مراسم تجليل از اثر علامه محقق مرحوم حجت الاسلام والمسلمين استاد علی دواني با عنوان «نهضت روحانيون ايران» از سوي سازمان انتشارات جهاددانشگاهي در سالن اجتماعات معاونت فرهنگي جهاددانشگاهي برگزار شد. در این مراسم فرزندان استاد مرحوم، دكتر منتظري رئيس پژوهشكده علوم بهداشتي جهاددانشگاهي، سعيد پورعلي معاون فرهنگي جهاددانشگاهي، دكتر قاسم تبريزي رئيس موسسه پژوهش هاي سياسي، جمعي از شخصيت علمي و فرهنگي كشور و نمايندگان رسانه هاي خبري حضور یافتند.
به گزارش روابط عمومي سازمان انتشارات جهاددانشگاهي، در ابتداي اين مراسم محمد سلگي رئيس سازمان انتشارات جهاددانشگاهي ضمن خيرمقدم از خانواده حجت الاسلام والمسلمين مرحوم علي دواني، دكتر منتظري رئيس پژوهشكده علوم بهداشتي جهاددانشگاهي و ساير مهمانان حاضر در اين مراسم گفت: اين برنامه تكليف و وظيفه اي است كه سازمان انتشارات براي تقدير از تاريخ نگار انقلاب اسلامي همزمان با ايام مبارك دهه فجر بر عهده گرفته است.
محمد سلگي، استاد مرحوم علي دواني و آثار ايشان را جزء كانديداي برتر از ميان كانديداهاي پيشنهادي از سوي كميته دانشجويي ستاد دهه فجر اعلام كرد و گفت: تمامي صاحب نظران وقتي به اسم ايشان برخورد كردند اثر ايشان را لايق ترين اثر براي تجليل در اين ايام معرفي كردند.
وي در ادامه سخنان خود به يادآوري خاطراتي از ايشان پرداخت و افزود: وقتي نوجوان بوديم، ايشان در سالهاي قبل از انقلاب، براي ايراد سخنراني به يكي از مساجد نهاوند آمده بودند و مردم با شور و شعف به سخنراني ايشان گوش مي كردند.
محمد سلگي در پايان اظهار داشت: در آن دوران گروه هاي مبارز زيادي تشكيل شده بود كه اين گروه ها شهداي زيادي را تقديم انقلاب كردند.
دكتر علي منتظري رئيس پژوهشكده علوم بهداشتي جهاددانشگاهي در اين مراسم اين حركت سازمان انتشارات جهاددانشگاهي براي برگزاري مراسم تجليل از اثر ارزشمند حجت الاسلام و المسلمين مرحوم علي دواني و دعوت از خانواده ايشان را بسيار ارزشمند دانست و گفت: در حوزه هاي علميه ايران به ويژه قم، اصفهان و مشهد چهره هايي درخشيدند و تولد پيدا كردند كه نقش بسيار تعيين كننده و اثر گذار داشته اند.
وي وجود اين شخصيت هاي علمي و فرهنگي را موجب تحول در حوزه هاي علميه اعلام كرد و افزود: بسياري از شخصيت هاي بزرگ و ممتاز در جامعه هستند كه شايد شما ها حتي اسم آنها را هم نشنيده باشيد.
دكتر منتظري ادامه داد: اين افراد مشي و روش هاي جديدي را ايجاد كرده و از اين طريق بر جامعه تأثير گذار بوده اند.
او حجت الاسلام والمسلمين مرحوم علي دواني را يكي از شخصيت هاي ممتاز در اين عرصه ذكر كرد و اظهار داشت: ايشان در حوزه علميه، جامعه و بويژه در جوانان بسيار تأثير گذار بوده است.
دکتر منتظری حضور درخشان اين شخصيت علمي و فرهنگي كشور را از پيش از انقلاب اسلامي دانست و گفت: به دليل اينكه من در قم بودم زودتر با ايشان آشنا شدم و از بيانات و آثار ايشان استفاده كردم.
دكتر منتظري اضافه كرد: شبهاي چهارشنبه در قم جلساتي داشتيم كه در اين جلسات مقالاتي را از بخش هايي از آثار ايشان كه در مورد مكتب اسلام بود، ارائه مي كرديم.
وي فعاليت ايشان را در اين عرصه يك جهاد فرهنگي ذكر كرد و گفت: اگر آثار اسلامي نبود و منتشر نمي شد اين افراد هم شناخته نمي شدند.
رئيس پژوهشكده علوم بهداشتي جهاددانشگاهي با اشاره به تأثير ايشان در تحولات سياسي، اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي اظهار داشت: ايشان پشتوانه اي فرهنگي و سازنده مرزهاي اعتقادي در جامعه بودند.
دكتر منتظري از جمله يادگاري هاي ارزشمند حجت الاسلام والمسلمين مرحوم علي دواني را علاوه بر آثارش، فرزندان ايشان دانست و افزود: فرزندان ايشان نيز ادامه دهنده راه ايشان هستند و اكنون هر يك از آنها در بخش هايي از اين جامعه مشغول به خدمت مي باشند.
وي كتاب «نهضت روحانيون اسلام» تأليف ايشان را از جمله آثاري قلمداد كرد كه جامعه به آن نيازمند است.
رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی در ادامه، وجود روحانيت در جامعه را بسيار مؤثر دانست و گفت: يك روحاني مبارز به نام امام خميني (ره) نگذاشت يك وجب از خاك ملت ايران در اختيار دشمنان اسلام قرار بگيرد.
وي اضافه كرد: بسياري از اين روحانيون در زمان انقلاب يا شهيد شدند و يا در زندان ها مورد شكنجه و آزار قرار گرفتند و بسياري از شخصيت هاي بزرگ فرهنگي در پشت جبهه ها با در دست گرفتن قلم و بيان عقايد و نفرتشان با دشمنان به مبارزه برخاستند.
رئيس پژوهشكده علوم بهداشتي جهاددانشگاهي وجود افرادي همچون استاد مرحوم علي دواني را الگويي براي ساير روحانيون دانست و افزود: ايشان پيشگام كساني شدند تا قلم به دست بگيرند و در اين عرصه گام بردارند.
وي در پايان افزود: كشور ايران زماني مي تواند در عرصه سياست، اقتصاد و فرهنگ به پيشرفت دست يابد كه روحانيت و روشنفكران جامعه در كنار هم جامعه را بسازند.
محمد رجبي فرزند مرحوم علي دواني نيز در اين مراسم گفت: روحانيت به نحو درست و دقيق به ويژه تاريخي مورد مطالعه قرار نگرفته و تا حد زيادي غافل و فراموش شده باقي مانده است.
محمد رجبي به شرح اجمالي زندگي نامه ايشان پرداخت و گفت: ايشان در سن 7 سالگي در مدرسه فني شركت نفت آبادان درس مي خواند. حافظه بسيار قوي داشت. جنگ جهاني دوم را شاهد بود. ناوی را كه انگليسي ها هدف قرار دادند و در دريا غرق شد را شاهد بود. ذهنيت ايشان از بچگي شكل گرفت و با نوع تربيتي كه داشتند به مسجد و روحانيت گرايش پيدا كرد. در سن 14 سالگي براي ادامه تحصيل به نجف رفت. پنج سال در آنجا درس خواند و شاگرداني پيدا كرد. علامه جعفري و موسوي اردبيلي از دوستان ايشان بودند.
وي اضافه كرد: ايشان ورزش صبح و بعدازظهر را همچون فريضه نماز مي دانست و در نهايت سلامتي بود. ايشان علاوه بر درس طلبگي، روزنامه و كتاب با موضوعات مختلف مي خواندند. ايشان در سن نوزده سالگي به ايران آمدند. از جمله دوستاني كه ايشان در نجف آشنا شدند، شهيد نواب صفوي بود. ايشان در آن زمان تشخيص دادند كه براي دفاع از اسلام و ايران به تاريخ مراجعه كنند. زيرا اگر در هر دوره اي، اطلاعات كاملي درخصوص گذشته داشته باشيم، اشتباهات گذشته را در زمان حال تكرار نمي كنيم.
محمد رجبي با اشاره به چاپ اولين كتاب استاد مرحوم دواني در سن 23 سالگي گفت: ايشان تاريخ نويسي را ابتدا در روستايي در نزديكي كازرون شروع كرد. دو سال طول كشيد تا كتابش را چاپ كند به دليل اينكه هيچ ناشري حاضر نبود كتاب يك روحاني جوان را منتشر كند.
وي افزود: براي اولين بار در ايران، استاد مرحوم علي دواني به تاريخ فلسفه اسلامي پرداخت و در اين زمينه كتاب تأليف كرد.
فرزند حجت الاسلام و المسلمين مرحوم علي دواني درخصوص كتاب بعدي ايشان گفت: كتاب بعدي ايشان با عنوان «وحيد بهبهاني» سه سال بعد در قالب تاريخ، سير اخبارگري و احياي جهاد منتشر شد.
محمد رحبي ادامه داد: بعد از مدتي ايشان با قلم شيوا از زماني كه ائمه اطهار شروع به نوشتن كتاب كردند قرن به قرن تا زمان حاضر را به صورت تاريخي به رشته تحرير در آوردند و اين كتاب در سال 65 از سوي مقام معظم رهبري به عنوان كتاب سال شناخته شد.
وي اضافه كرد: آيت الله بروجردي پس از مطالعه اين كتاب، از استاد مرحوم دواني دعوت كرد تا به نزد ايشان برود و استاد با اشتياق تمام به خدمت ايشان رفت. آيت الله بروجردي به محض ديدن وي باور نمي كرد كه اين كتاب را يك طلبه جوان 29 ساله نوشته باشد و بر پيشاني ايشان بوسه اي زد و گفت: از اين كتاب استفاده كردم.
محمد رجبي ايشان را جزء بنيانگذاران اولين مجله حوزه علميه نام برد و گفت: استاد مرحوم علي دواني پس از تشكيل اين مجله، شروع به نوشتن داستان هايي براي جوانان در حوزه تاريخ كرد و بعد از ايشان روحانيون ديگر نيز در اين زمينه مشغول به فعاليت شدند.
ايشان اولين كتاب تاريخي انقلاب اسلامي استاد مرحوم علي دواني را در سال 41 ذكر كرد و افزود: در آن زمان ايشان به خاطر نوشتن اين كتاب زنداني شد و در اين رابطه هم ضربه مالي و هم ضربه سياسي خورد و بعد از پيروزي انقلاب، تفسير آن را در 11 جلد به چاپ رساند.
فرزند حجت الاسلام والمسلمين مرحوم علي دواني ضمن تبريك و تشكر از جهاددانشگاهي به خاطر برگزاري اين مراسم گفت: جهاددانشگاهي با روحيه علمي و تعهد انقلابي كه داشت متوجه همچنين حقيقتي شد و از اين اثر استاد با عنوان «نهضت روحانيون ايران» تجليل به عمل آورد.
وي در پايان افزود: حجت الاسلام و المسلمين مرحوم علي دواني تمامي اين كتابها را به تنهايي در منزل نوشتند و به هيچ ارگاني وابسته نبودند و تنها فرزندان ايشان در وقت نياز به كمك ايشان مي شتافتند.
وی اضافه کرد:در تاریخ معاصر به کتاب هایی مثل «تاریخ دخانیه» نوشته شیخ حسن کربلایی که یک سال بعد از قیام تنباکو نوشته شد و دیگری« تاریخ بیداری ایرانیان» نوشته ی ناظم الاسلام کرمانی می توان اشاره کرد.دوانی برای این کتاب تبارشناسی انجام داد و در نقل قول های شفاهی و کتبی، حق تقدم ها را رعایت می کرد و بر انجام آن ها متعهد بود.
دکتر تبریزی از آیت الله سید محمود طالقانی ،آیت الله مدرس،آیت الله مطهری و علامه محقق،مولف و اندیشمند مرحوم حجت الاسلام و المسلمین علی دوانی به عنوان روحانیون مبارز در این دوران نام برد و افزود:استاد مرحوم علی دوانی در حقیقت روش تاریخ نگاری را از قرآن یاد گرفت.ویژگی استاد در این بود که کار خود را از قرآن و اسلام و با یک جهانبینی اسلامی و نگرش دینی آغاز کرد و اگر انسجام اسلامی و روش درستی دارد از روش ائمه اطهار استفاده کرده است.
وی در پایان گفت:ایشان ضمن اینکه خود شاعر و خوشنویس بودند همیشه ما را به کار هنر تشویق می کردند و به خصوص اصرار داشتند که با هنر نیز می توانیم بهتر از هر چیز دیگر بر جامعه تاثیر گذار باشیم.
در پایان برنامه با حضور دکتر علی منتظری ،رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی وسعید پورعلی،معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی و محمد سلگی رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی با اهدای لوح تقدیر از خانواده ی مرحوم حجت الاسلام و المسلمین علی دوانی تقدیر شد.