-
گزارش نشست و معرفی کتاب «دستیاردندانپزشک » ازسری کتابهای آموزشی جهاددانشگاهی
چهار شنبه 27 فروردین 1393
گزارش نشست و معرفی کتاب «دستیاردندانپزشک » ازسری کتابهای آموزشی جهاددانشگاهی
سومین نشست معرفی وگفتگو درباره سری کتابهای آموزشی جهاددانشگاهی به کتاب «دستیاردندانپزشک» اختصاص داشت . دراین جلسه درمورخ 25/1/1393 درسالن جلسات معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی وبا حضور مولفین کتاب و معاونین سازمان انتشارات جهاددانشگاهی ، برخی ازمعاونین آموزشی واحدهای مختلف جهاددانشگاهی وخبرنگاران رسانه های خبری برگزارشد.

 دکترمجید رحمانی معاون آموزشی جهاد علوم پزشکی تهران ویکی ازمولفین کتاب «دستیاردندانپزشک » ضمن تشکرازسازمان انتشارات برای برپایی این نشست گفت: درسال 85 یک خلا آموزشی دررشته دندانپزشکی ورشته های مرتبط با آن احساس شد. ازآنجا که یکی ازاصلی ترین اعضا تیم دندانپزشکی درمطبها ی دندانپزشکی ومراکز درمانی مرتبط ، دستیاران دندانپزشک هستند  ومتاسفانه تا قبل ازسال 85 هیچ گونه آموزش اصولی دراین زمینه برای این افراد وجود نداشت . لذا ضروت برگزاری چنین دوره هایی به چشم می خورد.

دستیار دندانپزشکˈ که به عنوان اولین کتاب مرجع آموزشی در این زمینه در سال 91 به همت سازمان جهاد دانشگاهی منتشر شد و سال گذشته نیز به چاپ دوم رسید. قرار است طبق نظر وزارت بهداشت، در سال 93 نیز ویرایش جدیدی از آن با تاکید بر اقتضائات بومی این رشته شغلی ارائه شود.


دکتر رحمانی، بر ضرورت آموزش علمی و عملی افرادی که در بخش های مختلف بهداشت و درمان مشغول به کار هستند تاکید کرد و گفت: آموزش در همه مشاغل، امری مهم و ضروری است اما در شغل هایی که به نوعی با سلامت مردم سرو کار دارند از حساسیت و اهمیت بیشتری برخوردار می شود.

وی درباره وضعیت و آمار فعلی دستیاران دندانپزشکی فعال در کشور گفت: بیش از 30 هزار دندانپزشک در کشور فعالیت دارند که اغلب آنها علاوه بر مطب شخصی در مراکز درمانی نیز مشغول به کار هستند بنابراین اگر هر دندانپزشک به یک دستیار در مطب و یک دستیار در مراکز درمانی احتیاج داشته باشد به طور میانگین بیش از 60 هزار دستیار دندانپزشک در کشور داریم.

این متخصص دندانپزشک یادآور شد: متاسفانه بسیاری از این دستیاران، آموزش دانشگاهی ندیده اند و دوره های آموزشی کوتاه مدت را نیز برای فعالیت در شغل خود نگذرانده اند.

رحمانی با بیان اینکه برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت دستیاری دندانپزشکی از اوایل دهه 80 با همکاری جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران و علوم پزشکی شهید بهشتی آغاز شده است، گفت: در این مدت، دو هزار و 400 نفر در واحد علوم پزشکی تهران و تعدادی نیز در واحد شهید بهشتی و شهرستانها این آموزش ها را فرا گرفته اند اما دوره های آموزشی دستیار دندانپزشکی با موانعی روبه رو بوده است.

وی در تشریح موانع توسعه دوره های آموزشی دستیار دندانپزشکی در کشور اظهار داشت: یکی از دلایل مخالفت وزارت بهداشت با گسترش این دوره های آموزشی و دوره های مشابه این بود که اگر شرکت کنندگان پس از اتمام دوره، گواهی نامه جهاد دانشگاهی یا وزارت بهداشت را دریافت کنند ممکن است مستقلا اقدام به کار درمانی کنند درحالیکه این کار خلاف قانون است.

معاون آموزشی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران با بیان اینکه این نگرانی وزارت بهداشت نمی تواند توجیهی برای توقف آموزش دستیاران باشد، گفت: همین الان هم مشاغل موازی بسیاری همچون دندانسازهای تجربی یا بهداشت کاران دهان و دندان هستند که بدون داشتن پروانه و مجوزهای لازم در حوزه دندانپزشکی کار می کنند و مطب های مخفیانه دارند اما نظارت چندانی بر آنها نمی شود.

وی تاکید کرد: نباید به دلیل ضعف نظارت، جلوی آموزش گرفته شود بلکه وزارت بهداشت باید جنبه نظارت و ارزیابی خود را قوی تر کند و به آموزش و ارتقای مهارت دست اندرکاران حوزه بهداشت و درمان که مدرک دانشگاهی ندارند نیز توجه جدی داشته باشد.

دکتررضا ناصرحجتی یکی دیگرازمولفین کتاب درادامه نشست به ارایه توضیحاتی درمورد نحوه تالیف کتاب پرداخته وگفت|: درتالیف این کتاب یکی ازاصلی ترین کتب مرجع علم دندانپزشکی که درسراسردنیا به عنوان مرجع دستیاران دندانپزشک مورد استفاده قرارمی گیرد ،مورد توجه قرارگرفته است . البته با توجه به نیازهای آموزشی دستیاران دندان پزشکی درکشورما ومحدوده فعالیت آنها درمراکزدرمانی دندانپزشکی کتاب بومی سازی شده ودراختیارمخاطبان قرارگرفته است .

وی اظهار کرد: از زمانی‌که سابقه تدریس در دوره‌های آموزشی و مهارتی دستیاران دندانپزشک را دارم، متوجه تغییر و تحولات زیادی در این دوره‌ها شدم. بیشترین فراز و نشیب‌های این تغییرات به تهیه کتاب‌های مرجع مربوط می‌شد، به‌گونه‌ای که استانداردسازی مشخصی برای آموزش و تهیه منبع درسی در این دوره‌ها وجود نداشت. وی ادامه داد: به همت وزارت بهداشت، این دوره‌های آموزشی به استانداردسازی ویژه‌ای رسیدند و موفق شدیم این دوره‌ها را توسعه دهیم و کتاب «دستیار دندان‌پزشک» را به رشته تحریر درآوریم. این اثر به دلیل این‌که ترجمه یک مرجع انگلیسی‌زبان بود، به همت مولفان و گردآوردندگان آن، بومی‌سازی و بخش‌هایی از آن بنا به ضرورت، حذف شد. همچنین این کتاب، وظایف دستیاران دندانپزشک را به‌صورت کامل تشریح کرده است

دکتر مهدی آهمه، یکی دیگر از مولفان کتاب «دستیار دندان‌پزشک» در این نشست با بیان این‌که بیشتر در بخش ویرایش این اثر فعالیت کرده‌ام، اظهار کرد: معتقدم این اثر با بازبینی‌های مکرری که در آن صورت می‌گیرد، به زعم خود فراگیران دوره‌های آموزشی و سایر مولفان این اثر، به‌تدریج از محتوای علمی برخوردار می‌شود. اما این اثر برای این‌که بتواند به یک منبع علمی جامع تبدیل شود، نیاز به کار بیشتری دارد و باید متناسب با نیاز دستیاران دندانپزشک که در مطب‌ها و مراکز درمانی مختلف مشغول‌اند، نگارش یابد. وی با بیان این‌که کتاب «دستیار دندان‌پزشک» به‌گونه‌ای تالیف شده است که روال هر فصل با فصل دیگر کاملا متفاوت است، گفت: این اثر ابزارهای مورد نیاز و شیوه کار با آن‌ها برای کار درمانی ویژه در حوزه دندانپزشکی را ارایه می‌کند

.دومین چاپ کتاب «دستیار دندان‌پزشک» با شمارگان یک‌هزار نسخه در 416 صفحه، به بهای 15 هزار تومان از سوی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی منتشر شده است.

 


تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved