسائلي از قبيل عوامل بيماري زا، اصول عمومي در مديريت بيماريهاي گياهي، عمليات زراعي در مديريت بيماريهاي گياهي و كنترل بيولوژيكي در مديريت بيماريها ميپردازد. در بخشهاي پاياني نيز مبحثهاي مديريت ميزبان، كاربرد مواد شيميايي در مديريت بيماريها و استراتژيهاي بهداشت و مديريت سلامتي محصول را مورد بررسي قرار ميدهد.
مترجم كتاب ميافزايد: در ترجمه اين كتاب در حد توان سعي شده است كه اصول امانتداري و وفاداري به متن كتاب رعايت شود.
كتاب حاضر، به دليل ارائه بخش بررسي منابع گسترده در پايان كتاب براي محققين فعال نيز به خوبي قابل استفاده خواهد بود.
اين كتاب در 400 صفحه و به قيمت 54 هزار ريال در اختيار علاقه مندان قرار دارد.
عنوان صفحه
مقدمه--------------------------------------------------- 3
عوامل بیماریزا--------------------------------------------- 4
مشخصات عوامل بیماریزای ------------------------------------- 5
قارچها---------------------------------------------------- 5
باکتریها--------------------------------------------------- 7
ویروسها و ویروئیده------------------------------------------ 9
نماتدها-------------------------------------------------- 10
گیاهان انگل گلدا------------------------------------------- 11
عوامل غیر انگلی-------------------------------------------- 12
دوام انتشار عوامل بیماری------------------------------------- 12
اصول عمومی در مدیریت بیماریهای گیاهی-------------------------- 19
مدیریت عامل بیماریزا---------------------------------------- 23
1ـ جلوگیری از ورود مایه تلقیح---------------------------------- 23
2ـ اجتناب از عامل بیماریزا------------------------------------- 26
3ـ ریشه کنی مایه تلقیح--------------------------------------- 30
مدیریت میزبان--------------------------------------------- 35
1ـ تغذیه میزبان--------------------------------------------- 36
2ـ مقدمات حفاظتی------------------------------------------- 37
3ـ درمان گیاه بیمار------------------------------------------- 38
4ـ توسعه مقاومت در میزبان------------------------------------- 40
مدیریت محیط-----------------------------------------------41
عملیات زراعی در مدیریت بیماریهای گیاهی---------------------------45
I ـ تولید و کاربرد مواد تکثیری گیاهی عاری از عوامل بیماریزا-------------- 47
1ـ آلوده کننده های همراه بذر------------------------------------48
2ـ به عنوان مایه تلقیح یا آلودگی بذر زاد داخلی----------------------- 49
3ـ به عنوان مایه تلقیح بذر زدا خارجی------------------------------ 49
4ـ از طریق گیاهان تولید شده در نهالستانها---------------------------50
IIـ تنظیم کشت به منظور به حداقل رساندن وقوع بیماری----------------- 58
1ـ اهمیت تواتر (سکانس) زراعی و تناوب زراعی----------------------- 58
2ـ نکات قابل ملاحظه در انتخاب محصول برای تناوب و طول مدت تناوب-----\-- 61
3ـ مزایای آیش-----------------------------------------------63
4ـ تک کشتی------------------------------------------------66
5ـ کشت مخلوط و کشت مابین------------------------------------ 67
6ـ تنظیم تاریخ و عمق کاشت------------------------------------- 70
7ـ فاصله گیاهان ـ میزان کاشت و تراکم گیاهان سرپا-------------------- 74
8ـ مدیریت آبیاری بر علیه بیماریها--------------------------------- 77
9ـ مدیریت تغذیه گیاه----------------------------------------- 80
10ـ مدیریت اسیدیته و قلیائیت خاک--------------------------------85
11ـ کود آلی خاک----------------------------------------------- 87
12ـ مدیریت سطح فوقانی خاک------------------------------------- 93
13ـ به حداقل رساندن جریان مایه تلقیح از محصولات مجاور------------------96
14ـ انتخاب واریته-----------------------------------------------98
IIIـ بهداشت مزرعه و بهداشت گیاه----------------------------------100
1ـ مدیریت بقایای محصول---------------------------------------- 101
2ـ مدیریت گیاهان بیمار------------------------------------------- 104
3ـ مدیریت آب آبیاری-------------------------------------------- 106
4ـ دوره Crop – free و منطقه Crop – free---------------------------- 107
5ـ ایجاد مانع بوسیله محصولات غیر میزبان و میزبان مرده-------------------- 108
6ـ گیاهان دام، تله و آنتاگونیست------------------------------------ 108
7ـ مدیریت علفهای هرز و میزبانهای جانبی و گیاهان میزبان اختیاری------------ 111
8ـ مدیریت حشرات ناقل----------------------------------------- 112
9ـ عملیات و تاریخ برداشت---------------------------------------- 113
10ـ مدیریت بذر و تجمع ترشحات ریشه-------------------------------- 115
کنترل بیولوژیکی در مدیریت بیماریها---------------------------------119
اقدامات کنترل بیولوژیکی-----------------------------------------121
1ـ کنترل بیولوژیک مایه تلقیح--------------------------------------- 121
2ـ حفاظت بیولوژیکی سطح گیاهان------------------------------------139
3ـ حفاظت تقاطعی و مقاومت تحریک شده---------------------------------154
4ـ مثالهای قابل توجه از کنترل بیولوژیک بیماریهای عمده بوسیله اضافه کردن آنتاگونیست ها
و یا اصلاح و تغییر محیط---------------------------------------------161
مدیریت میزبان--------------------------------------------------- 167
1ـ تنوع در گیاهان-------------------------------------------------- 168
2ـ مقاومت حقیقی، فرار از بیماری و دوام یا تحمل----------------------------- 171
3ـ انواع مقاومت ژنتیکی----------------------------------------------- 172
4ـ ایجاد و توسعه واریته های مقاوم--------------------------------------- 175
(i) انتخاب--------------------------------------------------------- 175
(ii) موتاسیون------------------------------------------------------ 176
(iii) هیبریدیزاسیون (دورگ گیری)---------------------------------------- 177
5ـ اصلاح مقاومت با استفاده از بیوتکنولوژی ---------------------------------- 179
6ـ آزمایشات مقاومت-------------------------------------------------184
بیماریهای ناشی از عوامل بیماریزای خاکزاد----------------------------------- 185
عوامل بیماریزای بذرزاد------------------------------------------------ 186
زنگها و سفیدکهای پودری----------------------------------------------- 187
بیماریهای ویروسی---------------------------------------------------- 187
نماتدهای گیاهی------------------------------------------------------- 188
7ـ اثرات محیط روی مقاومت------------------------------------------------188
8ـ مثالهایی از مقاومت به بیماریها در گیاهان------------------------------------190
9ـ دلایل شکست مقاومت------------------------------------------------- 195
10ـ مدیریت واریته های مقاوم----------------------------------------------196
11ـ تحریک مقاومت با وسایلی غیر از دستکاریهای ژنتیکی-----------------------------196
کاربرد مواد شیمیایی در مدیریت بیماریها---------------------------------------- 203
1ـ اهداف کنترل شیمیایی---------------------------------------------------- 204
2ـ نحوه عمل مواد شیمیایی ضد عوامل بیماریزا (آنتی پاتوژن)---------------------------204
3ـ طبقه بندی قارچکشها------------------------------------------------------205
(i) مواد شیمیایی حفاظت کننده------------------------------------------------ 205
(ii) مواد شیمیایی ریشه کن کننده----------------------------------------------- 206
(iii) مواد شیمیایی درمان کننده------------------------------------------------- 206
4ـ مشخصات یک قارچکش مطلوب------------------------------------------------- 206
5ـ روابط بین میزان مصرف سم و جواب Dosage – Responseو--------------------------- 207
6ـ عوارض کنترل شیمیایی عوامل بیماریزا-------------------------------------------- 209
7ـ فرمولاسیون قارچکشها------------------------------------------------------- 210
پودرهای وتابل--------------------------------------------------------------- 210
سوسپانسیونها و فرمولاسیونهای ضد عفونی کننده مرطوب--------------------------------- 210
امولسیونها------------------------------------------------------------------- 211
محلولها--------------------------------------------------------------------- 211
گردها---------------------------------------------------------------------- 211
گرانولها--------------------------------------------------------------------212
8ـ کاربرد قارچکشها------------------------------------------------------------212
سمپاشی-------------------------------------------------------------------- 212
گردپاشی-------------------------------------------------------------------- 213
ضد عفونی بذور------------------------------------------------------------------------------------------ 214
ضدعفونی خاک------------------------------------------------------------------------------------------ 216
خمیرها و رنگ ها---------------------------------------------------------------------------------------- 217
9ـ عوامل موثر بر خاصیت قارچکشها--------------------------------------------------------------------- 218
10ـ قارچکشها، نماتدکشها و آنتی بیوتیکهای متداول--------------------------------------------------- 227
1ـ قارچکشهای گوگردی---------------------------------------------------------------------------------- 228
2ـ قارچکشهای مسی----------------------------------------------------------------------------------- 234
3ـ قارچکشهای جیوه ای--------------------------------------------------------------------------------- 236
4ـ قارچکشهای کینونی---------------------------------------------------------------------------------- 237
5ـ ترکیبات آروماتیک (معطر) یا قارچکشهای بنزنی------------------------------------------------------ 238
6ـ ترکیبات هتروسیکلیک ازت---------------------------------------------------------------------------- 242
7ـ ترکیبات آلی قلع-------------------------------------------------------------------------------------- 245
8ـ قارچکشهای محافظتی متفرقه----------------------------------------------------------------------- 245
9ـ قارچکشهای سیستمیک----------------------------------------------------------------------------- 249
10ـ آنتی بیوتیکها در کنترل بیماریهای گیاهی----------------------------------------------------------- 269
11ـ نحوه عمل قارچکشی------------------------------------------------------------------------------- 273
12ـ توسعه مقاومت به قارچکشها و آنتی بیوتیکها------------------------------------------------------ 280
13ـ نماتدکشها------------------------------------------------------------------------------------------- 284
14ـ کاربرد روغنها و عصاره های گیاهی یا ومحصولاتشان در کنترل بیماریهای گیاهی----------------- 291
15ـ حشره کشها و علف کشها-------------------------------------------------------------------------- 294
استراتژیهای بهداشت و مدیریت سلامتی محصول------------------------------------------------------ 299
(i) خسارات قابل تحمل---------------------------------------------------------------------------------- 302
(ii) کنترل اقتصادی--------------------------------------------------------------------------------------- 302
(iii) جلوگیری و ممانعت از عامل بیماریزا---------------------------------------------------------------- 302
(iv) کنترل وسیع و طولانی مدت------------------------------------------------------------------------- 302
(v) کنترل همزمان چند بیماری-------------------------------------------------------------------------- 302
تلفیق و ترکیب مدیریت عملیاتها------------------------------------------------------------------------ 303
گندم----------------------------------------------------------------------------------------------------- 305
برنج------------------------------------------------------------------------------------------------------ 308
سیب زمینی--------------------------------------------------------------------------------------------- 311
نیشکر--------------------------------------------------------------------------------------------------- 316
سبزیجات و صیفی جات--------------------------------------------------------------------------------- 320
درختان میوه--------------------------------------------------------------------------------------------- 323
منابع مورد استفاده-------------------------------------------------------------------------------------- 333
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
کشاورزی
|