تجربه ایران و جهان در دهههای گذشته نشان میدهد که رشد اقتصادی و توسعه صنعتی به عنوان پیش شرطهای اقتدار سیاسی، استقلالملی و شکوفائی فرهنگی به عوامل مختلفی از جمله انرژی و بهرهوری مطلوب و بهینه از منابع آن نیازمند است. همچنین با عنایت براینکه بیشتر محصولات زیستی و فرآیندهای مربوط به آن بخش اعظمی از اقتصاد خرد و کلان کشوری را به خود اختصای میدهد و خلع موجود در راهبردهای علمی و عملی در سطوح مختلف مدیریتی این چنین مراکزی مشهود و ملموس میباشد به همین منظور کتاب حاضر تحت عنوان مدیریت انرژی بیوسیستم تهیه گردید.
با توجه به اهمیت موضوع و تحت تأثیر قرار گرفتن روند توسعه کشور در صورت عدم برنامهریزی و پیشبینیهای لازم در این حوزه که علاوه بر صدمات انرژتیکی و اقتصادی منجر به ایجاد مشکلات در فرآیندهای زیست محیطی نیز خواهد گردید، بدینسان مدیریت مصرف انرژی به منظور بالا بردن بازده و بهرهوری انرژی در فصل اول این کتاب کنجانیده شده است. همچنین به منظور تعيين ميزان تطابق واحدهای تولیدی و صنايع وابسته به محیطهای بیوسیستم با استانداردهاي تدوين شده و تأييد رعايت معيارهاي مصرف انرژي، فرآيند بازرسي انرژي طبق روند استاندارد ميبايست به صورت ساليانه، انجام پذيرد، از این رو فصل دوم این کتاب اختصاص به اصول و روشهای ممیزی انرژی دارد. و با توجه به اصول و مفاهیم ارائه شده در فصلهای اول و دوم کتاب، فصل سوم با ارائه راهکارهای علمی و عملی در فاکتورهای موئژ و مهم بهرهوری و بهینهسازی مصرف انرژی در محیطهای بیوسیستم تحت عنوان بهینهسازی مصرف انرژی در سیستمهای انرژیخواه تدوین گردیده است.
عنوان فهرست مطالب | صفحه |
فصل اول: مبانی مدیریت انرژی سیستم |
|
1- مقدمه ............................................................................................................................... | 2 |
2- مفهوم مدیریت انرژی ........................................................................................................ | 3 |
3- استانداردهای سیستمهای مدیریت انرژی .......................................................................... | 4 |
4- ایجاد یک سیستم مدیریت انرژی ...................................................................................... | 7 |
4-1- مسولیت مدیریت .......................................................................................................... | 7 |
4-2- خطمشی انرژی ............................................................................................................ | 9 |
4-3- مدیریت انرژی .............................................................................................................. | 9 |
4-4- طرحریزی انرژی .......................................................................................................... | 10 |
4-5- شناسایی عوامل انرژی(بازنگری انرژی) ....................................................................... | 10 |
4-6- فوانین و دیگر الزامات .................................................................................................. | 13 |
4-7- تطابق خطمبنای مدیریتانرژی ..................................................................................... | 14 |
4-8- اهداف و شاخصهای عملکرد انرژی ........................................................................... | 16 |
4-9- طرح عملی مدیریت انرژی ........................................................................................... | 16 |
4-10- اجرا و عملیات ........................................................................................................... | 17 |
4-11- بررسی ........................................................................................................................ | 21 |
4-12- بازنگری مدیریت ....................................................................................................... | 24 |
فصل دوم: ممیزیانرژی |
|
1- بازرسی انرژی ................................................................................................................... | 27 |
2- مفهوم ممیزی انرژی .......................................................................................................... | 28 |
2-1- انواع ممیزی انرژی ....................................................................................................... | 29 |
2-2- مراحل انجام ممیزیانرژی ............................................................................................ | 30 |
3- دلایل اصلی ممیزی انرژی ................................................................................................. | 31 |
3-1- صرفهجویی در انرژی واحد تولیدی ............................................................................. | 31 |
3-2- اندازهگیری انرژی ......................................................................................................... | 32 |
3-3- تعیین تجهیزات انرژیخواه ........................................................................................... | 33 |
4- روشهای ممیزی انرژی .................................................................................................... | 34 |
4-1- اندازهگیری کارآیی تجهیزات موجود در واحدتولیدی .................................................. | 34 |
4-2- ارزیابی ساختار انرژی ................................................................................................... | 35 |
4-3- روش تجزیه و تحلیل سیستم ....................................................................................... | 36 |
4-4- روشهای طبقهبندی ..................................................................................................... | 37 |
فصل سوم: بهینهسازی مصرف انرژی در سیستمهای انرژیخواه |
|
1- سیستمهای روشنایی ......................................................................................................... | 41 |
1-1- شناسایی مصرف انرژی در سیستمهای روشنایی .......................................................... | 41 |
1-2- اقدامات عمومی جهت افزایش صرفهجویی انرژی در سیستمهای روشنایی ................. | 42 |
1-3- اقدامات خاص برای صرفهجویی انرژی در سیستمهای روشنایی ................................ | 44 |
2- سیستمهای تهویه و تهویهمطبوع ....................................................................................... | 45 |
2-1- برآورد انرژی در سیستمهای تهویه و تهویهمطبوع ........................................................ | 46 |
2-2- اقدامات لازم برای کاهش مصرف برق در سیستمهای تهویه هوا و تهویهمطبوع .......... | 47 |
2-3- مطالعه موردی اجرای مدیریت صرفهجویی انرژی در یک واحد فرآوری مواد غذایی . | 49 |
2-4- اقدامات خاص برای کاهش مصرف انرژی در سیستمهای تهویه و تهویهمطبوع .......... | 51 |
2-5- تهویه و تعادل گرمایی در واحدهای بیوسیستم ............................................................. | 56 |
3- سیستمهای هوای فشرده ................................................................................................... | 58 |
3-1- تولید هوای فشرده ........................................................................................................ | 60 |
3-2- اقدامات لازم جهت مدیریت انرژی .............................................................................. | 61 |
4- سیستم سرمایشی شیر ........................................................................................................ | 65 |
5- سیستمهای قدرت ............................................................................................................. | 69 |
5-1- سیستم الکتریکی ........................................................................................................... | 69 |
5-2- سیستمهای مکانیکی ..................................................................................................... | 75 |
6- سیستمهای خاکورزی ...................................................................................................... | 83 |
7- سیستمهای شیمیایی .......................................................................................................... | 85 |
7-1- کودهای شیمیایی .......................................................................................................... | 85 |
7-2- سیستمهای بیوسید ........................................................................................................ | 87 |
8- سیستمهای تأمین آب ........................................................................................................ | 90 |
8-1- سیستمهای آبیاری ........................................................................................................ | 90 |
8-2- سیستمهای آبرسانی ...................................................................................................... | 92 |
9- سیستمهای پساز برداشت ................................................................................................ | 93 |
9-1- سیستمهای خشککردن ................................................................................................ | 93 |
9-2- سیستمهای ذخیرهسازی ................................................................................................ | 95 |
10- سیستمهای حفاظت و نگهداری محصولات درختی(باغی) ............................................ | 97 |
11- سیستمهای آسیاب کردن و تهیه خوراک .......................................................................... | 99 |
12- بکارگیری حاملهای انرژی نوین در بیوسیستمها ........................................................... | 100 |
فهرست منابع .......................................................................... |
106 |
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
کشاورزی
|