پيشگفتار..................................................................................................................................... 7
فصل اول: مقدمه و كليات تهيه بذر پيشپايه سيبزميني............................................................................ 9
1-1- اهمیت بذر سالم در تولید سیبزمینی.......................................................................................... 11
1-2- كشت بافت سيبزميني.............................................................................................................. 13
فصل دوم: واحد ريزازديادي............................................................................................................... 17
2-1- آزمایشگاه کشت بافت................................................................................................................ 17
2-2- تهیه محیط کشت موراشیک و اسکوگ (MS)..................................................................................... 24
2 -2– 1) تهیه محلولهای ذخیره.......................................................................................................... 24
2-2-2) تهیه محلول VGA (ویتامینها و اسید جیبرلیک)........................................................................... 27
2-2-3) تهیه محلولهاي ذخیره هورموني................................................................................................ 27
2-2-4) تهیه آنتی بیوتیکها.............................................................................................................. 29
2-2-5) تهیه هیپوکلریت کلسیم........................................................................................................ 29
2-2-6) تهیه محلولهای تنظيم pH.................................................................................................... 29
2-3) تهيه محیط کشتهاي لازم در ريزازديادي سیبزمینی........................................................................ 30
2-3-1) تهيه محیط کشت مناسب براي انتقال ريزنمونهها به شرايط درون شيشهاي........................................ 31
2-3-2) محیط كشت ريزازديادي سیبزمینی...................................................................................... 31
2-3-3) محیط کشت مریستم سیبزمینی.......................................................................................... 32
2-3-4) محیط کشت نگهداری سیبزمینی......................................................................................... 32
2-3-5) محیط کشت ريزغده زایی سیبزمینی................................................................................... 33
فصل سوم: توليد گياهچه و يا ميكروتيوبر در شرايط درون شيشهاي......................................................... 35
3-1) انتقال گیاه مادري به شرایط درون شیشهای (مرحله استقرار گياهچه)................................................ 36
3-2) ویروس زدایی از طریق کشت مریستم و ترموتراپی........................................................................ 38
3-3) تکثیر گیاهچههای حاصل (مريكلونها) برای كاشت در گلخانه........................................................... 44
3-3-1) ریز ازدیادی قلمه تك گره در محيط كشت نيمه جامد.................................................................. 44
3-3-2) ریزازديادي قلمههای تك گره در محیط کشت مایع.................................................................... 45
3-3-3) روش كار ریز ازدیادی در اطاقك كشت.................................................................................. 46
3-4) مشکلات معمول در ریز ازدیادی................................................................................................ 48
3-5) توليد ريزغده (ميكروتيوبر) سیبزمینی در شرايط درون شيشهاي..................................................... 49
3-5) استفاده از بيوراكتور براي توليد انبوه ميكروتيوبر........................................................................ 51
3-6) ذخيره و نگهداری مواد گياهي و واريتهها در برنامههای تولید بذر.................................................... 54
فصل چهارم: توليد مينيتيوبر...................................................................................................... 57
4-1) آماده کردن و انتقال گیاهچه به گلخانه....................................................................................... 57
4-2) تهیه خاک بستر و ترکیب مناسب آن......................................................................................... 58
4-3) انتقال گیاهچهها به بستر.......................................................................................................... 58
4-4) برداشت مینیتیوبرها................................................................................................................ 60
4-5) توليد مينيتيوبر در سيستم كشت بدون خاك (هيدروپونيك و ايروپونيك)............................................... 61
4-7) تغذیه گیاهچهها در گلخانه........................................................................................................ 63
4-7-1) کیفیت آب............................................................................................................................ 63
4-7-2) کودها.................................................................................................................................. 66
4-8) شكستن دورمانسي................................................................................................................... 68
4-9) كشت مينيتيوبر سيبزميني در مزرعه...................................................................................... 70
4-10) حداقل استانداردهای لازم برای توليد غدههای بذری حاصل از کشت بافت.................................. 73
4-11) كنترل و ارزيابي كيفي امكانات آزمايشگاهي و گلخانه................................................................. 74
4-11-1) امكانات آزمايشگاهي............................................................................................................ 74
4-11-2) كنترل كيفي........................................................................................................................ 78
4-11-3) مديريت............................................................................................................................... 79
4-12) رعايت نكات اساسي مزرعه.............................................................................................................. 80
4-13)حداقل كيفيت مورد نياز براي گواهي بذر پيش پايه............................................................................... 80
4-14) حداقل كيفيت مورد نياز براي توليد و گواهي بذر پايه (در گلخانه يا در محيط كنترل شده).................................. 81
4-15) نقل و انتقال بذور پيش پايه و پايه............................................................................................. 83
4-16) بازرسي مزرعه و گواهي نسلهاي مزرعهاي............................................................................... 83
فصل پنجم: جنبههاي اقتصادي توليد بذر پيشپايه سيبزميني................................................................. 85
5-1) امكانسنجي برای ايجاد واحد تولید بذر سيبزميني................................................................... 85
5-1-1) ضرورت ایجاد واحد تولید بذر در منطقه مورد نظر..................................................................... 86
5-1-2) انتخاب واریتههای مطلوب جهت توليد...................................................... 86
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
کشاورزی
|