معاون فرهنگي جهاددانشگاهي بحث انتشارات در بين مجموعه هاي فرهنگي را يكي از معدود مواردي دانست كه كاملاً و تصريحا در اساسنامه جهاددانشگاهي به آن اشاره شده است.
به گزارش روابط عمومي سازمان انتشارات جهاددانشگاهي، سعيد پورعلي معاون فرهنگي جهاددانشگاهي در دهم ديماه معاونان فرهنگي و مسئولان انتشاراتي واحدهاي جهاددانشگاهي ضمن تسليت ايام سوگواري امام حسين (ع) و محكوم كردن كشتار فلسطيني ها توسط صهيونيست ها در غزه، درخصوص «فرصت ها و چشم اندازهاي نشر در جهاددانشگاهي» به ايراد سخناني پرداخت.
وي با اشاره به وظايف كلي جهاد در بند 2 ماده سوم اساسنامه جهاددانشگاهي گفت: از اين وظايف كلي، مواردي مربوط به حوزه فرهنگي جهاد است و ما از آن، اين استنباط را داريم كه فعاليت هاي فرهنگي در جهاددانشگاهي يكي از فعاليت هاي اصيل در جهاددانشگاهي است.
معاون فرهنگي جهاددانشگاهي اين فعاليت ها را به تعبير مقام معظم رهبري كه مي فرمايند «جهاددانشگاهي يك نهاد اخلاقي و فرهنگي است» كاملاً منطبق بر فلسفه وجودي شكل گيري جهاددانشگاهي دانست و افزود: ايجاد تشكيلات مناسب در حوزه تأليف و انتشار كتب، نشريات، نتايج تحقيقات و مقالات علمي و توليد مواد كمك آموزشي ازجمله مواردي است كه براي تشكيل سازمان انتشارات در اساسنامه به آن اشاره شده است.
سعيد پورعلي درخصوص شكل گيري سازمان انتشارات اظهار داشت: سازمان انتشارات در پاسخ به اين ماده تحت عنوان اينكه «براي تحقق استراتژي برنامه توسعه جهاددانشگاهي نياز به اين است كه هماهنگي و تمركز در سياستگذاري و برنامه ريزي ها و عدم تمركز در اجراي برنامه ها را به عنوان يكي از سياست هاي توسعه اي پيش بگيريم»، شكل گرفته است.
ايشان ازجمله وظايف سازمان انتشارات را تدوين سياست ها و اولويت هاي انتشاراتي جهاددانشگاهي، برنامه ريزي بلندمدت و كوتاه مدت مطابق با سياست هاي تفصيلي در حوزه انتشاراتي جهاد، ايجاد شبكه پخش و توزيع كتاب به صورت متمركز، تشكيل گروه هاي تخصصي و تشكيل صندوق تعاون برشمرد و گفت: به لحاظ اساسنامه اي و جايگاه جهاددانشگاهي، انتظاراتي كه از اين نهاد علمي، فرهنگي و پژوهشي مي رود، اين است كه بتواند در حوزه كتاب و كتابخواني به عنوان يك نهاد برتر حرفهاي جدي براي گفتن داشته باشد.
معاون فرهنگي جهاددانشگاهي درخصوص فرصت ها و راهبردهاي سازمان انتشارات درجهت رسيدن به چشم اندازها، بالا بردن فعاليت هاي انتشاراتي و شناخته شدن به عنوان يك انتشارات مرجع در برخي از حوزه ها و رشته هاي دانشگاهي تصريح كرد: يكي از فرصت هاي بسيار خوب در اقصي نقاط كشور نگاه به خود جهاددانشگاهي است و اين نگاه را از مقام معظم رهبري به عنوان حامي و پشتيبان جهاددانشگاهي در تمام برهه ها مي توانيم بيابيم. همچنين جهاددانشگاهي به عنوان يك نهادي است كه تمامي دانشگاهيان اعم از دانشجويان و اساتيد، افتخار مي كنند كه در كنار اين نهاد حضور پيدا كنند و به راحتي مي توانند فراخوان هاي اين نهاد را پاسخ دهند و وجود اين فرصت، حاصل فعاليت هاي همكاران جهاددانشگاهي است.
سعيد پورعلي يكي از مباحث عمده براي آموزه ها و تحصيلات عالي را بحث توليد كتاب و در اختيار داشتن كتاب هاي مناسب ذكر كرد و افزود: اگر كتاب هاي خوب در اين حوزه فراهم شود مي تواند بخشي از ضعف هاي كيفي آموزش عالي را جبران كند.
وي ادامه داد: دانشجويان براي افزايش سطح تحصيلاتشان نياز به ارتباط دائم و مستمر با كتاب دارند و كتاب بخش عمده اي از سبد زندگي آنها را تشكيل مي دهد و بعد از دوران فراغت از تحصيل نيز ارتباطشان با كتاب قطع نخواهد شد. سعيد پورعلي در اين نشست همچنين به تأكيد مقام معظم رهبري به جايگاه علم و عالم و اينكه فرهنگ عمومي كشور بايد متأثر از فضاي علم خواهي باشد، اشاره كرد و افزود: تأكيد بر اينكه كتاب بايد در جامعه و در فرهنگ عمومي به عنوان يك بخش اصلي و يك رفتار هميشگي جايگاه داشته باشد درواقع يك فرصتي براي جهاددانشگاهي و سازمان انتشارات است.
