کتاب «سوسیوبیولوژی : تلفیق نوین» ترجمه عبدالحسین وهاب زاده از سوی انتشارات جهاددانشگاهی مشهد منتشر شده است.
به گزارش روابط عمومی سازمان انتشارات جهاددانشگاهی، ادوارد ویلسون رئیس بخش حشره شناسی موزه جانور شناسی تطبیقی در دانشگاه هاروارد و مولف کتاب «سوسیوبیولوژی: تلفیق نوین»، این کتاب را به عنوان مطالعه سیستماتیک بنیان های زیستی در مورد همه رفتارهای اجتماعی تعریف کرد و افزود: از لحاظ نظری مساله اساسی این علم پرسش درباره رفتارهایی است که ظاهرا با اصول انتخاب طبیعی در تعارض هستند.
این کتاب به حق سنتزی مدرن و انقلابی از علوم زیستی است، به طوری که انجمن بین المللی رفتارشناسان آن را موثرترین کتاب قرن بیستم نامیدند.
ویلسون در خصوص انتقادهای وارده بر این کتاب گفت: این کتاب اغلب به دلیل طرح موضوع تقدیر بیولوژیکی مورد انتقاد واقع می شود، موضوعی که زمینه را برای ظهور بحث های جنجال برانگیز آماده کرده است و گاهی منتقدین، این کتاب را خوراک تئوریک برای اندیشه های سیاسی رادیکال معرفی می کنند.
براساس این گزارش، در کتاب سوسیولوژی به رفتارهای فردی و اجتماعی جانوران و مفهوم این رفتارها در شرایط گوناگون پرداخته می شود و آنچه بر ویژگی این اثر می افزاید، پرداختن به انسان در همان چارچوب های نظری و روش شناختی است که در مورد سایر جانوران به کاررفته است.
کتاب «سوسیوبیولوژی» در بسیاری از حوزه های علوم، طرح پرسش می کند وبرخی از مفروضات و مقدمات ظاهرا آشکار را به چالش می اندازد از این رو می توان این کتاب را با کتاب «اصل انواع داروین» مقایسه کرد، زیرا بسیاری از زیست شناسان و دانشمندان علوم اجتماعی را به تاملی دوباره در حقیقت زندگی جمعی دعوت می کند.
ویلسون معتقد است: سرانجام سوسیوبیولوژی به بسیاری از مسائل علوم اجتماعی پاسخ خواهد داد و این کتاب سرآغاز تولد رشته ای جدید به نام سوسیوبیولوژی بوده و در سرگذشت علوم به عنوان کتابی کلاسیک و مهم تلقی می شود. بنابراین خواندن آن هم از لحاظ علمی و هم از نظر تاریخی مفید و قابل توصیه است.
گفتنی است این کتاب در دو بخش با عناوین تکامل اجتماعی و سازو کارهای اجتماعی به همراه واژه نامه، مراجع و نمایه به چاپ رسیده است.