زراعت نخود
نویسنده:
احمد توبه، سعید صادق‌زاده‌حمایتی، مقصود ضیاچهره
مترجم:
-
سال نشر:
1396
صفحه:
192
نوبت چاپ:
1

  امروزه تولید گیاهان زراعی در بیشتر مناطق گرمسیر و سردسیر با تنوع و سازگاری زیاد در تأمین انواع غذاهای انرژی زا، به شدت در حال گسترش است. نخود که از نظر نقش آن در تغذیه انسان، محصول زراعی شاخصی در بین حبوبات محسوب می­شود، از سابقه دیرینه­ای در زراعت و تأمین احتیاجات غذایی در بیشتر کشورها به ویژه در کشور پرجمعیت هندوستان که شرایط آب و هوایی گرمسیری نیز دارد برخوردار است. از سوی دیگر، شاید نخود در بین انواع حبوبات از تنوع مناطق کشت و تهیه مواد غذایی و خوراکی مختلف، اولویت بیشتری نسبت به بقیه این دسته از گیاهان داشته باشد.

      در حال حاضر، منابع منتشر شده در این رابطه، به مجموعه کلی درباره حبوبات منحصر می­شود و به لحاظ توجه بیشتر به زراعت نخود، به ویژه در ایران که این گیاه بیشترین سطح زیر کشت و تولید را در بین حبوبات به خود اختصاص می­دهد، به نظر می­رسد که تهیه مجموعه­ای کامل با جزئیات بیشتر در مورد زراعت، سیستم­های مختلف کشت، جنبه­های مختلف اکولوژیکی و فیزیولوژیکی این نبات، مورد نیاز باشد. به طور کلی، موارد زیر در تهیه این مجموعه مدّ نظر نویسندگان بود:

     اولویت و تنوع آب و هوایی بیشتر در زراعت این گیاه در ایران، نقش ارزشمند این گیاه در تناوب زراعی، تثبیت ازت و تقویت خاک زراعی، امکان جایگزینی در تناوب دوساله آیش- غلات یا کشت متوالی غلات در زراعت دیم، وجود ریشه عمیق با امکان استفاده بهینه از رطوبت ذخیره شده در اعماق زیرین خاک. علاوه براین، نخود در تأمین پروتئین مورد نیاز به خصوص اسیدهای آمینه ضروری بدن انسان (لایسین و تریپتوفان که در غلات، کمبود شدید آنها باعث سوء تغذیه می­شود) باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد. کشت مخلوط نخود با غلات به ویژه گندم به خاطر نیاز نوری پایین این گیاه در نقاط مختلف دنیا متداول بوده و معمولاً با افزایش عملکرد همراه است. این گیاه در مناطق گرمسیر ( به صورت کشت پاییزه) و سردسیر (به صورت کشت بهاره) سازگاری وسیعی را از خود نشان داده و در اکثر مناطق با شرایط آب و هوایی مختلف، قابل زراعت است. نخود به عنوان کود سبز و جهت افزایش مواد آلی، اصلاح، بهبود و تقویت خاک­های زراعی در برخی موارد مورد استفاده قرار می­گیرد. در تدوین این کتاب سعی شده است تا نتایج تحقیقات پراکنده و متنوعی که درباره نخود انجام گرفته است در یک مجموعه کامل و قابل استفاده با توصیه­های لازم برای مناطق مختلف، گردآوری شود تا اطلاعات لازم برای افراد مختلف قابل دسترس باشد. ضمناً در تهیه این کتاب، با وجود تحقیقات زیاد و متنوع در کشورهای مختلف جهان، زحمت زیادی صرف شده است تا به عنوان یک مرجع و منبع درسی برای دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی، محققین مراکز تحقیقاتی و سایر علاقمندان مورد استفاده قرار گیرد.

 

فهرست مطالب

  

پیشگفتار .............................................................................................................................................

13

 

فصل اول: جایگاه نخود در ایران و جهان و ارزش تغذیه­ای و اقتصادی آن

 

1-1  خاستگاه و ویژگی­های نخود ................................................................................................

17

1-2  تجارت جهانی حبوبات ..........................................................................................................

18

1-3  وضعیت محصول نخود در کشور  .......................................................................................

28

1-3-1  سطح زیر کشت .................................................................................................................

28

1-3-2  میزان تولید ........................................................................................................................

30

1-3-3  عملکرد در هکتار ...............................................................................................................

31

1-4  ارزش غذایی نخود ..................................................................................................................

32

1-5  مصرف نخود .............................................................................................................................

33

1-5-1  نحوه مصرف نخود .............................................................................................................

33

1-5-2  کیفیت پخت دانه کامل و لپه نخود ...............................................................................

35

1-5-3  بازار پسندی  ......................................................................................................................

36

1-5-4  ارزش­های فرآوری و غذایی تولیدات حاصل از نخود ................................................

36

 

 

فصل دوم: خصوصیات گیاهشناسی

 

2-1  بوته نخود .................................................................................................................................

41

2-2  ریشه ..........................................................................................................................................

41

2-2-1  خصوصیات مورفولوژیکی  ................................................................................................

41

2-2-2  توسعه ریشه در نخود  ......................................................................................................

41

2-2-3  گره­های ریشه  ...................................................................................................................

43

2-3  ساقه ..........................................................................................................................................

43

2-3-1  مورفولوژی ساقه  ...............................................................................................................

43

2-3-2  شاخه زایی............................................................................................................................

43

2-4  برگ ..........................................................................................................................................

44

2-5  کرک­های سطحی ..................................................................................................................

44

2-6  گل .............................................................................................................................................

45

2-6-1  مورفولوژی گل.....................................................................................................................

45

2-6-2  گرده افشانی  ......................................................................................................................

45

2-7  غلاف ........................................................................................................................................

45

2-8  بذر ............................................................................................................................................

46

2-8-1  ریخت شناسی بذر.............................................................................................................

46

2-8-2  تیپ­های ریز بذر و درشت  بذر.......................................................................................

46

2-8-3  ترکیب شیمیایی بذر.........................................................................................................

47

 

 

فصل سوم: خصوصیات اکولوژیکی

 

3-1  اکولوژی نخود ..........................................................................................................................

53

3-2  شرایط اکولوژیکی مناطق مورد کشت نخود .....................................................................

53

3-2-1  جنوب و جنوب­شرقی آسیا .............................................................................................

53

3-2-2  نواحی با بارندگی زمستانه در جنوب آسیا و ناحیه مدیترانه  ..................................

55

3-3  عوامل محدود کنندگی آگروکلیمایی ................................................................................

56

3-4  اکولوژی حبوبات در ایران .....................................................................................................

56

3-5  تقسیم­بندی اکولوژیکی حبوبات در ایران .........................................................................

57

 

 

فصل چهارم: خصوصیات فیزیولوژیکی

 

4-1  رشد رویشی ............................................................................................................................

63

4-1-1  جوانه­زنی و استقرار گیاهچه ............................................................................................

64

4-1-2  رشد ریشه ...........................................................................................................................

65

4-1-3  فتوسنتز ...............................................................................................................................

65

4-1-4  میزان رشد گیاه زراعی .....................................................................................................

66

4-2  رشد زایشی ..............................................................................................................................

68

4-2-1  گلدهی و تشکیل غلاف ها ..............................................................................................

68

4-2-2  رشد و توسعه غلاف ها .....................................................................................................

70

4-3  مرگ برگ­ها ...........................................................................................................................

73

4-4  اجزای عملکرد و شاخص برداشت .......................................................................................

74

4-5  روابط منبع- مخزن ................................................................................................................

75

4-5-1  سایه اندازی ........................................................................................................................

75

4-5-2 حذف برگ ...........................................................................................................................

76

4-5-3  حذف گل­ها .........................................................................................................................

