-
با رعایت کپی رایت بخش عظیمی از مشکلات حوزه نشر حل خواهد شد
یکشنبه 22 اردیبهشت 1392
با رعایت کپی رایت بخش عظیمی از مشکلات حوزه نشر حل خواهد شد
به گفته مدیر مسئول انتشارات گلبان، حقوق مالکیت معنوی، بخش کوچکی از مشکلات کتاب است که اگر این مشکل حل شود بخش عظیمی از معضلات حوزه نشر حل خواهد شد.
حسن روشنایی، مدیرمسئول انتشارات گلبان در گفت و گو با کمیته اطلاع رسانی و روابط عمومی ستاد ناشران دانشگاهی با تأکید بر اینکه پرداخت حق مولف (کپی رایت) پیشرفت و بهبود حوزه نشر را در کشور به دنبال دارد، گفت: انتشارات گلبان از سال 2001 با ناشران خارجی که آثار آن ها را ترجمه و منتشر می کند، قرارداد کپی رایت بسته است و برای چاپ و نشر کتاب ها، مبلغی را به ناشران پرداخت می کند.
وی با انتقاد از اینکه الحاق ناشران به قانون کپی رایت در کشور ما کم ارزش شمرده می شود، تصریح کرد: متأسفانه در کشور ما پیوستن به کپی رایت برای ناشر، ارزش مادی و معنوی ندارد؛ به دلیل اینکه ما هر کتابی را که منتشر می کنیم توسط ناشران دیگر به چاپ می رسد و کسی یا جایی نیست که از حقوق ما دفاع کند.
وی در پاسخ به این پرسش که الحاق ایران به قانون کپی رایت چه فوایدی را برای نشر کشور به همراه دارد؟ بیان کرد: آنچه مسلم است ما در نهایت باید به سازمان تجارت جهانی ملحق شویم. ما نمی توانیم بگوییم چون کشوری مستقل هستیم با دنیا کاری نداریم؛ به خصوص درمورد علم که در کشور ما به گونه ای وارداتی است، مساله تعامل با دنیا و پذیرش کپی رایت ضروری است.
مدیرمسئول انتشارات گلبان افزود: هرساله درباره حقوق مالکیت معنوی صحبت هایی مطرح و گزارش هایی در روزنامه به چاپ می رسد که بعد از مدتی، این موضوع و ضرورت پرداختن جدی به آن، به دست فراموشی سپرده می شود.
روشنایی گفت: طرح بحث های این چنینی، تنها در سطح ناشران راه به جایی نخواهد برد و بی فایده است؛ زیرا ناشران نه قانونگذار هستند نه قدرت اجرایی دارند؛ فقط دردها را می گویند.
به گفته این ناشر، مباحثی که هم اکنون در موضوع کپی رایت مطرح می شود، بحث های داخلی است در حالیکه به عقیده من هر دو طرف، یعنی هم کشور ما و هم سایر کشورها، باید کپی رایت را لحاظ کنیم.
روشنایی با اشاره به اینکه ناشران خارجی نیز باید حق کپی رایت را نسبت به کشور ما رعایت کنند، اظهار کرد: حقوق مالکیت معنوی تنها این نیست که ما برای کتاب های خارجی رعایت کنیم، بلکه ما هم هنرهایی مانند فرش و مینیاتور داریم که باید حق مالکیت فکری آن از سوی دنیا رعایت شود که متأسفانه کشورهایی مانند چین، هم اکنون این حقوق ما را رعایت نمی کنند.
 وی ادامه داد: حقوق مالکیت معنوی بخش کوچکی از مشکلات کتاب است که اگر این مشکل حل شود بخش عظیمی از معضلات حوزه نشر حل خواهد شد. بخشی از علم ما وارداتی است و باید حقوق مولفان آن را رعایت کنیم و در حالیکه تعدادی از ناشران برای چاپ کتاب هزینه پرداخت می کنند و حق رایت می دهند نباید گروه دیگر با دستگاه های ریسوگرافی و کپی به چاپ کتاب اقدام کنند و حق مولف را نادیده بگیرند.
مدیرمسئول انتشارات گلبان در ادامه با تأکید بر اینکه در نمایشگاه کتاب برای رفع برخی نقایص باید از تجربیات دوره های قبل استفاده شود، گفت: ما باید برای برگزاری بهتر نمایشگاه کتاب از تجربیات سالهای گذشته بهره ببریم؛ برای مثال ناشران دانشگاهی امسال به مشکلات و نقایص خود پی می برند اما سال آینده مکان نشر دانشگاهی بدون مطالعه جدی به بخش دیگری منتقل می شود.
روشنایی در پایان، رونق جزوه نویسی را مهم ترین معضل نشر دانشگاهی دانست و تصریح کرد: در سالهای اخیر اعمال ارزش افزوده بر کاغذ، باعث افزایش هزینه ها در بخش تولید شده است و این هزینه ها سبب شده دانشجویان به تکثیر کتاب و جزوه روی بیاورند که این موضوع سبب کتابسازی و کپی برداری در حوزه نشر دانشگاهی شده است.

تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved