بیوتکنولوژی، مهندسی ژنتیک و توانایی دستور زی موجودات و گیاهان، بعد جدیدی از پیشرفتهای علمی بشر در اواخر قرن بیستم است که توانسته طی چند سال جایگاه ویژهای را به خود اختصاص دهد.
برطبق تعریف سازمان خواربار جهانی (فائو) بیوتکنولوژی شامل هرنوع استفاده تکنیکی از سیستمهای بیولوژیکی، ارگانیسمهای زنده و یا مشتقات آنها بهمنظور ایجاد و تغییر فراوردهها جهت مصارف خاص است. این مفهوم نهتنها شامل تکنولوژی DNA نو ترکیب نظیر مهندسی ژنتیک برای تولید ارگانیسمهای تراریخته میباشد بلکه سایر جنبههای بیوتکنولوژیکی غیر تراریخته نظیر ژنومیکس، پروتئومیکس، اصلاح بهکمک نشانگرها، ریزازدیادی و ابزارهای تشخیصی را نیز شامل میشود.
در مجموع میتوان گفت بیوتکنولوژی شامل هر تکنیکی است که از ارگانیسمهای زنده و یا بخشی از آنها برای تولید و تفسیر فراوردههای خاص استفاده میکند تا حیوانات و گیاهان را بهبود بخشیده و یا میکروارگانیسمها را برای مصارف خاص توسعه دهد.
این کتاب با هدف معرفی بیوتکنولوژی گیاهی و نحوه بهرهبرداری از آن در بخش کشاورزی در شش فصل تدوین شده است. در تدوین فصول آن، سرفصل درس بیوتکنولوژی گیاهی مدنظر قرار گرفته و براینمبنا، مطالب مربوط به هر فصل برای تأمین اهداف پیشبینی شده دراین درس گنجانیده شده است.
در تدوین مطالب این کتاب سعی شده است تا حدممکن مطالب موردنیاز مربوط به سرفصل این درس موردتوجه قرار گیرد.
تعاریف مربوط به بیوتکنولوژی و تاریخچه آن، کشت بافت و کاربردهای آن در اصلاح نباتات، نشانگرهای مولکولی، مهندسی ژنتیک، همسانهسازی ژنها و درنهایت اخلاق زیستی و ایمنی زیستی در فصول مختلف این کتاب مورد بررسی قرار گرفته و یافتههای جدید این علم در بخشها معرفی شده است.
کتاب حاضر در 235 صفحه با قیمت 23 هزار ریال در اختیار دانشجویان، محققان و تمامی علاقهمندان قرار دارد.
پیشگفتار.................................................................................................................... 11
فصل 1: تعاریف، تاریخچه و اهمیت.............................................................................. 13
تعریف بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک............................................................................... 16
منشأ و تاریخچه بیوتکنولوژی........................................................................................... 17
تقسیمیندی بیوتکنولوژی............................................................................................... 20
اهمیت و کاربرد بیوتکنولوژی در اصلاح نباتات....................................................................... 25
فصل 2: کشت بافتهای گیاهی................................................................................. 29
محیط کشت و اجزای آن................................................................................................. 32
اجزای محیط کشت....................................................................................................... 34
PH محیط کشت........................................................................................................... 39
تهیه ریزنمونه............................................................................................................... 39
ضدعفونی نمونههای گیاهی، محیط کشت و محل کار......................................................... 40
انواع کشت بافت.......................................................................................................... 41
باززایی گیاهان............................................................................................................. 45
ریز ازدیادی.................................................................................................................. 46
تنوع سوماکلونال.......................................................................................................... 48
عوامل ایجاد تنوع سوماکلونال......................................................................................... 51
تولید گیاهان پلوئید و دابل هاپلوئید.................................................................................. 55
مزایای تولید گیاهان پلوئید در اصلاح نباتات........................................................................ 56
کاربردهای کشت بافت در اصلاح نباتات.............................................................................. 56
فصل 3: همسانهسازی ژنها..................................................................................... 61
اصول تکنولوژی DNAی نوترکیب........................................................................................ 63
مراحل همسانهسازی ژنها............................................................................................ 63
آنزیمهای برشی........................................................................................................... 64
انواع آنزیمهای برشی.................................................................................................... 65
نامگذاری آنزیمهای برشی نوعII...................................................................................... 66
مکانهای برشی آنزیمها................................................................................................ 66
نوع انتهای حاصل از برش............................................................................................... 67
ایزوشیزومرها............................................................................................................... 68
نقش اندونو کلئازهای برشی در مهندسی ژنتیک................................................................ 69
سایز آنزیمهای مهم در مهندسی ژنتیک........................................................................... 69
ناقلین همسانهسازی.................................................................................................... 71
پلاسمیدها.................................................................................................................. 73
ناقلین باکتریوفاژی......................................................................................................... 79
کاسمیدها................................................................................................................... 84
ناقلین یوکاریوتی.......................................................................................................... 84
واکنش زنجیرهای پلیمراز................................................................................................. 85
طراحی آغازگرهای الیگونوکلئوتیدی.................................................................................. 89
کاربردهای PCRو........................................................................................................... 90
فصل 4: نشانگرها و کاربرد آنها در اصلاح نباتات............................................................ 93
تعریف نشانگر.............................................................................................................. 94
نشانگرهای مورفولوژیکی............................................................................................... 95
نشانگرهای بیوشیمیایی............................................................................................... 96
نشانگرهای DNAو......................................................................................................... 98
الکتروفورز.................................................................................................................... 100
نشانگرهای مولکولی کلاسیک........................................................................................ 102
نشانگرهای مولکولی جدید............................................................................................. 104
نشانگر RFLPو.............................................................................................................. 104
نشانگرهای مولکولی مبتنی بر PCRو............................................................................... 110
نشانگر SSRو............................................................................................................... 116
نشانگر AFLPو.............................................................................................................. 116
کاربرد نشانگرها در اصلاح نباتات...................................................................................... 118
1. تهیه نقشه ژنتیکی................................................................................................... 120
2. انتخاب به کمک نشانگر.............................................................................................. 126
3. تعیین روابط فیلوژنتیک................................................................................................ 128
4. انگشتنگاری ارقام.................................................................................................... 130
5. کاربرد نشانگرها در مدیریت ژرم پلاسم.......................................................................... 132
فصل 5: انتقال ژن، نقش آن در اصلاح نباتات و وضعیت کنونی بیوتکنولوژی در سطح جهان........... 135
روشهای انتقال ژن....................................................................................................... 136
انتقال غیراختصاصی...................................................................................................... 137
انتقال اختصاصی.......................................................................................................... 138
انوع گیاهان تراریخته...................................................................................................... 147
مقاومت به تنشهای زیستی نظیر آفات و بیماریها............................................................ 147
مقاومت به علفکشها.................................................................................................. 157
مقاومت به تنشهای غیرزیستی..................................................................................... 159
کاربرد مهندسی ژنتیک برای افزایش عملکرد و بهبود راندمان گیاهی....................................... 160
کاربرد مهندسی ژنتیک برای افزایش کیفیت....................................................................... 162
کاربرد مهندسی ژنتیک برای تولید فرآوردههای تجاری و صنعتی.............................................. 165
کاربرد بیوتکنولوژی برای تولید فرآوردههای دارویی و واکسنهای خوراکی.................................. 168
کاربرد بیوتکنولوژی برای پالایش محیط زیست و حفاظت از آن................................................. 171
ارزیابی گیاهان تراریخته................................................................................................. 172
وضعیت محصولات تراریخته در جهان.................................................................................. 174
وضعیت محصولات تراریخته در کشورهای پیشرفته............................................................... 177
وضعیت محصولات تراریخته در کشورهای درحال توسعه........................................................ 180
سرمایهگذاری در بخش بیوتکنولوژی در چهان...................................................................... 182
بازار جهانی محصولات بیوتکنولوژی................................................................................... 183
اهداف آینده بیوتکنولوژی گیاهی...................................................................................... 183
بیوتکنولوژی در ایران...................................................................................................... 184
فصل 6: جنبههای اخلاقی و زیست محیطی بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک.................. 189
مخاطرات محصولات مهندسی ژنتیک................................................................................ 190
1. جریان ژن................................................................................................................. 190
2. تولید آفات مقاوم....................................................................................................... 191
3. تأثیر بر تنوع زیستی.................................................................................................. 193
4. تبادل ژنتیکی گیاه زراعی با علف هرز و تولید ابر علف هرزها.............................................. 194
5. گیاهان تراریخته و امنیت غذایی................................................................................... 196
6. اثرات اجتماعی و اقتصادی........................................................................................... 199
7. نگرانیهاب اخلاقی................................................................................................... 199
دیدگاههای مختلف در مورد مهندسی ژنتیک...................................................................... 200
ایمنی زیستی و قوانین آن.............................................................................................. 201
پروتکل جهانی ایمنی زیستی کارتاهینا............................................................................. 202
اخلاق زیستی............................................................................................................. 204
مالکیت ژنها و نیاز به ثبت اختراع.................................................................................... 207
منابع.......................................................................................................................... 209
واژهنامه...................................................................................................................... 215
نمایه.......................................................................................................................... 228
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
فنی و مهندسی |
مهندسی شيمي
|