ايشان افزود: توليد كتاب در مقاطع تحصيلات تكميلي به عنوان يك سياست در آموزش عالي دنبال مي شود و امكان ارتباط سريع با مؤلفان، اهل قلم، اساتيد دانشگاه و دانشجوياني كه علاقه مند به توليد كتاب و مقاله هستند نيز فرصتي براي ناشران به ويژه سازمان انتشارات جهاددانشگاهي است.
معاون فرهنگي جهاددانشگاهي ارتباط با گروه هاي پژوهشي و پژوهشكده ها را از ديگر فرصت هاي پيش روي سازمان انتشارات عنوان كرد و گفت: چاپ مقالات علمي، كتاب ها و پژوهش هايي كه موفق به دريافت افتخارهاي علمي مي شوند جزء خواسته هاي جهاددانشگاهي است.
سعيد پورعلي نرم افزاري شدن زندگي را نيز ازجمله فرصت ها درجهت رسيدن به چشم اندازهاي حوزه نشر قلمداد كرد و افزود: امروز به اقتضاي تغييرات تكنولوژيك، فرصت براي نوشتن و فرصت براي رويارويي با فرهنگ مكتوب گسترش پيدا كرده است و به نظر مي آيد اين واقعه در نوع رفتار و سلوك مردم تأثير دارد.
وي اضافه كرد: تمايل دولت به انتقال سهم نهادهاي دولتي در موضوع نشر به بخش خصوصي هم يك فرصت است و اين حمايت هايي كه در قالب معافيت هاي مالياتي از مؤسسات انتشاراتي و كتابفروشي ها انجام مي شود جزء مواد قانوني است كه سازمان انتشارات مي تواند از آن به خوبي بهره برد.
معاون فرهنگي جهاددانشگاهي در ادامه سخنان خود به گسترش برنامه هاي تبليغي و ترويجي و افزايش سهم مطالعه در بين مردم اشاره كرد و گفت: جهاددانشگاهي در طول سال، چندين برنامه تبليغاتي و ترويجي در حوزه كتاب از جمله برگزاري جشنواره پايان نامه و كتاب سال دارد و همه اين موارد نشانگر تلاش درجهت افزايش فرهنگ كتاب و كتابخواني در بين اقشار مختلف جامعه است.
پورعلي سهمي كه سند چشم انداز در سطح كشور و در جهاددانشگاهي براي برخي از ويژگي هاي نيروي انساني و برخي از فعاليت هاي جهاد قائل شده است را در گرو فعاليت جدي در بحث توليد كتاب، توزيع كتاب و بالا بردن سطح كتابخواني دانست و افزود: جايگاه نشر بايد به عنوان يك صنعت فرهنگي شناخته شود و بسياري از حركت ها در حوزه هاي علم، پژوهش و اجتماع از طريق صنعت فرهنگي اتفاق مي افتد.
وي ادامه داد: در برخي از حوزه هاي فرهنگي بايد حمايت ها اعمال شوند و بايد چرخ فرهنگ به لحاظ اقتصادي بچرخد.
معاون فرهنگي جهاددانشگاهي اعتماد و مقبوليت جهاددانشگاهي در بين ناشران دانشگاهي را نيز يك فرصت ديگر درجهت بالا بردن فعاليت هاي انتشاراتي ذكر كرد و اظهار داشت: جهاددانشگاهي در انجمن ناشران دانشگاهي كشور، جايگاه ممتازي دارد و بسياري از ناشران دانشگاهي علاقه مند هستند كه با نشر جهاددانشگاهي همكاري كنند. از ديگر ظرفيت هاي حوزه نشر جهاد شكل گيري گروه هاي تدوين براي رفع نيازهاي مراكز آموزشي و بسياري از مؤسسات آموزشي تازه تأسيس يا درحال توسعه جهاد است.
پورعلي در پايان سخنان خود اضافه كرد: ساماندهي و بهبود كيفي نشر جهاددانشگاهي، گسترش مبادلات كتاب بين شعب واحدها، برنامه هاي آموزشي براي روزآمد ساختن پرسنل انتشارات، گسترش استفاده از فناوري اطلاعات در تمام شعب انتشارات، حمايت از گسترش كانون هاي كتاب و كتابخواني، ساماندهي و ضابطه مند كردن نظام توليد و توزيع در جهاددانشگاهي، تمركز در سياست هاي ترويج و مطالعه كتاب در بين دانشجويان، تسريع در روند سرمايه گذاري واحدهاي استاني در حوزه نشر، ساماندهي اطلاع رساني و فناوري اطلاعات در زمينه كتاب و كتابخواني، توزيع عادلانه امكانات كتابخواني در بين واحدها، استفاده از نظام حمايتي دولت درجهت ارزان سازي فرآيند توليد كتاب و همكاري با معاونت هاي آموزشي و پژوهشي در جهاددانشگاهي ازجمله مواردي هستند كه براي رسيدن به چشم انداز حوزه انتشارات پيش رو داريم.