مديريت بيماريهای گياهی
نویسنده:
آر.اس. سينگ
مترجم:
دکتر علی روستايی
سال نشر:
1386
صفحه:
400
نوبت چاپ:
2

افزايش جمعيت، به خصوص در كشورهاي در حال توسعه اهميت افزايش توليدات غذايي را نشان مي‌دهد و بدون شك با استفاده مناسب از امكانات توليد مي‌توان به افزايش توليد در جهت تأمين غذا و امنيت غذايي اين جمعيت كمك كرد. كنترل بيماري گياهي، جلوگيري از بيماري و يا كاهش ميزان و شدت بيماري است. و كنترل بيماري ممكن است فقط با يك عمل انجام گيرد، ولي در كنترل مناسب بيشتر بيماري هاي گياهي لازم است عمليات كنترل با روش‌هايي متعدد به كار گرفته شود. برآورد خسارات سالانه ناشي از بيماري‌ها، آفات، علف‌هاي هرز نمايانگر اهميت پرداختن و بررسي چگونگي مديريت و كنترل هر چه بيشتر و بهتر اين عوامل است.

در اين كتاب اطلاعاتي پيرامون مديريت بيماري گياهي از طريق عمليات زراعي، كنترل بيولوژيكي، مقاومت ميزبان و كاربرد مستقيم مواد شيميايي ارائه شده است.

كتاب «مديريت بيماريهاي گياهي» در 7 بخش مسائل مربوط به بيماري‌هاي گياهي و مديريت آنها را بررسي مي‌كند.

در بخش‌هاي اول كتاب به مسائلي از قبيل عوامل بيماري‌ زا، اصول عمومي در مديريت بيماري‌هاي گياهي، عمليات زراعي در مديريت بيماريهاي گياهي و كنترل بيولوژيكي در مديريت بيماريها مي‌پردازد. در بخش‌هاي پاياني نيز مبحث‌هاي مديريت ميزبان، كاربرد مواد شيميايي در مديريت بيماري‌ها و استراتژي‌هاي بهداشت و مديريت سلامتي محصول را مورد بررسي قرار مي‌دهد.

مترجم كتاب مي‌افزايد: در ترجمه اين كتاب در حد توان سعي شده است كه اصول امانتداري و وفاداري به متن كتاب رعايت شود.

كتاب حاضر، به دليل ارائه بخش بررسي منابع گسترده‌ در پايان كتاب براي محققين فعال نيز به خوبي قابل استفاده خواهد بود.

اين كتاب در 400 صفحه و به قيمت 54 هزار ريال در اختيار علاقه مندان قرار دارد.

عنوان                                                                                                                    صفحه

مقدمه--------------------------------------------------- 3

عوامل بیماریزا--------------------------------------------- 4

مشخصات عوامل بیماریزای ------------------------------------- 5

قارچها---------------------------------------------------- 5

باکتریها--------------------------------------------------- 7

ویروسها و ویروئیده------------------------------------------ 9

نماتدها-------------------------------------------------- 10

گیاهان انگل گلدا------------------------------------------- 11

عوامل غیر انگلی-------------------------------------------- 12

دوام انتشار عوامل بیماری------------------------------------- 12

اصول عمومی در مدیریت بیماریهای گیاهی-------------------------- 19

مدیریت عامل بیماریزا---------------------------------------- 23

1ـ جلوگیری از ورود مایه تلقیح---------------------------------- 23

2ـ اجتناب از عامل بیماریزا------------------------------------- 26

3ـ ریشه کنی مایه تلقیح--------------------------------------- 30

مدیریت میزبان--------------------------------------------- 35

1ـ تغذیه میزبان--------------------------------------------- 36

2ـ مقدمات حفاظتی------------------------------------------- 37

3ـ درمان گیاه بیمار------------------------------------------- 38

4ـ توسعه مقاومت در میزبان------------------------------------- 40

مدیریت محیط-----------------------------------------------41

عملیات زراعی در مدیریت بیماریهای گیاهی---------------------------45

I ـ تولید و کاربرد مواد تکثیری گیاهی عاری از عوامل بیماریزا-------------- 47

1ـ آلوده کننده های همراه بذر------------------------------------48

2ـ به عنوان مایه تلقیح یا آلودگی بذر زاد داخلی----------------------- 49

3ـ به عنوان مایه تلقیح بذر زدا خارجی------------------------------ 49

4ـ از طریق گیاهان تولید شده در نهالستانها---------------------------50

IIـ تنظیم کشت به منظور به حداقل رساندن وقوع بیماری----------------- 58

1ـ اهمیت تواتر (سکانس) زراعی و تناوب زراعی----------------------- 58

2ـ نکات قابل ملاحظه در انتخاب محصول برای تناوب و طول مدت تناوب-----\-- 61

3ـ مزایای آیش-----------------------------------------------63

4ـ تک کشتی------------------------------------------------66

5ـ کشت مخلوط و کشت مابین------------------------------------ 67

6ـ تنظیم تاریخ و عمق کاشت------------------------------------- 70

7ـ فاصله گیاهان ـ میزان کاشت و تراکم گیاهان سرپا-------------------- 74

8ـ مدیریت آبیاری بر علیه بیماریها--------------------------------- 77

9ـ مدیریت تغذیه گیاه----------------------------------------- 80

10ـ مدیریت اسیدیته و قلیائیت خاک--------------------------------85

11ـ کود آلی خاک----------------------------------------------- 87

12ـ مدیریت سطح فوقانی خاک------------------------------------- 93

13ـ به حداقل رساندن جریان مایه تلقیح از محصولات مجاور------------------96

14ـ انتخاب واریته-----------------------------------------------98

IIIـ بهداشت مزرعه و بهداشت گیاه----------------------------------100

1ـ مدیریت بقایای محصول---------------------------------------- 101

2ـ مدیریت گیاهان بیمار------------------------------------------- 104

3ـ مدیریت آب آبیاری-------------------------------------------- 106

4ـ دوره Crop – free و منطقه Crop – free---------------------------- 107

5ـ ایجاد مانع بوسیله محصولات غیر میزبان و میزبان مرده-------------------- 108

6ـ گیاهان دام، تله و آنتاگونیست------------------------------------ 108

7ـ مدیریت علفهای هرز و میزبانهای جانبی و گیاهان میزبان اختیاری------------ 111

8ـ مدیریت حشرات ناقل----------------------------------------- 112

9ـ عملیات و تاریخ برداشت---------------------------------------- 113

10ـ مدیریت بذر و تجمع ترشحات ریشه-------------------------------- 115

کنترل بیولوژیکی در مدیریت بیماریها---------------------------------119

اقدامات کنترل بیولوژیکی-----------------------------------------121

1ـ کنترل بیولوژیک مایه تلقیح--------------------------------------- 121

2ـ حفاظت بیولوژیکی سطح گیاهان------------------------------------139

3ـ حفاظت تقاطعی و مقاومت تحریک شده---------------------------------154

4ـ مثالهای قابل توجه از کنترل بیولوژیک بیماریهای عمده بوسیله اضافه کردن  آنتاگونیست ها

و یا اصلاح و تغییر محیط---------------------------------------------161

مدیریت میزبان--------------------------------------------------- 167

1ـ تنوع در گیاهان-------------------------------------------------- 168

2ـ مقاومت حقیقی، فرار از بیماری و دوام یا تحمل----------------------------- 171

3ـ انواع مقاومت ژنتیکی----------------------------------------------- 172

4ـ ایجاد و توسعه واریته های مقاوم--------------------------------------- 175

(i) انتخاب--------------------------------------------------------- 175

(ii) موتاسیون------------------------------------------------------ 176

(iii) هیبریدیزاسیون (دورگ گیری)---------------------------------------- 177

5ـ اصلاح مقاومت با استفاده از بیوتکنولوژی ---------------------------------- 179

6ـ آزمایشات مقاومت-------------------------------------------------184

بیماریهای ناشی از عوامل بیماریزای خاکزاد----------------------------------- 185

عوامل بیماریزای بذرزاد------------------------------------------------ 186

زنگها و سفیدکهای پودری----------------------------------------------- 187

بیماریهای ویروسی---------------------------------------------------- 187

نماتدهای گیاهی------------------------------------------------------- 188

7ـ اثرات محیط روی مقاومت------------------------------------------------188

8ـ مثالهایی از مقاومت به بیماریها در گیاهان------------------------------------190

9ـ دلایل شکست مقاومت------------------------------------------------- 195

10ـ مدیریت واریته های مقاوم----------------------------------------------196

11ـ تحریک مقاومت با وسایلی غیر از دستکاریهای ژنتیکی-----------------------------196

کاربرد مواد شیمیایی در مدیریت بیماریها---------------------------------------- 203

1ـ اهداف کنترل شیمیایی---------------------------------------------------- 204

2ـ نحوه عمل مواد شیمیایی ضد عوامل بیماریزا (آنتی پاتوژن)---------------------------204

3ـ طبقه بندی قارچکشها------------------------------------------------------205

(i) مواد شیمیایی حفاظت کننده------------------------------------------------ 205

(ii) مواد شیمیایی ریشه کن کننده----------------------------------------------- 206

(iii) مواد شیمیایی درمان کننده------------------------------------------------- 206

4ـ مشخصات یک قارچکش مطلوب------------------------------------------------- 206

5ـ روابط بین میزان مصرف سم و جواب Dosage – Responseو--------------------------- 207

6ـ عوارض کنترل شیمیایی عوامل بیماریزا-------------------------------------------- 209

7ـ فرمولاسیون قارچکشها------------------------------------------------------- 210

پودرهای وتابل--------------------------------------------------------------- 210

سوسپانسیونها و فرمولاسیونهای ضد عفونی کننده مرطوب--------------------------------- 210

امولسیونها------------------------------------------------------------------- 211

محلولها--------------------------------------------------------------------- 211

گردها---------------------------------------------------------------------- 211

گرانولها--------------------------------------------------------------------212

8ـ کاربرد قارچکشها------------------------------------------------------------212

سمپاشی-------------------------------------------------------------------- 212

گردپاشی-------------------------------------------------------------------- 213

ضد عفونی بذور------------------------------------------------------------------------------------------ 214

ضدعفونی خاک------------------------------------------------------------------------------------------ 216

خمیرها و رنگ ها---------------------------------------------------------------------------------------- 217

9ـ عوامل موثر بر خاصیت قارچکشها--------------------------------------------------------------------- 218

10ـ قارچکشها، نماتدکشها و آنتی بیوتیکهای متداول--------------------------------------------------- 227

1ـ قارچکشهای گوگردی---------------------------------------------------------------------------------- 228

2ـ قارچکشهای مسی----------------------------------------------------------------------------------- 234

3ـ قارچکشهای جیوه ای--------------------------------------------------------------------------------- 236

4ـ قارچکشهای کینونی---------------------------------------------------------------------------------- 237

5ـ ترکیبات آروماتیک (معطر) یا قارچکشهای بنزنی------------------------------------------------------ 238

6ـ ترکیبات هتروسیکلیک ازت---------------------------------------------------------------------------- 242

7ـ ترکیبات آلی قلع-------------------------------------------------------------------------------------- 245

8ـ قارچکشهای محافظتی متفرقه----------------------------------------------------------------------- 245

9ـ قارچکشهای سیستمیک----------------------------------------------------------------------------- 249

10ـ آنتی بیوتیکها در کنترل بیماریهای گیاهی----------------------------------------------------------- 269

11ـ نحوه عمل قارچکشی------------------------------------------------------------------------------- 273

12ـ توسعه مقاومت به قارچکشها و آنتی بیوتیکها------------------------------------------------------ 280

13ـ نماتدکشها------------------------------------------------------------------------------------------- 284

14ـ  کاربرد روغنها و عصاره های گیاهی یا ومحصولاتشان در کنترل بیماریهای گیاهی----------------- 291

15ـ حشره کشها و علف کشها-------------------------------------------------------------------------- 294

استراتژیهای بهداشت و مدیریت سلامتی محصول------------------------------------------------------ 299

(i) خسارات قابل تحمل---------------------------------------------------------------------------------- 302

(ii) کنترل اقتصادی--------------------------------------------------------------------------------------- 302

(iii) جلوگیری و ممانعت از عامل بیماریزا---------------------------------------------------------------- 302

(iv) کنترل وسیع و طولانی مدت------------------------------------------------------------------------- 302

(v) کنترل همزمان چند بیماری-------------------------------------------------------------------------- 302

تلفیق و ترکیب مدیریت عملیاتها------------------------------------------------------------------------ 303

گندم----------------------------------------------------------------------------------------------------- 305

برنج------------------------------------------------------------------------------------------------------ 308

سیب زمینی--------------------------------------------------------------------------------------------- 311

نیشکر--------------------------------------------------------------------------------------------------- 316

سبزیجات و صیفی جات--------------------------------------------------------------------------------- 320

درختان میوه--------------------------------------------------------------------------------------------- 323

منابع مورد استفاده-------------------------------------------------------------------------------------- 333

دسته بندی موضوعی موضوع فرعی
كشاورزي و منابع طبیعی کشاورزی

تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2024 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved