با شروع قرن شانزدهم ميلادي، قاره جديد آمريكا پذيراي هزاران اسپانيايي بود كه براي كشف مناطق جديد، توسعه تجارت و اقتصاد و پيدا كردن طلا راهي قاره جديد شدند. قاره آمريكا زمينهساز صدور صنعت، نيروي انساني و بازارهاي جديد و همچنین موجب تحول تنوع غذايي مردم اروپا نيز شد؛ همانگونه كه سالها بعد، كشف هند و تجارت ادويه و فلفل تحولي عمده در طعم غذاهاي اروپاييان به وجود آورد؛ در پي حمله سردار انگليسي (رالي) به پرو و بوليوي، اروپاييان با گونه جدیدی از گياه آشنا شدند، كه در ايران به سيبزميني معروف شد. اين گياه، در كوههاي بلند آند سالها قبل بوسيله اقوام متمدن اينكا كشت و استفاده ميشده است. موقعيت رشته كوه آند كه در عرض جغرافيايي پايين قرار دارد و همچنين وجود روزهاي گرمسير در نيمكره جنوبي آمريكا، باعث رشد و باروري بسيار عالي اين گياه شده بود و يكي از منابع اصلي تغذيه مردم بومي مناطق شيلي، پرو و بوليوي به شمار ميرفت. مردم امپراتوري اينكا ميتوانستند مقادير زيادي سيبزميني در انبارهاي منجمد خود سالها بدون اينكه آسيبي به آنها وارد شود، نگهداري و در مواقع لزوم مصرف كنند. سیبزمینی از خانواده بادمجانیان، یکی از گیاهان مهم و استراتژیک در جهان است. محصول این گیاه در تغذیه انسان از اهمیت زیادي برخوردار است بهطوريکه پس از گندم، ذرت و برنج در رژیم غذایی انسان جاي دارد. زراعت سیبزمینی نیز مانند سایر گیاهان زراعی مورد هجوم عوامل خسارتزا از جمله بیماریها، آفات و علفهای هرز قرار دارد و چنانچه برنامه مدیریتی مناسبی برای کنترل آنها مورد توجه قرار نگیرد، میتوانند خسارت قابل توجهی وارد کنند. در زراعت سیبزمینی به علت فاصله زیاد بین ردیفهای کشت علفهای هرز فاصله مناسبی برای فعالیت پیدا میکنند و لازم است که برای به حداقل رساندن عملکرد گیاه زراعی، با علفهای هرز به نحو مطلوبی مبارزه شود، از طرف دیگر ظهور علفهای هرز تابستانه در اواخر فصل و نبودن علفکش انتخابی برای مصرف بعد از رویش سیبزمینی، نیاز به تیمارهای تلفیقی در این دوره از رشد گیاه زراعی را بیشتر میکند. با توجه به اهمیت سیبزمینی در ایران و جهان و گستردگی کشت این محصول، انتظار میرود کتب متعددی در ارتباط با موضوعات زراعی، آفات و بیماریها و علفهای هرز وجود داشته باشد و یا در آینده نگاشته شود.
1-1- توليد و کشت سيبزميني در جهان. 17
1-2- نگاهي بر وضعيت توليد و کشت سيبزميني در ايران 17
1-3- تاريخچه و منشا پيدايش سيبزميني.. 20
1-4- نقش سيبزميني در تغذيه انسان. 20
1-5- ارزش بهداشتی و دارویی.. 22
1-6- گياهشناسي سيبزميني.. 23
2-3- مراحل توليد غدههاي سالم و عاري از عوامل بيماريزا 33
2-7- مقايسه كشت مستقيم بذر حقيقي و غده 36
2-11- ویژگیهای برخی از ارقام سيبزميني.. 40
2-22- دوره خواب سيبزميني.. 68
3-1- علفهای هرز در اکوسیستمهای زراعی و كاهش عملكرد ناشی از آنها 69
3-2- نقش علفهای هرز در کاهش عملکرد سیبزمینی 72
3-3- انواع علفهای هرز مزارع سیبزمینی.. 72
3-3-1- علفهای هرز پهنبرگ یکساله. 73
3-3-1-1- تاجخروس ريشهقرمز. 73
3-3-1-3- کاهوی وحشی (گاوچاقکن) 75
3-3-3- علفهای هرز چندساله. 83
3-3-4- علفهاي هرز انگلی.. 102
3-5- مدیریت شیمیایی علفهایهرز. 111
3-6- تأثیر علفکشها بر کنترل علفهای هرز 112
3-7- مدیریت شیمیایی علفهایهرز سيبزميني 113
3-8- علفکشهای مورد استفاده در زراعت سیبزمینی در دنیا 128
3-9- مدیریت غیرشیمیایی علفهای هرز. 130
3-9-1- مديريت علفهاي هرز توسط كولتيواسيون 132
3-9-2- کاربرد مالچها در مديريت علفهاي هرز 134
3-9-2-2-1- تاثیر آفتابدهی بر آفات و بیماریها 146
3-10- مديريت تلفيقی علفهای هرز در اکوسيستمهای کشاورزی 146
فصل چهارم: بیماریها و آفات.. 151
4-1- بیماریها و آفات مهم سیبزمینی.. 151
4-1-1- بيماريهاي سيبزميني.. 151
4-1-1-1- بیماریهای قارچی.. 151
4-1-1-1-3- بیماري شانکر ساقه (ریزوکتونیا) 154
4-1-1-1-5- بيماري خال سياه. 160
4-1-1-1-6- بيماري بوتهميري (آوندي) 161
4-1-1-1-7- بيماري بوتهميري و فساد غـــــده 162
4-1-1-1-8- پوسیدگی صورتی.. 162
4-1-1-2- بيماريهاي ويروسي.. 163
4-1-1-2-1- ويروس موزایيك Y (PVY) 163
4-1-1-2-2- ويروس موزاييك X (PVX) 164
4-1-1-2-3- لـــــولهاي شــــــدن بـرگ سيبزميني در اثر ويـــــروس (PLRV) 164
4-1-1-2-4- برخی از روشهای مبارزه و مدیریت ویروسها 165
4-1-1-3- بيماريهاي باكتريايي سيبزميني.. 165
4-1-1-3-1- بيماري پوسیدگی قهوهای.. 165
4-1-1-3-2- بیماری پژمردگی باکتریایی گیاه سیبزمینی 167
4-1-1-3-3- بیماریهای پوسیدگی نرم باکتریایی 168
4-1-1-3-4- مدیریت بیماریهای باکتریایی.. 169
4-1-2-1- سوسک برگخوار سیبزمینی یا سوسک کلرادو 170
4-1-2-7- مدیریت تلفیقی شتهها، زنجرهها، تریپسها وکنهها (حشرات مکنده) 186
4-1-2-9-كرمهای مفتولي غده سيبزميني.. 190
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
کشاورزی
|