كتاب «از اسطوره تا حماسه » به عنوان يكي از تقدير شدگان جايزه جلال آل احمد شناخته شد
كتاب «از اسطوره تا حماسه » به عنوان يكي از تقدير شدگان جايزه جلال آل احمد شناخته شد
دوشنبه 18 آذر 1387
كتاب «از اسطوره تا حماسه » به عنوان يكي از تقدير شدگان جايزه جلال آل احمد شناخته شد
كتاب «از اسطوره تا حماسه » به عنوان يكي از تقدير شدگان جايزه جلال آل احمد شناخته شد

كتاب « از اسطوره تا حماسه» تأليف سجاد آيدينلو كه توسط انتشارات جهاددانشگاهي مشهد به چاپ رسيده است به عنوان يكي از آثار لايق تقدير جايزه جلال آل احمد انتخاب شد.


به گزارش روابط عمومي سازمان انتشارات جهاددانشگاهي، مؤلف در اين كتاب، در راهي نارفته و  كمتر شناخته قدم نهاده و تمامي مواد و منابع مربوط را از زبان هاي باستاني ايران و اسطوره هاي هند و اروپايي و متون دوره اسلامي و حماسه هاي ايراني و داستان هاي عاميانه ايران و ملل همسايه و اديان مختلف به دقت مورد مقايسه و تحقيق قرار داده است.


سجاد آيدين لو در خصوص كتاب خود مي گويد: اگر محتواي اين كتاب را هفت گفتار در حوزه نقد ادبي چارچوب بندي كنيد در زير مجموعه نقد اساطير قابل بحث و گنجايش است و اين هم جاي شكر و شادي و تا حدودي شگفتي است چرا كه در قالب جشنواره هاي امروزي بيشتر به مباحث نقدهاي جديد يا كتابها و مقالات نوشته شده در اين حوزه پرداخته مي شودو نقد اساطيري شايد به دليل سنتي بودن در ميان انواع نقد ادبي كمتر مورد توجه قرار مي گيرد.


براساس اين خبر، عنوان فرعي اين كتاب هفت گفتار در شاهنامه پژوهشي است كه هفت مقاله پژوهشي مستقل در باب چند موضوع است از قبيل نشانه هاي سرشت اساطيري افراسياب، فرضيه اي در مورد مادر سياوش، جام كيخسرو و جمشيد، اسب دريايي در داستان هاي پهلواني، نوشدارو چيست؟ ارتباط اسطوره و حماسه بر پايه روايات ايراني، ترنج بودا و به زرين است كه از نظر اساطيري و آييني بررسي شده است. از حدود سيصد منبع فارسي و انگليسي براي تدوين اين كتاب استفاده شده و اهميت كتاب در مقدمه اي از دكتر محمد امين رياحي، شاهنامه شناس برجسته است.


مؤلف در اين هفت مقاله سعي كرده است كه پيشنهاد يا فرضيه تازه هايي را ارائه كند كه در زمان تحرير آن مقاله در آن حوزه داده نشده يا بسيار جزئي و پراكنده مطرح شده بود. براي مثال در مقاله اول انواع دگرگوني هاي روايات اساطيري در ساخت داستان هاي حماسي ايران طبقه بندي و با شواهد نشان داده شده كه تا پيش از اين مقاله، بعضي از موارد آن به طور پراكنده مطرح شده بود يا در مورد ماهيت نوشدارو فرضيه اي ارائه شده كه نوشدارو همان هوم يا هومه اساطيري است كه در اوستا آمده و يا فرضيه دريايي نژاد بودن اسب پهلوان يا فرضيه پري بودن مادر سياوش كه هويتي گنگ در شاهنامه دارد.


با اين كتاب، نه تنها بسياري از گره هاي داستان هاي شاهنامه گشوده شده بلكه برخي مشكلات ساير متون فارسي را هم حل كرده است.


گفتني است كتاب «از اسطوره تا حماسه: هفت گفتار در شاهنامه پژوهي» در 165 صفحه با تيراژ 2200 نسخه به چاپ رسيده است.


 


تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved