به گزارش روابط عمومی سازمان انتشارات جهاددانشگاهی به نقل از ایکنا، به مناسبت هفته کتاب نشست بررسی کارنامه انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران، ۱ آذرماه، با حضور احمد شریفی زاده رئیس و مهدی عباسی معاون فرهنگی سازمان، عدنان طهماسبی استاد دانشکده زبان و ادبیات فارسی در رشته عربی، مهرجردی نماینده معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی، محمد وجگانی استاد ایمولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران، جواد اصغری عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، محمد آقاسی رئیس مرکز افکار سنجی دانشجویان ایران، نساجی مسئول حراست جهاد دانشگاهی و جمعی از اساتید دانشگاه در سازمان جهاد دانشگاهی تهران برگزار شد.
این مراسم با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید توسط پرویز اسلامی آغاز و در ادامه مهدی عباسی معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران به بیان گزارشی کوتاه از عملکرد انتشارات این سازمان پرداخت و گفت: سازمان جهاد دانشگاهی در سال ۶۱ تاسیس و از سال ۸۱ به صورت ناشر مستقل فعالیت کرده است و قبل از آن به صورت زیر مجموعه معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی فعالیت می کرد.
وی ادامه داد: از سال ۶۱ تا کنون ۶۴۵ عنوان کتاب در حوزههای فنی مهندسی، علوم انسانی، کامپیوتر، هنر، معماری و دامپزشکی منتشر شده که از سال ۸۱ به این طرف ۴۰۲ عنوان کتاب منتشر شده است. سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی تهران دارای واحد تولید، توزیع، فروشگاه و شورای علمی است.
عباسی با اشاره به اینکه شورای علمی این انتشارات برای بررسی کتب از لحاظ محتوایی پیش از انتشار اقدام میکند، تصریح کرد: این شورا دارای گروههایی در زمینه فنی مهندسی، علوم انسانی، کامپیوتر، هنر، معماری و دامپزشکی است.
معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران اضافه کرد: از سال ۸۱ به این طرف، ۱۴۹ عنوان کتاب در حوزه علوم انسانی، ۹۶ عنوان کتاب در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی، ۱۴ عنوان کتاب در حوزه هنر و معماری، ۸۴ عنوان کتاب در حوزه فنی و مهندسی، ۳۶ عنوان کتاب در حوزه پزشکی و ۴۳ عنوان کتاب در حوزه علوم پایه منتشر شده است.
وی با اشاره به موفقیتهای این سازمان از سال ۸۱ تاکنون اظهار کرد: کسب رتبه های اول و دوم بین ناشران جهاد دانشگاهی، کسب عنوان ناشر برتر در جهاد دانشگاهی و ۱۱ عنوان شایسته کتاب برتر و کسب سایر عناوین شایسته تقدیر کتاب سال جمهوری اسلامی از جمله این موفقیتها است.
عباسی ادامه داد: از سال ۹۵ تا امروز ۳۳ عنوان کتاب چاپ شده است که ۲۳ عنوان چاپ اول و ده عنوان تجدید چاپ بوده است و همچنین ۱۴ عنوان نیز در دست انتشار داریم.
وی گفت: سال گذشته توانستیم فروشگاه انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران را با عنوان خانه کتاب دانشگاه به منظور تولید و گسترش نشر کتب دانشگاهی راه اندازی کنیم. فاز اول راه اندازی فروشگاه و خانه کتاب دانشگاه سال گذشته انجام شده و همچنین طرح باشگاه مشتریان خانه کتاب دو ماهی است اجرایی شده است. از نمونه فعالیتهای خانه کتاب دانشگاهی میتوان به عرضه تخفیف همیشگی محصولات باشگاه با نگاه حمایتی و فرهنگی اشاره کرد. افراد و دانشجویانی که عضو باشگاه مشتریان شوند میتوانند از تخفیف مادام العمر تا زمانی که این فروشگاه و انتشارات وجود دارد بهره مند شوند.
معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران یادآور شد: از جمله فرصتهای این سازمان میتوان به حضور در دانشگاه، ارتباط با اساتید، اجرای روند دقیق و ضابطه مند بررسی علمی کتب پیش از انتشار و همکاری با دانشگاه و سایر نهادها اشاره کرد.
معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران با اشاره به تهدیدات و ضعفهای این انتشارات اضافه کرد: ضعف اقتصادی صنعت نشر ایران، فعالیت نکردن در حوزه نشر عمومی و محدود بدون توجه به نشر دانشگاهی، خرید اندک کتب دانشگاهی از سوی دانشجویان، وجود رقبای با سابقه و کمبود منابع مالی از جمله این موارد است.
عباسی بیان کرد: مشکل حوزه نشر و کتاب مشکل فرهنگی است تا اقتصادی، که این امر نیازمند همکاری سایر دستگاهها و سازمان دولتی و غیر دولتی و یا فرهنگی چون جهاد دانشگاهی و برای تبلیغ و ترویج کتابخوانی است و این امر نیز تنها با شعار دادن محقق نمیشود زیرا مطالعه خیلی از مشکلات کشور را رفع میکند و امیدواریم بتوانیم این حوزه را با اعتماد اساتید دانشگاه و حمایت سایر دوستان بهتر پیش ببریم.
در ادامه احمد شریفی زاده، رئیس سازمان جهاد دانشگاهی تهران ضمن خیر مقدم به حاضران به سخنرانی پرداخت و گفت: جهاد دانشگاهی یکی از رسالتها و کارهایی که در حوزه دانشگاه ها و نشر کتب دانشگاهی مغفول مانده بود را با انتشارات خود فعال کرد که این امر با نشر و تالیف کتب مورد نیاز جامعه دانشگاهی انجام گرفت. این انتشارات با تالیف این کتب اقدام به کمک به نشر علم در جامعه دانشگاهی کشور کرد. گزارشی که در ابتدای جلسه اعلام شد خوب و مطلوب بود اما رضایت کامل حاصل نشده است، چون ظرفیت جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران با حضور فرهیختگان و اساتید بالاتر از اینها است.
شریفی زاده اظهار کرد: امیدوارم در آینده همکاری و همیاری خوب و بیشتری با اساتید دانشگاهها داشته باشیم. اساتید از امتیاز نشر کتاب میتوانند برای ارتقا خود بهره مند شوند، اما اصل مهم برای ما پیدا کردن یافتههای خوب توسط اساتید برای بهره مندی دانشجویان است نه ارتقاء اساتید.
وی یادآور شد: استراتژی و سیاست ما این است که از کتبی که موجب توانمند شدن جامعه دانشگاهی به ویژه دانشجویان می شو، حمایت ویژه داشته باشیم و کمک کنیم آنها به عنوان نیروهای توسعه یافته در کشور پرورش یابند.
رئیس سازمان جهاد دانشگاهی تهران اضافه کرد: امیدواریم سال آینده شاهد افزایش کتابها در حوزه نشر و انتشارات باشیم و همچنین از بحث نشر الکترونیکی که دنیا به آن روی آورده است غافل نشویم. البته در مجموعه ما نیز در این زمینه اقداماتی شده که در آینده نزدیک از آنها رونمایی میشود.
عدنان طهماسبی استاد دانشکده زبان و ادبیات فارسی در رشته عربی و مؤلف سه عنوان کتاب سازمان جهاد دانشگاهی، دیگر سخنران این نشست بود که در سخنان خود گفت: قرآن کریم با «اقْرَأْ »آغاز میشود و فهمی متناظر با آن شکل می گیرد که «اکتب» هم در آن است؛ یعنی اگر قرائتی است باید با آن چیزی مکتوب باشد.
وی با اشاره به گزارش ابتدای جلسه مبنی بر اینکه بیشترین آمار تولید و نشر کتاب این سازمان در حوزه علوم انسانی بوده، افزود: این امر نشان میدهد که پیام جهاد دانشگاهی پیام فرهنگی است؛ جهاد دانشگاهی پس از پیروزی انقلاب اسلامی شکل گرفت که پیام آن فرهنگی بود، لذا افرادی که در حوزه فرهنگ کار میکنند در این جا گرد هم آمدهاند و بدون توجه به گرایشهای سیاسی خود، همواره اعتدال را پیشه گرفتهاند؛ باید گفت، جهاد دانشگاهی سازمانی معتدل و میانه رو است.
طهماسبی عنوان کرد: تولید کتاب شرایط خاص خود را دارد؛ پس از تولید کتاب مرحله چاپ و توزیع است. انتشارات بزرگی هستند که فروشگاهی برای توزیع کتاب دارند چنان که انتشارات مولانا و امیر کبیر دارای فروشگاه بزرگ انتشاراتی هستند و امید داریم که فضای مناسبی برای فروشگاه نیز در اختیار سازمان جهاد دانشگاهی تهران قرار داده شود. نکته دیگر اطلاع رسانی است که باید در زمینه انتشار کتابها انجام گیرد.
این استاد دانشگاه بیان کرد: در صورت امکان باید نمایشگاههای ملی، منطقهای و فصلی برپا شود تا موضوع توزیع حل شود. همچنین بخش دیگر اعتماد است که حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: اگر بشود منابع مالی حوزه نشر را از طریق خیرین تامین کرد، امری مطلوب است؛ امید داریم روز به روز شاهد رشد این عرصه باشیم.
در ادامه مراسم، محمد وجگانی استاد ایمولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مؤلف کتابی با عنوان «ایمولوژی» که از پرچاپ ترین انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران است، به سخنرانی پرداخت و گفت: ما جز اولین جوانانی بودیم که هنگامی که جهاد دانشگاهی در سال ۵۹ تشکیل شد، همکاری خود را با این نهاد آغاز کردیم چنان که در ابتدا مسافرتی به سیستان و بلوچستان داشتیم. این سازمان از نهادهای مولود انقلاب است و در نهایت دور از حاشیهها کار میکند و با وجود فشارهایی که گاه و بیگاه بر آن است، نهادی پویاست.
وجگانی با اشاره به اینکه کتاب فوق الذکر، ۱۲ بار تجدید چاپ شده است، افزود: این کتاب را نخستین بار در سال ۷۱ به انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران ارائه کردم که با همکاری آنها به زیور نشر آراسته شد. این رشته از رشتههای مقطع پزشکی به ویژه در دههای اخیر است و ماهیت آن علوم پایه است و از آن در تشخیص، شناسایی و درمان و ... استفاده میشود. در این عرصه کتابهای مختلفی به زبان فارسی چاپ شده اما این کتاب به عنوان مرجع پزشکی در حوزه ایمن شناسی توسط وزارت بهداشت معرفی شده است و تنها منبع فارسی است که در کنار دو منبع بین المللی دیگر قرار دارد که از لحاظ منابع و فصول کامل و وسیع تر است و نیاز قابل توجهی از داوطلبان را برطرف میکند.
این استاد دانشگاه ضمن تشکر از جهاد دانشگاهی و حمایتهای این نهاد در حوزه نشر عنوان کرد: همراهی و احساسی که در بخش پشتیبانی، چاپ و انتشارات این سازمان در آن زمان دیده میشد، در سیستم اداری دیگری نبود.
وی تصریح کرد: نکته دیگر درباره کتاب و مطالعه است؛ باید اذعان کرد مردم را به هر کار فرهنگی سوق میدهیم جز مطالعه، اما باید مردم را به سمتی ببریم که ستونهای پایداری در فکر و اندیشه آنها شکل گیرد تا خودشان اهل تفکر باشند که این مهم مهیا نمیشود مگر با روی آوردن مردم به عرصه کتاب و کتابخوانی.
براساس گزارش ایکنا جواد اصغری عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و از مؤلفین همکار با سازمان جهاد دانشگاهی تهران از دیگر سخنرانان این جلسه بود. وی در سخنان خود اظهار کرد: نخستین کتابی که با کمک این انتشارات چاپ کردیم حدود سال ۸۶ بود که در حال حاضر به چاپ سوم رسیده است و تشکر میکنم از همکاری کل مجموعه این انتشارات.
وی با اشاره به اینکه اگر بررسی کارنامه انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران مد نظر است هر مجموعه همراه با نقاط قوت و ضعف است، گفت: نقاط قوت این مجموعه از کیفیت کارش و انتشاراتش معلوم است اما موضوع کتاب، امروزه دردآور است. مسائلی چون کپی کتاب، قیمتهای بالای کتابها، رواج فایلهای pdf کتب، و رد و بدل شدن جزوات میان دانشجویان از دغدغههای این حوزه است.
وی عنوان کرد: در بخش توزیع در کشور دچار مشکل هستیم، چنانچه خیلی از ناشران کتاب فروشی ندارند اما به لطف خدا جهاد دانشگاهی این امکان را دارد و راه اندازی فروشگاه این انتشارات در خیابان ۱۶ آذر خوب و مطلوب و اتفاقی مبارک است اما آیا جهاد دانشگاهی میتواند با بحث فروش کتاب کنار خیابان و رواج فایل pdf کتابها در فضای مجازی و از این جنس کارهای غیر قانونی که بعضا حبس نیز دارد مبارزه کند و یا پیگیر این امر شود؟
اصغری اظهار کرد: انتشارات این سازمان میتواند عهده دار رونمایی کتابهای ناشران در دانشکدههای مرتبط شود. بحث دیگر بحث تبلیغات است که از موضوعات مهم این عرصه است؛ امید داریم جهاد دانشگاهی بتواند گامهای مثمرثمری در زمینه توزیع بردارد.
مهرجردی نماینده معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی در این مراسم، سخنران پایانی این جلسه بود که ضمن تشکر از فعالیتهای این انتشارات گفت: فعالیتهایی چون چاپ و نشر باعث ماندگار شدن آثار میشود.
وی اضافه کرد: بهتر است از همکاری سازمان انتشارات سایر واحدها در سراسر کشور استفاده شود. همچنین همکاری و همفکری با سایر انتشارات واحدهای جهاد دانشگاهی موجب دستیابی به راهکارهای تازه شده و به هم افزایی کمک میکند.
در پایان احمد شریفی زاده رئیس سازمان جهاد دانشگاهی تهران در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا مبنی بر اینکه با توجه به حجم بالای آثار انتشارات در حوزه علوم انسانی چه میزان به حوزه علوم قرآنی توجه شده است، گفت: برنامه ای جدی را در این حوزه شروع کرده ایم. همچنین از جمله آثارمان در این زمینه میتوان به «کلمه طیبه» که مخصوص جشنواره چاپ شده، «قانون زوجیت عام در قرآن» و «معادل یابی واژگان در قرآن کریم» اشاره کرد.
وی اضافه کرد: حضور مؤلف در این حوزه بسیار مهم است؛ چرا که کتابهای دانشگاهی در این حوزه با ضعفهایی روبرو هستند و مولفین باید در این زمینه تلاش کنند و از همین جا اعلام می کنم که ما آماده حمایت از این مولفین هستیم.