-
تکثیر یک اثر، تنها باید از سوی پدیدآورنده صورت بگیرد
چهار شنبه 25 اردیبهشت 1392
تکثیر یک اثر، تنها باید از سوی پدیدآورنده صورت بگیرد
مدیرمسئول انتشارات خرسندی در نشست «مالکیت حقوقی معنوی و مادی کتاب و نشر» که در سالن کارنامه نشر بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار گردید، گفت: تکثیر کردن یک اثر مانند: کتاب، نقاشی، مجسمه، عکس، فیلم و ... تنها از سوی خود پدیدآورنده اثر یا با اجازه وی باید صورت پذیرد.
در این نشست، هادی طالع خرسند، مدیرمسئول انتشارات خرسندی به سابقه قانون مالکیت معنوی اشاره کرد و گفت: فلاسفه یونان، سقراط، افلاطون و سیسرون دخل و تصرف یا نسخه برداری غیر مجاز از آثار خود را توسط دیگران محکوم نمودند. پس از اختراع چاپ و صنعت آن، ناشران و پدیدآورندگان در مقابل کپی برداری و فروش آثار بدون مجوز، نیاز به حمایت قانونی پیدا کردند زیرا اخلاق ایجاب می کرد که نباید اثر دیگری را سرقت کنند.
وی افزود: در قرن 17 و 18 در حقوق نوشته فرانسه و حقوق مشترک انگلستان کپی رایت به عنوان حق مالکیت یا امتیاز بین فروشندگان کتاب و حقوق دانان مورد بحث قرار گرفت که به موجب آن پدیدآورنده نمی توانست حق مالکیت دائمی نسبت به اثر خود داشته باشد، ولی در مدت زمان محدود مورد حمایت قانونی قرار می گرفت. کشورهای حقوق نوشته گرچه کپی رایت را واجد خصایص مالکیت می دانستند ولی به آن طرز تفکر فلسفی داده و معتقد بودند که اثر بیان کننده شخصیت او نیز می باشد و حق طبیعی پدیدآورنده است که از نظر معنوی و بهره برداری اقتصادی مورد حمایت قرار گیرد.
خرسند با توجه به سابقه مالکیت معنوی در ایران اظهار کرد: در ایران پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری از دوران باستان مورد احترام بوده و آثار مزبور مقدس ترین نوع مالکیت شناخته می شده است. قانون حمایت از حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان که بر اثر تلاش حقوقدانان ایران و با اقتباس از حقوق فرانسه تهیه گردیده در 11 دی ماه 1348 تصویب شد که به موجب آن حقوق مادی و معنوی پدیدآورنده مورد حمایت قانونی قرار گرفته است.
به گفته این کارشناس حقوقی امروز ضوابط کپی رایت جنبه جهانی پیدا کرده و کشورها با هماهنگی قوانین خود علاوه بر الحاق به کنوانسیون ها و موافقت نامه های مختلف با سایر کشورها نیز مبادرت به تنظیم معاهدات دو جانبه منطقه ای و بین المللی نموده اند. بنابر این ماهیت قانون کپی رایت بیشتر متوجه مسائلی از قبیل تقلید، کپی برداری، جعل و یا حقوق انتشار و نمایش اثر هنری یا ادبی است که به اصالت و صحت اثر مربوط می شود.
خرسند اجرایی شدن حقوق مالکیت فکری را در کشور ضروری دانست و گفت: حقوق حاکم بر پدیدآورندگان آثار هنری از مصادیق بارز حقوق مالکیت فکری است و حمایت از نوآوری و ابتکار پدیدآورندگان مذکور را به عنوان یک هدف مورد توجه قرار می دهد. طبق اصل 27 اعلامیه جهانی حقوق بشر «هرکس حق دارد از حمایت مادی و معنوی آثار فرهنگی، هنری و علمی خویش بهره مند گردد»
وی در ادامه به بررسی ریشه ای واژه کپی رایت پرداخت و گفت: واژه «کپی رایت» ناظر به مهم ترین فعلی است که در مورد آثار ادبی و هنری صورت می پذیرد یعنی تکثیر کردن یک اثر مانند: کتاب، نقاشی، مجسمه، عکس، فیلم و ... که تنها از سوی خود پدیدآورنده اثر یا با اجازه وی باید صورت پذیرد و واژه «حق مؤلف» اشاره به شخصی دارد که آفریننده اثر ادبی و هنری است و شخص، مالک دستاورد و ثمره فکر خود است. به طور کلی هرگونه استفاده غیر قانونی از آثار تحت حمایت کپی رایت منجر به نقض کپی رایت می شود.

تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved