دکتر محمدرضا حاتمی، مدیر مسئول انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی در دومین «میزگرد مالکیت حقوقی معنوی و مادی کتاب و نشر» با تأکید بر اینکه رسانه ها وظیفه دارند در راستای معرفی و تبلیغ مالکیت معنوی و فکری گام های اساسی بردارند، گفت: اگر کار فرهنگی و آموزش عمومی توسط رسانه ها صورت نگیرد پس کار رسانه ها چیست؟ حضرت امام خمینی (ره) از رادیو و تلویزیون به عنوان دانشگاه یاد می کردند. وظیفه رسانه ها است که قوانین را به خوبی معرفی کنند. و رعايت حقوق مردم را آموزش دهند.
مدیر مسئول انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی افزود: حدود هشت سال است که عده ای سودجو کتاب های پرفروش ناشران را تکثیر و به بازار سياه عرضه می کنند و به ناشران کتاب صدمه وارد می کنند و اراده ای برای جلوگیری از تکثیر غیرقانونی کتاب وجود ندارد. تکثیر غیرقانونی کتاب و رعايت نكردن حقوق مولفان وناشران انگیزه ترجمه، تالیف و انتشار کتابهای جدید را از مولف و ناشر می گیرد و کشور در حوزه چاپ کتاب های جدید با رکود مواجه می شود. به گفته حاتمی باید به مردم آموخت قانون چه مجازات هایی برای عدم رعايت مالکیت فکری پیش بینی کرده است و يكي از راههاي تاثير گذار رسانه ملی است که این موضوع را تبیین کند. . در بسیاری از موارد نویسنده از راه قلم ارتزاق می کند و اگر کتابی تولید می شود ثمره عمر مولف و ناشر است. و بايد جلوي سواستفاده از آن را گرفت . پرسش اینجاست چه کسی باید این موضوع را برای مردم توجیه کند. این وظیفه رسانه ملی و مطبوعات است.
وی افزود: باید سالیان سال به این موضوع پرداخته شود تا آحاد مردم متوجه اهمیت مالکیت فکری و معنوی شوند و این نگاه تربیتی باید از طریق رسانه ها به مردم آموخته شود. رسانه های ما وظیفه دارند به این موضوع بپردازند و میزگرد تلويزيوني و راديويي گذاشته شود و دربارۀ این مسائل صحبت شود
جامعه دانشگاهی کشور از حقوق ناشران و مولفان صیانت کند
متاسفانه در بعضي از دانشگاه ها بیشترین ضربه ،با كپي كردن كتاب ، به مولف و ناشر وارد مي شود ، فردی که کتاب را کپی و تکثیر می کند نمی داند یک مولف و ناشر چه زحمتی کشیده است. مسلم است حق مولف و ناشر را به آسانی پایمال می کنند. متأسفانه در بعضي از دانشگاه های کشور واحدي مربوط به چاپ و تکثیر قرار داده اند و کتاب های ناشران را تکثیر می کنند و این نشان دهنده این است که نظارت بر تکثیر کتاب وجود ندارد. حاتمی بیان کرد: انتظار ما از مسئولان دانشگاه ها و وزارت علوم این است که در زمینه این مسائل در کشور بیشتر کار شود و با ارسال بخشنامه اي اين كار را ممنوع كنند . نویسندگان که در راه تالیف و ترجمه عمری گذاشته اند و انتظار ما از جامعه دانشگاهی کشور این است که خود به کپی برداری دامن نزنند. انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی با تمام مدیران و گروه های علمی مکاتبه نموده که نگذارند تکثیر غیرقانونی کتاب صورت گیرد، این استاد دانشگاه پشنهاد کرد در دروس معارف اسلامی دانشگاه ها، بخشی به رعايت حقوق مالکیت معنوی اختصاص یابد گفت: در سطح دانشگاه در دروس معارف اسلامی بخشی را به عنو ان حقوق مردم تدريس نمايند و به دانشجو آموزش داده شود كه رعايت حقوق مالكيت فكري و معنوي بخشي از حقوق ديگران است كه بايد به آن توجه نمود. ، هرچند اين آموزش ها مي تواند در كتابهاي درسي دانش آموزان مورد توجه قرار گيرد . به نظر من مسیرهای مختلفی وجود دارد تا از حقوق مردم دفاع نمود در تلویزیون برنامه هایی برای بحث بر روي حقوق مردم گذاشته شود. دفاع از رعايت حقوق مالکیت معنوی هم یکی از حقوق مردم است، اگر نگاه این گونه باشد و حقوق دیگران را به رسمیت بشناسیم بسیاری از مسائل حل خواهد شد.
اقدامات انچمن فرهنگي ناشران كتاب دانشگاهي براي مقابله با تكثير غير قانوني كتاب
برگزاري چند ميزگرد با حضور صاحب نظران ، دعوت مردم ودانشگاهيان به رعايت حقوق مالكيت فكري و معنوي ، دعوت از كتابفروشان اينكه دقت نمايند كتابهاي مورد نياز خودرا از ناشران و يا مراكز معتبر تهيه نمايند انعكاس فتواي مقام معظم رهبري به دانشگاه ها