76

4-6.  جنبه­های فیزیولوژیکی اصلاح عملکرد .............................................................................

77

4-6-1  صفت دوغلافی ..................................................................................................................

77

4-6-2  انعطاف پذیری واریته­ها ....................................................................................................

77

4-6-3  جوانه­زنی با وجود محدودیت رطوبت ............................................................................

78

4-6-4  حساسیت نسبت به کلروز آهن ......................................................................................

78

4-6-5  حساسیت نسبت به شوری ..............................................................................................

78

4-6-6  واکنش واریته­ها نسبت به کمبود آب  ..........................................................................

78

 

 

فصل پنجم: خصوصیات خاکشناسی

 

5-1  خاک مورد نیاز .............................................................................................................

83

5-2  روش­های تشخیص کمبود عناصر معدنی ...................................................................

83

5-2-1  آزمایش خاک ..........................................................................................................

83

5-2-2  علایم کمبود ............................................................................................................

83

5-2-3  تجزیه گیاه   ............................................................................................................

84

5-3  اثرمتقابل عناصر غذایی ................................................................................................

86

5-4  واکنش نخود نسبت به کاربرد عناصر معدنی ...............................................................

88

5-4-1  ازت ...........................................................................................................................

89

5-4-2  فسفر ........................................................................................................................

90

5-4-3  پتاسیم .....................................................................................................................

96

5-4-4  گوگرد .......................................................................................................................

96

5-4-5  روی ..........................................................................................................................

96

5-4-6  منگنز .......................................................................................................................

97

5-4-7  آهن .........................................................................................................................

97

5-4-8  مس .........................................................................................................................

98

5-4-9  بُر .............................................................................................................................

98

5-4-10  مولیبدن ...............................................................................................................

98

5-5  شوری خاک .................................................................................................................

99

5-5-1  اثرات شوری خاک ...................................................................................................

99

5-5-2  روش­های تعیین واکنش نخود نسبت به شوری .....................................................

99

5-5-3  رهیافتی برای الگوی واکنشی نخود نسبت به شوری .............................................

100

5-5-4  نخود در خاک­های سدیمی .....................................................................................

102

5-5-5  الگوی ریشه­زایی نخود در خاک های شور و سدیمی  ............................................

102

 

 

فصل ششم: تثبیت بیولوژیکی ازت

 

6-1  تاریخچه .......................................................................................................................

105

6-2  خصوصیات نژادهای ریزوبیوم تلقیح کننده نخود ........................................................

105

6-3  واکنش نسبت به تلقیح ................................................................................................

105

6-4  فیزیولوژی تثبیت ازت .................................................................................................

107

6-5  تثبیت ازت ...................................................................................................................

108

6-6  تأثیر تثبیت بیولوژیکی ازت در نخود ..........................................................................

108

6-7  عوامل تشدید کننده تأثیرات تثبیت بیولوژیکی ازت ..................................................

110

6-8  محدودیت­های افزایش تثبیت ازت .............................................................................

110

6-8-1  وجود تراکم بالایی از ریزوبیوم محلی .....................................................................

110

6-8-2  عوامل غیر زیستی ..................................................................................................

110

6-8-3  سطوح زراعی جدید زیر کاشت نخود......................................................................

111

 

 

فصل هفتم: تکنولوژی کاشت نخود

 

7-1  اثرات سودمند کاشت نخود ..........................................................................................

115

7-2  خاکورزی و آماده سازی زمین .....................................................................................

117

7-3  تاریخ کاشت نخود ........................................................................................................

117

7-4  تراکم بوته .....................................................................................................................

120

7-5  هندسه کاشت (شکل کاشت) و جهت ردیف ...............................................................

122

7-6  سیستم­های کاشت نخود .............................................................................................

123

 

 

فصل هشتم: آبیاری

 

8-1  مدیریت آب ..................................................................................................................

127

8-1-1  جنبه های ویژه مدیریت آب در حبوبات  ...............................................................

127

8-1-2  تکنیک­های مورد استفاده در مدیریت آب ..............................................................

127

8-2  آبیاری ..........................................................................................................................

128

8-2-1  مقدار آب مورد نیاز .................................................................................................

128

8-2-2  پتانسیل تبخیر و تعرق ...........................................................................................

129

8-2-3  توانایی نخود در جذب آب از اعماق خاک  .............................................................

129

8-2-4  عوامل موثر بر آبیاری ..............................................................................................

129

8-2-5  واکنش نخود نسبت به آبیاری  ...............................................................................

130

8-2-6  آبیاری و جنبه­های فیزیولوژیکی نخود  ..................................................................

130

8-2-7  عوامل موثر برکارایی مصرف آب نخود ....................................................................

131

8-3  ساختار مدل آبی نخود ................................................................................................

132

8-3-1  فنولوژی ..................................................................................................................

132

8-3-2  تولید ماده خشک ...................................................................................................

133

8-3-3  اختصاص ماده خشک به جوانه­ها  .........................................................................

133

8-3-4  رشد ریشه و جذب آب ...........................................................................................

134

8-3-5  وضعیت آب خاک ..................................................................................................

134

8-4  مدل اجرایی ...............................................................................................................

134

8-5  گزینش لاین­های متحمل به خشکی .........................................................................

138

 

 

فصل نهم: علف­های هرز

 

9-1  زیان­های ناشی از علف­های هرز ..................................................................................

143

9-2  زمان مبارزه با علف های هرز .......................................................................................

143

9-3  علف­های هرز مهم بقولات ...........................................................................................

143

9-4  مدیریت علف­های هرز .................................................................................................

144

9-4-1  کنترل زراعی ..........................................................................................................

144

9-4-2  کنترل مکانیکی .......................................................................................................

146

9-4-3  کنترل با استفاده از تکنیک­های حداقل شخم ........................................................

146

9-4-4  کنترل شیمیایی ......................................................................................................

147

9-5  کنترل شیمیایی علف­های هرز نخود ..........................................................................

148

 

 

 

فصل دهم: بیماری­ها و حشرات

 

10-1  بیماری های باکتریایی و قارچی برگ ......................................................................

153

10-1-1  بیماری برق­زدگی نخود.........................................................................................

153

10-2  بیماری­های ویروسی .................................................................................................

153

10-3  نماتدها ......................................................................................................................

154

10-4  حشرات نخود ............................................................................................................

154

10-5  حشرات انباری ..........................................................................................................

155

10-5-1  روش­های انبارداری ...............................................................................................

155

10-5-2  کنترل حشرات ......................................................................................................

157

10-6  جوندگان ....................................................................................................................

159

10-6-1  کنترل ...................................................................................................................

160

 

 

فصل یازدهم: دورنمای افزایش تولید نخود در جهان

 

11-1  عوامل موثر بر قابلیت تولید نخود در سطح مزرعه ...................................................

164

11-2  محدودیت­های محیطی ............................................................................................

164

11-3  محدودیت­های زراعی ................................................................................................

166

11-4  عوامل محدود کننده زیستی ....................................................................................

168

 

 

پیوست ها

 

پیوست   علف کش­های مورد استفاده برای مبارزه با علف های هرز لگوم­های گرمسیری

171

پیوست   علف کش­هایی که در رابطه با هریک از لگوم های گرمسیری نتایج امیدوار کننده ای داشته اند ...............................................................................................................

173

پیوست   بیماری­های باکتریایی و قارچی برگ ...............................................................

174

پیوست   بیماری­های ویروسی ........................................................................................

175

پیوست   میزبان گونه­های متعلق به جنس Bruchid ....................................................

176

پیوست  تقویم زمانی کاشت و برداشت نخود در ایران ...................................................

177

منابع  ....................................................................................................................................

179

 

دسته بندی موضوعی موضوع فرعی
كشاورزي و منابع طبیعی کشاورزی

تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2024 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved