زراعت سیب زمینی (با تأکید بر جنبه مدیریتی علفهای هرز، بیماری ها و آفات)
نویسنده:
افشار آزادبخت - محمدتقی آل ابراهیم
مترجم:
-
سال نشر:
1396
صفحه:
216
نوبت چاپ:
1

با شروع قرن شانزدهم ميلادي، قاره جديد آمريكا پذيراي هزاران اسپانيايي بود كه براي كشف مناطق جديد، توسعه تجارت و اقتصاد و پيدا كردن طلا راهي قاره جديد شدند. قاره آمريكا زمينه­ساز صدور صنعت، نيروي انساني و بازارهاي جديد و همچنین موجب تحول تنوع غذايي مردم اروپا نيز شد؛ همان­گونه كه سال­ها بعد، كشف هند و تجارت ادويه و فلفل تحولي عمده در طعم غذاهاي اروپاييان به وجود آورد؛ در پي حمله سردار انگليسي (رالي) به پرو و بوليوي، اروپاييان با گونه­ جدیدی از گياه آشنا شدند، كه در ايران به سيب­زميني معروف شد. اين گياه، در كوه­هاي بلند آند سال­ها قبل بوسيله اقوام متمدن اينكا كشت و استفاده مي­شده است. موقعيت رشته كوه آند كه در عرض جغرافيايي پايين قرار دارد و همچنين وجود روزهاي گرمسير در نيمكره جنوبي آمريكا، باعث رشد و باروري بسيار عالي اين گياه شده بود و يكي از منابع اصلي تغذيه مردم بومي مناطق شيلي، پرو و بوليوي به شمار مي­­رفت. مردم امپراتوري اينكا مي­­توانستند مقادير زيادي سيب­زميني در انبارهاي منجمد خود سال­ها بدون اينكه آسيبي به آنها وارد شود، نگهداري و در مواقع لزوم مصرف كنند. سیب­زمینی از خانواده بادمجانیان، یکی از گیاهان مهم و استراتژیک در جهان است. محصول این گیاه در تغذیه انسان از اهمیت زیادي برخوردار است به­طوريکه پس از گندم، ذرت و برنج در رژیم غذایی انسان جاي دارد. زراعت سیب­زمینی نیز مانند سایر گیاهان زراعی مورد هجوم عوامل خسارت­زا از جمله بیماری­ها، آفات و علف­­های هرز قرار دارد و چنانچه برنامه مدیریتی مناسبی برای کنترل آنها مورد توجه قرار نگیرد، می­توانند خسارت قابل توجهی وارد کنند. در زراعت سیب­زمینی به علت فاصله زیاد بین ردیف­های کشت علف­های هرز فاصله مناسبی برای فعالیت پیدا می­کنند و لازم است که برای به حداقل رساندن عملکرد گیاه زراعی، با علف­های هرز به نحو مطلوبی مبارزه شود، از طرف دیگر ظهور علف­های هرز تابستانه در اواخر فصل و نبودن علف­کش انتخابی برای مصرف بعد از رویش سیب­زمینی، نیاز به تیمار­های تلفیقی در این دوره از رشد گیاه زراعی را بیشتر می­کند. با توجه به اهمیت سیب­زمینی در ایران و جهان و گستردگی کشت این محصول، انتظار می­رود کتب­ متعددی در ارتباط با موضوعات زراعی، آفات و بیماری­ها و علف­های هرز وجود داشته باشد و یا در آینده نگاشته شود.

پیشگفتار. 13

مقدمه. 15

فصل اول: کلیات.. 17

1-1- توليد و کشت سيب­زميني در جهان. 17

1-2- نگاهي بر وضعيت توليد و کشت سيب­زميني در ايران   17

1-3- تاريخچه و منشا پيدايش سيب­زميني.. 20

1-4- نقش سيب­زميني در تغذيه انسان. 20

1-5- ارزش بهداشتی و دارویی.. 22

1-6- گياه­شناسي سيب­زميني.. 23

1-6-1- ساقه. 24

1-6-2- برگ.. 24

1-6-3- گل.. 24

1-6-4- غده. 25

1-6-5- جوانه. 27

1-6-6- ريشه. 28

فصل دوم: زراعت سیب­زمینی.. 31

2-1- تكثير سيب­زميني.. 31

2-2- برنامة تولید بذر. 32

2-3- مراحل توليد غده­هاي سالم و عاري از عوامل بيماري­زا 33

2-4- توليد گياه­چه. 34

2-5- تولید ميكروتيوبر. 34

2-6- توليد ميني­تيوبر. 34

2-7- مقايسه كشت مستقيم بذر حقيقي و غده  36

2-8- مراحل نمو. 36

2-9- اکولوژی سيب­زمينی.. 38

2-10- ارقام سيب­زميني.. 39

2-11- ویژگی­های برخی از ارقام سيب­زميني.. 40

2-11-1- رقم آگريا 40

2-11-2- رقم ساتينا 41

2-11-3- رقم كوزيما 41

2-11-4- رقم دراگا 41

2-11-5- رقم مورن. 42

2-11-6- رقم کایزر. 42

2-11-7- رقم خاوران. 42

2-11-8- رقم اسپیریت.. 42

2-11-9- رقم ساوالان. 42

2-12- تناوب زراعی.. 45

2-13- تهيه بستر. 46

2-14- عمق كاشت.. 47

2-15- تاريخ كاشت.. 47

2-16- روش و تراکم کاشت.. 48

2-17- کود­دهی.. 50

2-17-1-  کودهای آلی.. 51

2-17-2- کودهای شیمیایی.. 51

2-17-2-1-  نیتروژن. 51

2-17-2-2-  فسفر. 52

2-17-2-3-  پتاس... 52

2-17-2-4-  سایر کودها 53

2-18- آبیاری.. 54

2-18-1- روش­هاي آبياري.. 56

2-19- خاك دادن پاي بوته­ها 61

2-20- برداشت.. 62

2-21- انبارداري.. 66

2-22- دوره خواب سيب­زميني.. 68

فصل سوم: علف­های هرز. 69

3-1- علف­های هرز در اکوسیستم­های زراعی و كاهش عملكرد ناشی از آنها 69

3-2- نقش علف­های هرز در کاهش عملکرد سیب­زمینی   72

3-3- انواع علف­های هرز مزارع سیب­زمینی.. 72

3-3-1- علف­های هرز پهن­برگ یک­ساله. 73

3-3-1-1- تاج­خروس ريشه­قرمز. 73

3-3-1-2- سلمه­تره. 74

3-3-1-3- کاهوی وحشی (گاوچاقکن) 75

3-3-1-4- خردل وحشی.. 77

3-3-1-5- تاج­ریزی.. 78

3-3-2- گراس­های یک­ساله. 79

3-3-2-1- دم­روباهی.. 79

3-3-2-2- یولاف وحشی.. 80

3-3-2-3- چسبک... 81

3-3-3- علف­های هرز چندساله. 83

3-3-3-1- پیچک... 83

3-3-3-2- خارلته. 85

3-3-3-3- تلخه. 88

3-3-3-4- کنگر صحرایی.. 89

3-3-3-5- اویارسلام. 90

3-3-3-6-  قیاق.. 94

3-3-3-7- پنجه­مرغی.. 99

3-3-3-9- مَرغ. 100

3-3-4- علف­هاي هرز انگلی.. 102

3-3-4-1- سس... 103

3-3-4-2- گل جالیز. 106

3-4- مدیریت علف­های­هرز. 110

3-5- مدیریت شیمیایی علف­های­هرز. 111

3-6- تأثیر علف­کش­ها بر کنترل علف­های هرز  112

3-7- مدیریت شیمیایی علف­های­هرز سيب­زميني   113

3-7-1- تریفلورالین.. 114

3-7-2- متريبوزين.. 116

3-7-3- پندی­متالین.. 117

3-7-4- لینورون. 119

3-7-5- سيمازين.. 121

3-7-6- پاراکوات.. 122

3-7-7- ای‌پی‌تی‌سی 124

3-7-8- ريمسولفورون. 125

3-7-9- ستـــوکسیـــدیــم. 126

3-8- علف­کش­های مورد استفاده در زراعت سیب­زمینی در دنیا 128

3-9- مدیریت غیرشیمیایی علف­های هرز. 130

3-9-1- مديريت علف­هاي هرز توسط كولتيواسيون   132

3-9-2- کاربرد مالچ­ها در مديريت علف­هاي هرز  134

3-9-2-1- مالچ‌های گیاهی.. 135

3-9-2-2- آفتابدهي.. 141

3-9-2-2-1- تاثیر آفتابدهی بر آفات و بیماری­ها 146

3-10- مديريت تلفيقی علف­های هرز در اکوسيستم­های کشاورزی   146

فصل چهارم: بیماری­ها و آفات.. 151

4-1- بیماری­ها و آفات مهم سیب­زمینی.. 151

4-1-1- بيماري­هاي سيب­زميني.. 151

4-1-1-1- بیماری­های قارچی.. 151

4-1-1-1-1- لکه موجی.. 151

4-1-1-1-2- پوسیدگی ساقه. 153

4-1-1-1-3- بیماري شانکر ساقه (ریزوکتونیا) 154

4-1-1-1-5- بيماري خال سياه. 160

4-1-1-1-6- بيماري بوته­ميري (آوندي) 161

4-1-1-1-7- بيماري بوته­ميري و فساد غـــــده  162

4-1-1-1-8- پوسیدگی صورتی.. 162

4-1-1-2- بيماري­هاي ويروسي.. 163

4-1-1-2-1- ويروس موزایيك Y (PVY) 163

4-1-1-2-2- ويروس موزاييك X (PVX) 164

4-1-1-2-3- لـــــوله­اي شــــــدن بـرگ سيب­زميني در اثر ويـــــروس (PLRV) 164

4-1-1-2-4- برخی از روش‌های مبارزه و مدیریت ویروس‌ها 165

4-1-1-3- بيماري­هاي باكتريايي سيب­زميني.. 165

4-1-1-3-1- بيماري پوسیدگی قهوه­ای.. 165

4-1-1-3-2- بیماری پژمردگی باکتریایی گیاه سیب‌زمینی   167

4-1-1-3-3- بیماری‌های پوسیدگی نرم باکتریایی   168

4-1-1-3-4- مدیریت بیماری‌های باکتریایی.. 169

4-1-2- آفات سيب­زميني.. 169

4-1-2-1- سوسک برگ­خوار سیب­زمینی یا سوسک کلرادو  170

4-1-2-2- بيد سيب­زميني.. 173

4-1-2-3- كنه­هاي تارتن.. 178

4-1-2-4- زنجر­ک­ها 180

4-1-2-5- تریپس­ها 181

4-1-2-6- شته­ها 182

4-1-2-7- مدیریت تلفیقی شته‌ها، زنجره‌ها، تریپس‌ها وکنه­ها (حشرات مکنده) 186

4-1-2-8-کرم سفید ریشه. 188

4-1-2-9-كرم­های مفتولي غده سيب­زميني.. 190

4-1-2-10- شب­پره كارادرینا 193

فهرست منابع. 197

دسته بندی موضوعی موضوع فرعی
كشاورزي و منابع طبیعی کشاورزی

تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2024 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved