-
نهادهای علمی باید نگاه ویژه ای به محققان بین رشته ای داشته باشند
دوشنبه 16 اردیبهشت 1392
نهادهای علمی باید نگاه ویژه ای به محققان بین رشته ای داشته باشند
دکتر رضا آقاپور عضو هئیت علمی دانشگاه مازندران است. از این محقق، مقالات معتبری در همایش های داخلی و بین المللی منتشر شده است.

دکتر رضا آقاپور عضو هئیت علمی دانشگاه مازندران است. از این محقق، مقالات معتبری در همایش های داخلی و بین المللی منتشر شده است. دکتر آقاپور همچنین به تازگی کتاب «تأثیر دینداری در ارتقاء روابط اجتماعی از دیدگاه قرآن» را به کوشش سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی منتشر کرده است. آنچه در ادامه می آید گفت و گوی واحد روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان انتشارات با این مولف و پژوهشگر است.

در آغاز، لطفاً، به طور اختصار، خودتان را به لحاظ سوابق و تجارب علمی معرفی نمائید؟

بنام آنکه جان را فکرت آموخت چراغ دل به نور جان برافروخت. بسم الله الرحمن الرحیم رضا آقاپور هستم عضو هیات علمی دانشگاه مازندران و دانشجوی دکتری علوم قرآن حدیث دارای چندین مقاله علمی پژوهشی در مجلات معتر و همایش های داخلی و بین المللی، با توجه به علاقه مندی این جانب در حوزه اجتماعی دین و اهمیت دین مبین اسلام در خصوص مسائل اجتماعی انگیزه اصلی تألیف این کتاب بود.

عنوان دقیق و کامل اثر شما چیست و لطفاً، به اختصار، سازمان بندی یا چارچوب (بخش بندی یا فصل بندی) تألیف حاضر را تشریح فرمائید؟

تأثیر دینداری در ارتقاء روابط اجتماعی از دیدگاه قرآن. این کتاب در 5 فصل تألیف شده که به شرح ذیل می باشد که در فصل اول به بیان مسئله و اهمیت موضوع پرداخته و در فصل دوم با عنوان دین و جامعه، دین را از منظر دانشمندان اسلامی و علمای دین و دانشمندان غربی بررسی کرده و کارکردهای دین را که دارای کارکردهای مختلفی است مورد بررسی قرار دادیم. در فصل سوم این کتاب با عنوان روابط اجتماعی از منظر قرآن ابتدا آیات قرآن مربوط به روابط اجتماعی را مورد بررسی قرار داده  مولفه هایی که در روابط اجتماعی موثر است از جمله تربیت خانوادگی، روابط نیکو اعضای خانواده، روابط همسایگی مطلوب، صله ارحام، آیین های عبادی جمعی مورد بررسی قرار گرفته است. در فصل چهارم رابطه قرآن و اخلاق و همچنین راهکارهای فرهنگ و معارف قرآنی در بین جوانان را مورد بررسی قرار دادیم. در فصل پنجم این کتاب مولفه های روابط اجتماعی ، عوامل و شیوه های تحکیم اجتماعی ، نقش روابط اجتماعی در تامین نیاز های انسان، تاثیر دینداری در روابط اجتماعی و بهداشت روانی و همچنین عوامل بهبود دهنده روابط اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت.

مسأله و دغدغه شما در تألیف کتاب حاضر چه بود؟

دین مبین اسلام به عنوان نظامی جامع که همه ی زوایای زندگی بشر را مورد ملاحظه قرار داده در دو بعد فردی و اجتماعی نیز برای انسان قوانین و مقرراتی وضع نموده است. دین و روایات ماخوذه از معصومین (ع) چهار چوب های هستند که هدایتگر بشر در زندگی اجتماعی است و این تلاش در جهت تبین مبانی الهی و دین روابط اجتماعی در جوامع بشری ضرورتی است که اقتضا می کند محققان علوم قرآنی توجه ویژه ای به این موضوع بنمایند.

ضرورت و اهمیت اثر شما به لحاظ کاربردی یا رفع نیازهای علمی نهادها و مجامع علمی کشور چیست؟

با عنایت به اینکه ما در جامعه ای زندگی می کنیم که مهمترین داعیه و هدف نظام اجرای احکام دینی و تامین بر توسعه روابط و رفتارهای اجتماعی مبتنی بر آموزه های فرهنگی و دینی است به نظر اینجانب تاثیر فراوانی بر روابط و ارتباطات اجتماعی خواهد داشت و مشارکت اجتماعی که نوعی تقسیم کار در بین افراد است بیشتر خواهد شد.

آیا موانع و مشکلاتی بر سر راه تألیف اثر شما بوده است؟ چه پیشنهاداتی برای کاهش و رفع آن ها ارائه می دهید؟

موانع و مشکلاتی در تالیف این کتاب مشاهده نگردید، اما به دلیل اینکه این موضوع مبحثی است که به زندگی اجتماعی و تبیین سعادت بشر از مسیر زندگی دنیوی بر اساس آموزه های دینی می پردازد پیشنهاد می گردد مطالعات و تالیفات این چنینی که سعی دارد بین متون دینی و زندگی اجتماعی پیوند ایجاد کند حمایت های مادی و معنوی بیشتری صورت پذیرد.

مخاطبان یا متقاضیان تألیف شما کدامیک از رشته های دانشگاهی، مقاطع تحصیلی یا گروه های اجتماعی تشکیل می دهند؟

رشته های علوم انسانی و همچنین جوانان و افرادی که در حوزه دین  مسائل اجتماعی فعال هستند و نیز طلاب حوزه های دینی.

در تألیف این کتاب اگر مورد حمایت افراد یا نهادهائی بوده اید، در صورت صلاحدید، آن ها را بیان فرمائید؟

خیر

برای نویسندگان و مترجمان جوان چه پیشنهاداتی دارید؟

پیشنهاد من به عنوان مولف به نویسندگان این است که به این چنین موضوعات بین رشته ای با تمرکز و دقت بیشتری توجه کنند و سعی کنند با توجه به شبهاتی که مکاتب غربی در خصوص آموزه های دینی بخصوص دین اسلام مطرح می کنند، پاسخ های عالمان و معطوف به زندگی روزمره مردم را تدوین و در قالب کتب و مقالات به نسل جوان ارائه دهند.

در حوزۀ تخصصی شما چه موانع و کاستی های علمی وجود دارند؟ برای رفع آن ها چه پیشنهاداتی برای مؤلفین و مترجمین دیگر ارائه می دهید؟

چون عنوان کتابی که تالیف نموده ام بین رشته ای  و جدید است پیشنهاد می شود دستگاه ها و نهادهای علمی نگاه ویژه ای به محققان این حوزه بنمایند تا انگیزه قوی تری برای کارهای بیشتر داشته باشند.

از وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، به عنوان متولی اصلی حوزۀ کتاب و کتابخوانی، چه انتظاری دارید؟ برای مرتفع شدن کاستی های موجود، در حوزۀ نشر و توزیع کتاب، چه راهکارهائی را پیشنهاد می فرمائید؟

با توجه به اینکه چنین موضوعات و کتبی پاسخ گوی نیازهای جاری و عملی زندگی مردم است حمایت ویژه ای به جهت تامین کاغذ و چاپ و نشر به عمل آورند.

در خصوص نحوۀ استفاده از فضاهای مجازی برای تبلیغ و توزیع کتاب چه راهکاری را پیشنهاد می دهید؟

هماهنگی با سایت ها و خبرگزاری های مختلف و انتشار متن کتاب از طریق پایگاه های علمی با حداقل هزینه.

 

لطفاً ارزیابی خود را از مراحل مختلف انتشار کتاب در سازمان انتشارات بیان فرمائید و اگر پیشنهاد خاصی برای بهبود انجام هر مرحله دارید ارائه فرمائید (مراحل انتشار کتاب: 1-پذیرش کتاب 2-ارزیابی علمی 3-تنظیم قرارداد 4-تولید کتاب 5-توزیع کتاب 6-اطلاع رسانی و تبلیغ کتاب 7-مراودات مالی):

خیلی خوب بود. انشاالله در مسیر نشر و ایجاد فضای مطلوب جهت حمایت از نویسندگان و فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه تلاش و کوشش شود.

آیا شما به عنوان یک مولف مایل هستید در باشگاه کانون مؤلفان و مترجمان سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی عضو شوید؟

بله، حتما

به عنوان پرسش پایانی مسأله ای که طرح آن به نظر شما مهم است، اما در پرسش های ما پیش بینی نشده است؟

پیشنهاد می شود که برای محققانی که در حوزه دین و زندگی اجتماعی کار می کنند فرصتهایی در قالب همایش های علمی در سراسر کشور بصورت سالانه برگزار شده تا ایده ها و دیدگاه هایشان به این دسته از محققان و همه ی علاقمندان به این موضوعات عرضه گردد.

در پایان مصاحبه، از اینکه وقت گرانبهای خود را در اختیار ما قرار داده اید و با صبر و حوصله به یکایک پرسش های ما پاسخ داده اید، بی نهایت، سپاسگزاریم؛ توفیقات روزافزون شما را از خداوند متعال خواستاریم و امیدواریم در آینده ای نزدیک شاهد چاپ و انتشار آثار علمی دیگری از شما باشیم.

روابط عمومی و اطلاع رسانی

سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی

 

 


تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved