به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، نشست خبری بیست و سومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی یکشنبه 16 آبان ماه با حضور مجید غلامیجلیسه مدیرعامل موسسه خانه کتاب، دکتر سعید پورعلی معاون فرهنگی جهاددانشگاهی و عادل تقوی رییس سازمان انتشارات جهاددانشگاهی و دبیر بیست و سومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی در دفتر مرکزی این سازمان برگزار شد.
تقوی در ابتدای این نشست گفت: آیین اختتامیه بیست و سومین جشنواره کتاب سال دانشجویی، 25 آبانماه در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاد دانشگاهی با معرفی برگزیدگان برگزار خواهد شد. بیست و سومین دوره از لحاظ کمی و کیفی رکورد دورههای قبل را با بررسی 629 اثر شکست. ظرفیت داوری و اجرای این دوره از جشنواره با همکاری موسسه خانه کتاب افزایش پیدا کرده است. آثار در چهار مرحله و در گروههای 6گانه «علوم پایه»، «کشاورزی، منابع طبیعی»، «علوم انسانی»، «هنر و معماری»، «فنی و مهندسی» و «پزشکی و دامپزشکی» داوری شدهاند. «اقتصاد مقاومتی»، «اشتغال و کارآفرینی» داوری آثار دانشجویان خارجی فارسینویس، انتخاب مولف جوان برحسب سن و بخش دیگر مؤلف پر کار است که با توجه به تعداد اثار ارسالی از آن تقدیر خواهیم کرد. معرفی دو ناشر دانشگاهی و همچنین معرفی استادان مطرح یکی در حوزه علوم انسانی و یکی در حوزه علوم پزشکی بخشهای ویژه این دوره هستند.
در ادامه این نشست جلیسه با اشاره به استمرار جشنواره کتاب سال دانشجویی گفت: استمرار جشنواره در بیست و سه دوره نشان از اهمیت آن برای دستاندرکاران جهاددانشگاهی دارد.
وی در ادامه اظهار کرد: یکی از وظایف مشخص خانه کتاب اطلاعرسانی در حوزه کتاب و مهمترین اتفاق این حوزه معرفی کتابهای ارزشمند و قابل توجه از حیث کیفیت و محتواست. موسسه بهعنوان مجری با سابقهترین رویداد حوزه کتاب، یعنی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، همیشه دغدغه انتخاب صحیح را در این عرصه داشته است.
مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب افزود: بنابراین همیشه سعی داشتیم که دچار روزمرگی نشویم از ابتدای سال 1393 شوراهای مختلفی برای بازنگری روندهای جشنواره کتاب سال شامل تدوین آییننامههای کتاب سال از حیث محتوا، علمی و فرمهای داوری برگزار شده است. طراحی پرتال جامع برای داوری جشنوارهها بهویژه جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی بهصورت الکترونیکی از دیگر اقدامات موسسه خانه کتاب است. سال گذشته نیز برای نخستینبار فرایند داوری جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران بهصورت الکترونیکی اجرا شد.
وی تصریح کرد: در مجموع 23 جشنواره در سال 94 برگزار و 400 اثر در حوزههای مختلف از سوی داوران بررسی شده است.
جلیسه گفت: با هدف هم افزایی و ارتقای تولید کتاب از حیث اجرایی و علمی، همکاری هایی را با جهاددانشگاهی آغاز کرده ایم و امسال هم برای چندمین بار در برگزاری بیست و سومین جشنواره کتاب سال دانشجویی توسط این نهاد مشارکت کرده ایم.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب افزود: در فرآیند مشارکت با جهاددانشگاهی در این حوزه اقداماتی انجام شد که نتایج خوبی را در پی خواهد داشت، یکی از این دستاوردها، تعمیق علمی جشنواره و دیگری تبادل تجارب دبیرخانه جشنواره کتاب سال دانشجویی و جشنواره کتاب سال جمهوری اسلامی است.
جلیسه با اشاره به همکاری گروه های داوری جشنواره ها ابراز امیدواری کرد این اقدام منجر به بهتر شدن نتیجه داوری ها و رشد و تعالی فعالیت نویسندگان شود.
پورعلی ادامه داد: مسابقه طراحی پوستر بیست و سومین جشنواره کتاب سال دانشجویی نخستینبار برگزار شد که اقدامی نوآورانه به حساب میآید. ابتلا به روزمرگی به موازات افزایش سن جشنواره از نگرانیهای اصلی دستاندرکاران جشنواره کتاب سال دانشجویی است؛ بنابراین باید به نقد این رویداد فرهنگی توجه شود. تلاش میکنیم نقد همه اهالی قلم و دانشگاهیان را درباره جشنواره داشته باشیم. جشنواره اگر خواهان هویتبخشی به کتاب دانشجویی است باید توجه بیشتری به نقد این رویداد داشته باشد.
وی با اشاره به اهمیت نقش دانشجویان مولف در شکلگیری آینده نشر اظهار کرد: فرآیندهای حمایتی برای سرعتبخشی به روند تولید کتاب باید از سوی متولیان و بخش خصوصی مورد توجه قرار گیرد. بسیاری از دانشجویان در انتشار کتاب خود گرفتار پیچ و خمهای بسیاری میشوند.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی درباره مهمترین نقد به جشنواره کتاب سال دانشجویی گفت: تلاش برای دوری از روزمرگی مهمترین نقد به این جشنواره است. قدمت جشنوارهها در دنیا پذیرفته شده و کیفیت گستردگی به همین نسبت باید افزایش پیدا کند. متولیان برگزاری جشنواره از بخش دولتی انتظار حمایت ندارند و به دستاندرکاران جهاد توصیه میکنیم برای تقویت جایگاه جشنواره از حمایتهای بخش خصوصی بهرهمند شوند؛ علاوه بر این خواهان تخصیص ردیف بودجهای برای نشر دانشجویی هستیم. بعد از اعلام اسامی برگزیدگان حمایتها بهصورت جدی اعمال نمیشود.
این مقام مسئول در جهاد دانشگاهی افزود: بسیاری از پایاننامهها بعد از دفاع به کتاب تبدیل نمیشود چرا که دانشجویان از فرایند قانونی این چرخه بیاطلاع هستند. پایاننامههایی که گاه برای تدوین آنها سه سال وقت صرف میشود باید مورد حمایت و به عنوان منبع در اختیار دانشگاهها قرار گیرند. باید از تجربیات برگزیدگان بیست و سه دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی استفاده کنیم بسیاری از برگزیدگان برای تبدیل پایاننامه به کتاب اشتیاق دارند اما نیازمند امکانات حمایتی هستند.
پورعلی درباره کیفیت آثار ارسالی به دبیرخانه بیست و سومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی ادامه داد: حداقل درباره آثار حوزه علوم انسانی که از نزدیک با فرایند داوری آنها درگیر بودم، رعایت مالکیت معنوی، منبعنویسی، بهرهگیری از موضوعات جدید و مسایل روز کشور از سوی دانشجویان مورد توجه قرار گرفته است.
وی با اشاره به آمادگی جهاد دانشگاهی برای مشارکت با دیگر نهادهای علمی در برگزاری جشنوارههای مرتبط با کتاب دانشجویی اظهار کرد: همیشه مشارکت در جشنواره کتاب سال دانشجویی برای جهاد دانشگاهی در اولویت است و خواهان افزایش این مشارکت هستیم. مصادیق استفاده غیرمدبرانه از ظرفیت کتاب دانشجویی، بیتوجهی به جشنوارههای همسان است. انعطاف در جشنواره کتاب سال دانشجویی در همه ادوار این رویداد فرهنگی وجود داشته است.
گفتنی است، بیست و سومین جشنواره کتاب سال دانشجویی همزمان با هفته کتاب 25 آبان ماه در پژوهشکده فرهنگ و هنر معماری جهاد دانشگاهی برگزار می شود.
هدف از برگزاری این جشنواره، ترغیب و تشویق دانشجویان به تولید و خلق آثار مکتوب، ایجاد نشاط علمی در مراکز دانشگاهی و آموزش عالی کشور و حمایت از دانشجویان نوقلم برای تولید اندیشه های جدید است.