به گزارش روابط عمومی سازمان انتشارات جهاددانشگاهی به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه زنجان، سعید پورعلی در چهارمین گردهمایی مدیران انتشارات واحدهای جهاددانشگاهی سراسر کشور که در سالن شهید شهریاری مجتمع جهاددانشگاهی زنجان برگزار شد، گفت: یکی از مهمترین وظایف کتاب، ایجاد رابطه بین ماده و معنا است، زیرا پایی در آسمان و پایی در زمین دارد و در کتابهای مذهبی مختلفی همچون مجمعالبیان تاکید شده است که در سورههای مختلف نام اشاره قرآن ذلک و هذا بوده که بهواسطه در دسترس بودن هذا و بهواسطه اینکه از جانب خداوند است ذلک نامیده شده است.
وی با بیان اینکه بابهای مغفرت الهی از طریق کتاب و قدم برداشتن در پشت سر کتاب شکل میگیرد و امیرالمومنین علی (ع) شأن انسانسازی، تمدنسازی و ... برای کتاب قائل شدهاند، افزود: جایگاه کتاب در تمدن ایرانی ـ اسلامی بسیار مهم بوده و جهاددانشگاهی بهعنوان نهاد انقلابی که ریشه در این تفکر دارد به امر کتاب اهتمام ورزیده و در اساسنامه آن نیز به این موضوع توجه ویژه شده است.
این مسئول با اعلام اینکه جامعهای که با کتاب مانوس باشد دچار افراط و تفریط و احساسات و هیجانات غیرقابل کنترل نخواهد شد و در واقع کتاب لنگرگاه مطمئنی است که جامعه را از آسیب دور کرده و پنجرهای برای بحث، تبادل فرهنگ و حفظ روابط فرهنگی است، خاطرنشان کرد: تا زمانی که فعالیتهای علمی اساتید دانشگاه در قالب کلمات شکل نگیرد، امکان بحث و اجتماعات مختلف وجود ندارد، به همین جهت در دین نیز کتاب محور تعمیق قرار گرفته تا مردم پیرامون برنامههای الهی به بحث و گفتوگو بنشینند.
وی اظهار کرد: ستون تمدن اسلامی کتاب بوده و دانشگاه نیز یکی از مهمترین خیمههای مستندسازی دانش است، لذا ناشران جهاددانشگاهی در این زمینه سهم دارند و فعالیت خود را به خوبی انجام دادهاند. همچنین در جامعهای که کتاب بیشتری منتشر شود خلاقیت و نوآوری در آن افزایش خواهد یافت و با بالا رفتن نرخ چاپ کتاب روند پیشرفت و توسعه نیز هموارتر خواهد شد. مهمترین محور توسعه سرمایه انسانی است که کتاب در شکلگیری آن اهمیت زیادی دارد.
پورعلی با بیان اینکه چشم همه به سوی ناشران است، لذا برای انجام این ماموریت با چابکی زیاد باید مروج و مبلغ کتاب بود و با استفاده از فرصتهایی همچون به اشتراکگذاری فعالیتها در فضای مجازی میتوان کتاب را تبلیغ کرد، ادامه داد: کیفیسازی نیز اهمیت زیادی دارد و نباید در این راستا به نیاز جامعه دانشگاهی بیتوجه بود، به همین خاطر باید با کیفیسازی در فضای غیردرسی، انس و الفت ایجاد کرد.
وی عنوان کرد: هماکنون در تمدنی قرار داریم که پنجره آن برای استفاده از تجربیات بشری باز است و لذا باید از این تجربیات استفاده کرده و با متناسب کردن آن با فضای فرهنگی خود از این تجربیات استفاده کنیم. همچنین افزایش ارتباط با مجموعه انتشارات جهاددانشگاهی، شرکت در نمایشگاهها و رویدادهای مختلف متناسب با کتاب، برگزاری جلسات نقد کتاب، ایجاد امکان مطالعه در فروشگاههای جهاددانشگاهی، حرمتگذاری به مولف، برگزاری مراسم رونمایی برای کتابهای منتشر شده و بهبود فیزیکی محلهای عرضه کتاب، از دیگر فعالیتهایی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
رییس جهاددانشگاهی استان زنجان نیز در این گردهمایی یادآور شد: یکی از کارکردهای اساسی جهاددانشگاهی، فعالیتهای فرهنگی است و با وجود اینکه چهار کارکرد آموزشی، پژوهشی، اشتغال فارغالتحصیلان و فرهنگی برای جهاددانشگاهی در نظر گرفته شده است، ولی معتقدیم مهمترین کارکرد آن فرهنگی است، زیرا انقلاب ایران، انقلابی فرهنگی بوده است.
مهدی عباسی با اعلام اینکه در جهاددانشگاهی استان زنجان فعالیتهای گستردهای داشتهایم تا عقبافتادگی سالهای گذشته جبران و آنچه رسالت اصلی جهاددانشگاهی است، عملی شود، ادامه داد: استان زنجان در سرانه مطالعه رتبه دوم کشوری را دارد و جزو استانهای پیشرو در این زمینه است.
این مسئول تاکید کرد: کتاب معجزه پیامبر بزرگوار اسلام بود که این موضوع نشاندهنده شأن والای کتاب و جایگاه والای فعالان این عرصه بوده است. همچنین عادت به کتابخوانی و درک مطالب کتاب دو چالش پیش رو در حوزه کتاب و کتابخوانی است و اگر چه جایگاه استان زنجان در زمینه کتابخوانی والا است، ولی در مقایسه با سایر کشورها بسیار پایین است و لازم است اقدامات موثری در این زمینه انجام شود. در زمینه درک مطالب نیز با وجود مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد باید فعالیتهایی در جهت افزایش آن انجام شود.
وی گفت: تا زمانی که آموزش و پرورش کتابهایی را بهعنوان مرجع اصلی معرفی کرده و نرم اندازهگیری نمرههای کمی بوده و کتابهایی بهعنوان مکمل در کنار مراجع اصلی با کودکان کار نمیشود فرهنگسازی در کشور و به تبع آن افزایش درک مطلب مشکل است.
عباسی با بیان اینکه فضای مجازی نیز در این زمینه موثر است و این آسیبها سبب شده است که به کتاب و کتابخوانی کمتر پرداخته شود، افزود: در تعیین سرانه مطالعه خواندن ادعیه، قرآن و نشریات نیز مورد توجه بوده است ،لذا حذف این موارد سبب شده است تا به کتاب کمتر توجه شود.
وی خاطرنشان کرد: با وجود اینکه در بسیاری از موارد فضای مجازی به عنوان آسیب مطرح شده است، ولی در جهاددانشگاهی که همواره ثابت کرده است در فضاهایی حضور دارد که دیگران در این زمینه وارد نشدهاند، تبدیل تهدید فضای مجازی به فرصت در تخصص جهادگران دانشگاهی است و اگرچه تغییر عادت به فضای مجازی سخت است، ولی جهاددانشگاهی توانسته است با انجام اقداماتی همچون تولید اپلیکیشن موبایل، رادیو دانشجو و ... در این زمینه پیشتاز بوده و همگام با مسائل روز دنیا در حرکت باشد.
وی با تاکید بر اینکه در حدود دو سالی که انتشارات جهاددانشگاهی استان زنجان دوباره راهاندازی شد، حدود 42 عنوان کتاب چاپ شده است که در برخی موارد از گستره استان خارج شده، همچنین امسال نیز 16 عنوان کتاب در جهاددانشگاهی استان چاپ شده است، تصریح کرد: یکی از ابزارهای مهم جنگنرم، انتشارات است و جهاددانشگاهی در نظر دارد با توجه به رسالت خود در سالهای آینده با قدرت بیشتری در این زمینه کار کند.
رییس سازمان انتشارات جهاددانشگاهی نیز در این جلسه با بیان اینکه جهاددانشگاهی استان زنجان در زمینه تولید و توزیع کتابهای منتشر شده به صورت فعال و منسجم عمل کرده است، عنوان کرد: به دلیل مشکلاتی که صنعت انتشارات در کشور با آن مواجه بوده، فعالیت در زمینه نشر سخت و مشکلاتی همچون مشکلات اقتصادی گریبانگیر همه ناشران شده است که امیدواریم با تمهیداتی که در این زمینه اندیشیده میشود بخشی از مشکلات را حل کرده و نقاط ضعف جبران شود.
عادل تقوی با اعلام اینکه فعالیتهای شاخصی در حوزههای تولید، توزیع و فعالیتهای ترویجی در جهاددانشگاهی انجام میشود، یادآور شد: سال گذشته 430 عنوان کتاب توسط انتشارات جهاددانشگاهی منتشر شده و از ابتدای تاسیس تا 9 ماهه نخست امسال نیز بیش از ششهزار عنوان کتاب منتشر و توزیع شده که شامل کتابهای چاپ اول و چاپ مجدد است که این کتابها تنوع موضوعی خوبی دارند.
وی با بیان اینکه برخی از ناشران جهاددانشگاهی کشور همچون مشهد و دانشگاه امیرکبیر قطب تخصصی هستند، تاکید کرد: برگزاری دو جشنواره کتاب سال دانشجویی و پایاننامههای برتر دانشگاهی، از جمله فعالیتهایی است که به تشویق دانشجویان نویسنده پرداخته و پلی برای ارتباط جامعه دانشجویی با صنعت هستند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان نیز در این جلسه گفت: هر یک از پیامبران معجزات خاصی برای خود داشتهاند که پیامبر اسلام علاوه بر معجزات قبلی پیامبران، معجزه جاویدی به نام قران دارد که این موضوع مایه افتخار مسلمانان است که قرآن چراغ راه انسانیت بوده است.
ناصر مقدم افزود: ناشران واسط بین مولفان و خوانندگان هستند، لذا این گروه جایگاه ویژهای دارند که باید از این فرصت استفاده کرده و علاوه بر داشتن ویژگیهای بارز یک انسان عالم در زمینه انتشار کتاب سختگیر بوده و کیفیت کتاب را در اولویت نخست قرار دهند تا کتاب مورد نظر آنها سالها جریان داشته و نسلهای آینده نیز از آن بهرهمند شوند.
وی با بیان اینکه از ویژگیهای کتاب خوب میتوان عنوان کتاب، جذابیت، تصویرسازی مناسب، رضایتمندی خواننده، آموزشمحور بودن، خستهکننده نبودن را برشمرد، خاطرنشان کرد: در کشور رغبت کمی به کتابخوانی وجود دارد که در صورت مراعات کردن موارد فوق علاوه بر خواص، مردم عادی نیز به مطالعه علاقهمند خواهند شد.
مقدم اظهار کرد: ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان سال گذشته مطالعهای را برای سنجش میزان مصرف کالاهای فرهنگی همچون روزنامه، کتاب و ... انجام داد که بر اساس یافتههای این مطالعه میزان مطالعه مکتوب در کشور به شدت افت داشته و علاقهمندی به فضای مجازی افزایش یافته است.
وی تصریح کرد: هماکنون 38 ناشر دارای مجوز در استان فعال هستند که فعالیت 22 ناشر مطلوب است. همچنین سال گذشته 131 عنوان کتاب در استان چاپ شده بود که امسال به 160 عنوان رسیده است.
این مسئول عنوان کرد: سیاستهای حمایتی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از حمایت از چاپ به خرید کتاب تغییر کرده است، لذا در این راستا سال گذشته 836 عنوان کتاب به ارزش 80 میلیون تومان خریداری شده است که امسال با کاهش اعتبارات به 71 عنوان کتاب با ارزش 70 میلیون تومان رسیده است.
وی تاکید کرد: بر اساس سیاستهای موجود، لازم است ادارات و دستگاههای اجرایی استان 30 درصد از هر عنوان کتاب را با تخفیف 30 درصد خریداری کنند. همچنین برخی کتابهای چاپ شده در استان که قابلیت توزیع در سراسر کشور را دارند توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خریداری و توزیع شده است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان زنجان نیز در این جلسه با بیان اینکه در زمینه چاپ کتاب میتوان ترازویی را متصور شد که هرچه فرهنگ مطالعه افزایش یابد میزان معضلات کاهش خواهد یافت، یادآور شد: ناشران، جهادگران واقعی در عرصه فرهنگی هستند و با توجه به اینکه حجمههای فرهنگی دغدغه مقام معظم رهبری بوده و کشور در جنگنرم بسیار سختی به سر میبرد وظیفه سختی بر دوش اصحاب فرهنگ و مطالعه وجود دارد.
امیرعلی نیکبخش گفت: لازم است با توجه به رویکرد جدید فضای مجازی، رویکرد خود را تغییر دهیم، زیرا در اینگونه فعالیتها این سئوال مطرح میشود مگر فضای مجازی در سایر کشورها وجود ندارد؟ ایران مدت محدودی است که وارد این فضا شده و با چالش فضای مجازی مواجه شده است، اما دیگر کشورها همچون آلمان و ایتالیا که در این زمینه پیشرو هستند مشاهده شده است که صفهای طولانی برای خرید کتاب وجود دارد.
وی با اعلام اینکه در ایران فضای مجازی به راحتی یکی از دلایل کاهش مطالعه مطرح میشود، خاطرنشان کرد: مطالعهای که شورای فرهنگ عمومی در فضای نمونهای محدود داشته است میزان سرانه مطالعه 93 دقیقه بیان شده است که به نظر میرسد در تعیین میزان سرانه مطالعه باید دقت بیشتری شود و این میزان معرفی شده جای بحث دارد.
نیکبخش با بیان اینکه کتابهای خوب زیادی در کشور وجود دارد، ولی به دلیل پایین بودن میزان مطالعه و معرفی نشدن کتابهای خوب توسط جامعه کتابخوان سبب مهجور بودن این کتابها شده است، اظهار کرد: در گذشته هنگام جنگ ابتدا کتابخانه یک کشور تسخیر میشد، ولی هماکنون تسخیر صدا و سیما که به منزله فرهنگ یک کشور است، در اولویت قرار دارد.
وی اعلام کرد: از سال 70 با کاهش انتشار کتاب مواجه بودهایم، ولی شکل مطالعه تغییر کرده و بیشتر کتابها به صورت مجازی تولید میشوند، ولی باید تاکید کرد تورق کتاب و کتاب خواندن به صورت فیزیکی بسیار لذتبخش است.
به گزارش ایسنا، در این جلسه مستند شهید فهیمه سیاری با عنوان «بدرقه» رونمایی شد.