رونمايي كتاب « مؤلفه هاي اجتماعي سلامت»
رونمايي كتاب « مؤلفه هاي اجتماعي سلامت»
سه شنبه 13 اسفند 1387
رونمايي كتاب « مؤلفه هاي اجتماعي سلامت»
رونمايي كتاب « مؤلفه هاي اجتماعي سلامت»

كتاب «مؤلفه هاي اجتماعي سلامت» ترجمه دكتر علي منتظري رئيس پژوهشكده علوم بهداشتي جهاددانشگاهي با حضور مترجم كتاب، معاون فرهنگي جهاددانشگاهي، رئيس سازمان انتشارات، دكتر اوليايي منش مدير گروه اقتصاد سلامت و رئيس دبيرخانه سياستگذاري تعرفه و هماهنگي بيمه و جمعي از شخصيت هاي علمي، فرهنگي كشور و نمايندگان رسانه هاي خبري رونمایی شد.


به گزارش روابط عمومي سازمان انتشارات جهاددانشگاهي، دكتر علي منتظري مترجم كتاب، ضمن تشكر از سازمان انتشارات در برپايي اين مراسم گفت: ترجمه كتاب «مؤلفه هاي اجتماعي سلامت» 4 سال به طول انجاميد. اين كار با حساسيت بسيار بالايي انجام شد و با مساعدت سازمان انتشارات جهاددانشگاهي به چاپ رسيد.


وي مؤلفان اين كتاب را از سرآمدان «همه گير شناسي اجتماعي» عنوان كرد و گفت: سازمان سلامت جهان ايشان را به سمت مسئوليت كميته مؤلفه هاي اجتماعي سلامت معرفي كرده است.


دكتر منتظري به سفر مايكل مارموت به كشور ايران اشاره كرد و افزود: ايشان در اين سفر با مسئولان كشور ايران به ويژه با رهبر معظم انقلاب اسلامي ديدار داشتند. رئيس پژوهشكده علوم بهداشتي اعتبار اين كتاب را به دليل شخصيت بالاي مايكل مارموت و موضوعات برجسته اي كه در اين كتاب به آن اشاره شده است، دانست و افزود: در اين كتاب پنج مؤلفه بيولوژيك، روش زندگي، محيط زيست، مؤلفه اجتماعي و اقتصادي و نحوه استفاده و دسترسي به مراقبت ها و خدمات اجتماعي مورد بررسي قرار گرفته است.


وي كتاب مؤلفه هاي اجتماعي سلامت را حاصل سي سال مطالعه مؤلفان كتاب دانست و افزود: مطالب مفيد اين كتاب به عنوان شواهد علمي برای کسانی ارائه شده که نمی خواهد باور کنند این عوامل و مولفه ها تا چه اندازه بر سلامت مردم تاثیر گذارند.


دكتر منتظري ادامه داد: اين كتاب مي گويد ساختن بيمارستان و فراهم كردن امكانات پزشكي در حد خود لازم است ولي تمام آن چيزي نيست كه ما به آن احتياج داريم.


او افزود: در جامعه اي كه فقر، بي عدالتي و تبعيض وجود دارد سلامت انسان ها هم در معرض خطر است و در صورت عدم حل اين مشكلات، سلامت هم در جامعه وجود نخواهد داشت.


رئيس پژوهشكده علوم بهداشتي مفهوم نابرابري در سلامت و مفهوم بي عدالتي را از مطالب برجسته اين كتاب ذكر كرد و اظهار داشت: كتاب «مؤلفه هاي اجتماعي سلامت»می خواهد توجه سياستگذاران را چه در امر سلامت و چه در مديريت جامعه به خود جلب كند تا نشان دهد که این مولفه ها چقدر می توانند نقش تعیین کننده ای در سلامت انسان ها داشته باشند.


دكتر منتظري بحث نابرابري هاي اجتماعي سلامت كه مربوط به انتخاب و شانس افراد نيست را بحث بي عدالتي دانست و گفت: ما سعي داريم امكانات و شرايطي را فراهم كنيم تا افراد محروم تر و نيازمند تر جامعه را نجات دهيم. وي در پايان اضافه كرد: اين كتاب به دليل اينكه با ديدگاه غربي نوشته شده است، بحث عدالت را يك بحث اخلاقي تلقي كرده است در صورتي كه بحث عدالت در شرق يك بحث اخلاقي نيست بلكه جزء بنيادي ترين اصولي است كه به آن اعتقاد داريم و آن را در چارچوب ارزش هايمان قرار داده ايم.


سعيد پورعلي معاون فرهنگي جهاددانشگاهي ضمن تبريك به دكتر منتظري به خاطر انجام و ساماندهي اين اقدام شايسته گفت: مباحث سلامت امروز در كشور ما به ويژه در حوزه توسعه نقش محوري به خود پيدا كرده و از اهميت بالايي برخوردار است.


وي افزود: هر چقدر در جامعه بتوانيم به سمتي برويم تا نگاه جامع تري به برنامه توسعه داشته باشيم و بتوانيم وظيفه ارتباط دانشگاه با جامعه را به نحو احسن انجام دهيم توانسته ايم نقش خود را به خوبي ايفا كنيم و اين موضوع امروزه يكي از تجاربي است كه دست اندركاران برنامه سعي دارند به آن توجه كنند. معاون فرهنگي جهاددانشگاهي ادامه داد: اين موضوع در حوزه سلامت هم مطرح است در حوزه سلامت تأثير مسائل فرهنگي و اجتماعي بر كسي پوشيده نيست.


سعيد پورعلي با اشاره به پيوند بين سلامت و مباحث فرهنگي جامعه گفت: برابري در بحث سلامت بايد تقويت شود و هر كس بتواند در اين مسير نقش فرهنگي و دانشگاهي خود را ايفا كند جاي تقدير و سپاس دارد.


وي بحث نابرابري و بي عدالتي را يكي از نكات برجسته در حوزه سلامت دانست و افزود: امروز يكي از عوامل تهديد كننده براي سلامت، بحث نابرابري است كه مقام معظم رهبري نيز در برنامه هاي ابلاغي برنامه پنجم توسعه در تبصره هاي بند 9 به اين مسأله تأكيد كردند.


پورعلي افزود: در اين تبصره ها به بحث رويكرد انسان سالم، سلامت همه جانبه، يكپارچگي در سياست گذاري، ارتقاء شاخص سلامت هوا، امنيت غذا و محيط زيست، كاهش آلودگي هاي تهديد كننده سلامت و سلامت مواد غذايي اشاره شده است.


وي كاهش سهم مردم از هزينه هاي سلامت را در ذيل سياست هاي ابلاغي اين برنامه ذكر كرد و افزود: تعريف سلامت براساس تجربه اي كه در جوامع بشر شكل گرفته، فعاليتي است كه امثال دكتر منتظري با توجه شخصيت اجتماعي شان مي توانند در جامعه اي كه به دنبال پيوند سلامت با حوزه فرهنگي و اجتماعي است، انجام دهند.


معاون فرهنگي جهاددانشگاهي ادامه داد: دكتر منتظري به عنوان يك جهادگر نيازهاي جامعه و دانشگاه را عملي كردندو در اين راستا يك نگاه عميق فرهنگي ايجاد كردند و اين نگاه طبيعتاً با علايق و تمايلات فرهنگي ايشان نزديك است.


وي در پايان اظهار داشت: اميدواريم با ايجاد اين پيوندها، شأن و جايگاه مقوله فرهنگي و اجتماعي سلامت را در برنامه هاي توسعه كشور افزايش دهيم.


محمد سلگي رئيس سازمان انتشارات جهاددانشگاهي ضمن خير مقدم به ميهمانان و حاضران در اين مراسم، كتاب «مؤلفه هاي اجتماعي سلامت» را اثر مايكل مارموت و ريچارد ويلكينسون از مؤلفان برجسته جهان و انستيتو بين المللي سلامت و جامعه و دپارتمان اپيدميولوژي و سلامت همگاني دانشگاه لندن ذكر كرد و افزود: يكي از ويژگي هاي مثبت اين كتاب اين است كه مترجم ضمن كسب اجازه از مؤلفان،اقدام به ترجمه كتاب كرده است و متأسفانه اين حركت در جامعه ما كمتر ديده مي شود.


وي افزود: مؤلفان كتاب پس از اعلام مجوز، متني براي تأييد ترجمه فارسي كتاب ارسال كردند كه در ابتداي كتاب «مؤلفه هاي اجتماعي سلامت» آمده است.


محمد سلگي در پايان ضمن تشكر از دكتر علي منتظري در ترجمه اين كتاب گفت: اميدواريم شاهد آثار ارزشمند ديگري از ايشان در حوزه هاي علمي و فرهنگي باشيم.


دكتر فاطمي مسئول گروه علوم پزشكي شوراي علمي سازمان انتشارات نيز در اين مراسم نگاه مديريتي جامعه در حوزه سلامت را يك ديدگاه درمان محور دانست و افزود: ديدگاه مديران عرصه سلامت از آن ديد بسته به ديد وسيعتري انجاميد و با نگاه عميق تري به جامعه، به گونه اي برنامه ريزي كردند تا داشتن سلامت را در جامعه گسترش دهند. وي درخصوص دكتر منتظري و كتاب ايشان گفت: ايشان يكي از صاحب نظران در حوزه سلامت هستند كه با هوش و نكته سنجي به نكاتي مهمي در حوزه مديريت سلامت توجه كردند.


دكتر فاطمي ادامه داد: سازمان انتشارات جهاددانشگاهي به عنوان يك ناشر دانشگاهي، چاپ كتابهاي درسي و كتابهايي كه مورد استفاده دانشجويان است را در اولويت فعاليت هاي خود قرار داده است اما در كنار آن كتابهايي همچون كتاب «مؤلفه هاي اجتماعي سلامت» را كه در جهت فرهنگ سازي سلامت جامعه گام برداشته و سبب افزايش شأن و جايگاه جهاددانشگاهي شده است را به صورت افتخاري منتشر كرده است.


دكتر اوليايي منش، مدير گروه اقتصاد سلامت و رئيس دبيرخانه سياستگذاري تعرفه و هماهنگي بيمه نيز در اين مراسم گفت: سي سال قبل بحث خدمات اوليه سلامت و فراهم آوردن آن يك انقلابي در شاخص هاي سلامت كشورهاي دنيا به ويژه كشورهاي فقير ايجاد كرد و اقدامي كه صورت گرفت اين بود كه هم در كشورهاي توسعه يافته و هم در كشورهاي توسعه نيافته به ارتقاء اين شاخص ها با وضع موجود پرداختند.


وي افزود: مطالعات در كشورهاي غربي آن طور كه بايد تكميل نشد و به دلايل متعدد سهم سلامت، سهم بالايي را به خود اختصاص نداد.


خدمات سلامت در تأمين سلامت مردم حداكثر 2۰ درصد گفته شد و سهم تكنولوژي هاي بالا و درمان هاي پيچيده حدود 4 درصد اعلام شد.


دكتر اوليايي منش ادامه داد: در كشورهاي مختلف شايد از روي ناچاري 90 درصد به سمت ارائه خدمات سلامت و ارائه خدمات با تكنولوژي هاي پيچيده رفتند و وقتي به توزيع اين شاخص ها نگاه مي كنيم در كشورهاي مختلف هنوز هم شديداً وضع وخيم است.


وي بررسي سلامت مردم جامعه توسط نظام هاي سلامت را عمده ترين نقش آگاه سازي مردم و قانون گذارهاي كشور دانست و افزود: اين نقشي كه در نظام سلامت وجود دارد و دغدغه احساس رضايت مردم از سلامت جامعه، رويكردي است كه ما را به آن هدف نهايي رهنمون مي كند. اگر چه اين بحث از غرب شروع شده اما در شرق به شرط دادن آگاهي هاي لازم مي تواند با بعد قوي تري پيشرفت كند.


دكتر اوليائي منش، مايكل مارموت و ريچارد ويلكينسون را از افراد معتبر در مؤلفه هاي اجتماعي سلامت دانست و گفت: با سفري كه مايكل مارموت به ايران داشت و در ديدارهايي كه با مسئولان كشور به ويژه مقام معظم رهبري و رياست جمهور انجام شد همگي حمايت خود را از مبحث مؤلفه هاي اجتماعي سلامت نشان دادند.


مدير گروه اقتصاد سلامت ادامه داد مولفه اجتماعي سلامت تاثير بسيار زيادي بر روي قشر ضعيف و محروم جامعه دارند به طوريكه اين اقشار معمولا از لحاظ شاخص هاي سلامت در سطح پاينتري نسبت به سايرين قرار دارند كه خوشبختانه در كشور ما زمينه و بستر مناسب و عزم جدي براي توجه و بررسي عوامل اجتماعي تاثير گذار در سلامت جامعه وجود دارد كه حركت در اين جهت مي تواند به ارتقاي شاخص هاي سلامت جامعه كمك كند.


وي در پايان افزود: اميدواريم تأليف و ترجمه كتابهايي با اين موضوع، توسط افراد معتبر كشور همچون دكتر منتظري ادامه داشته باشد.


در پايان مراسم جلسه پرسش و پاسخ خبرنگاران و حاضران مراسم با مترجم كتاب انجام شد.


 




تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved