دانش تغذیه را میتوان همزاد بشر دانست. زیرا که او همیشه در پی دریافت ترکیبات لازم موجود در محیط از طریق دهان بوده است. خواه برای رفع نیاز و خواه برای ارضاء خواست، هوس یا اشتها. اما علم تغذیه مدرن سابقه خیلی طولانی در میان سایر علوم پایه ندارد. با فراگیر شدن کاربرد های علم اپیدمیولوژی در شاخههای مختلف مرتبط با علوم تندرستی، علوم تغذیه هم از این مزیت بیبهره نماند. بخشی از این بهرهمندی، وامدار تلاشهای بسیار ارزشمند دانشمندان تراز اول در سطح بینالمللی است از جمله پروفسور والتر ویلت و پروفسور بری مارگتز در میان دیگرانی که مجال نام بردن از حتی تعدادی از آنها هم در گنجایش این مقدمه نیست.
آشنایی با کاربرد اصول روشهای اپیدمیولوژی در علوم تغذیه برای دانشجویان و سایر دستاندرکاران این رشته مفید یا حتی ضروری است. با توجه به کافی نبودن منابع در دسترس اپیدمیولوژی تغذیه به زبان فارسی، این کتاب تهیه شده است.
عنوان صفحه
پیشگفتار........................................................................................................................................ 5
فصل اول: مبانی اپیدمیولوژی..................................................................................................... 7
تعریف اپیدمیولوژی (Epidemiology)................................................................................. 9
اهداف مطالعات اپیدمیولوژی............................................................................................... 10
اپیدمیولوژی تغذیه............................................................................................................... 11
اصطلاحات رایج در مطالعات اپیدمیولوژی.......................................................................... 15
انواع متغیرها.................................................................................................................... 15
جور کردن یا همسانسازی.............................................................................................. 16
انتخاب متغیر مناسب برای مدلهای چندمتغیره........................................................... 17
تفاوت میان بروز و شیوع................................................................................................. 19
اعتبار............................................................................................................................... 20
قابلیت تکرار.................................................................................................................... 23
صحت(Accuracy)......................................................................................................... 25
انواع خطاهای رایج در مطالعات........................................................................................... 26
خلاصهای از انواع مطالعات................................................................................................... 28
فصل دوم: انواع پژوهشها در علوم پزشکی و بهداشتی....................................................... 31
انواع مطالعات اپیدمیولوژی.................................................................................................. 33
مطالعات همگروهی(آیندهنگر- طولی- Panel Studies).................................................... 33
مطالعات مورد- شاهدی....................................................................................................... 41
مطالعات مقطعی.................................................................................................................. 46
مطالعه اکولوژیک(جمعیتی)................................................................................................ 50
مطالعات تاریخی.................................................................................................................. 57
مطالعات تجربی: کارآزمایی بالینی، کارآزماییهای میدانی، و مطالعات مداخلهای............. 58
فصل سوم: روشهای گردآوری دادهها در مطالعات اپیدمیولوژی...................................... 75
اندازهگیری مواجههها............................................................................................................ 77
انواع مواجههها...................................................................................................................... 78
روشهای ارزیابی تغذیهای................................................................................................... 80
روشهای جمعآوری دادههای تغذیهای................................................................................ 81
ارزیابی دریافت مکملهای ویتامینی................................................................................. 103
روشهای آزمایشگاهی(Laboratory methods).............................................................. 104
نشانگرها(Biomarkers) یا شاخصهای بیوشیمیایی(Biochemichal indicators)
تغذیهای............................................................................................................................. 106
نشانگرهای اختصاصی........................................................................................................ 115
نیتروژن ادرار به عنوان نشانگر دریافت پروتئین.......................................................... 115
اسیدهای چرب به عنوان نشانگر دریافت چربی رژیم غذایی....................................... 115
اسیدهای چرب در بافت چربی و خون......................................................................... 116
اسیدهای چرب در اجزای خونی................................................................................... 119
قند ادرار........................................................................................................................ 121
دریافت فیبر و غلات کامل........................................................................................... 121
دریافت ریزمغذیها...................................................................................................... 121
تنسنجی(Anthropometry)........................................................................................... 126
قد................................................................................................................................. 127
وزن............................................................................................................................... 128
شاخص توده بدن.......................................................................................................... 131
شاخصهای رشد................................................................................................................ 133
دور سر برای سن.......................................................................................................... 134
وزن برای سن............................................................................................................... 134
وزن برای قد................................................................................................................. 135
قد برای سن.................................................................................................................. 135
مطالب بیشتر پیرامون ارزیابی عوامل خطر مرتبط با سلامتی در مطالعات اپیدمیولوژی تغذیهای 135
فعالیت فیزیکی و روشهای ارزیابی آن........................................................................ 135
بیماریهای قلبی-عروقی.............................................................................................. 142
دیابت ملیتوس............................................................................................................. 144
سرطان.......................................................................................................................... 147
منابع........................................................................................................................................... 151
جدول ضمیمه: تعریف برخی اصطلاحات رایج در انواع مطالعات...................................... 157
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
علوم پزشكي |
بهداشت عمومي
|