به گزارش روابط عمومی سازمان انتشارا ت جهاد دانشگاهی، اين مراسم با حضور دکتر حمیدرضا طیبی رییس جهاد دانشگاهی ، حجت الاسلام و المسلمین محمدیان رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها ، دکتر سعید پور علی معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی ، دکتر سید عبد الحمید احمدی معاون فرهنگی ، پژوهشی و آموزشی وزیر ورزش و جوانان و حجت الاسلام و المسلمین شاهمرادی دبیر شورای فرهنگ عمومی وجمعي از انديشمندان و اصحاب علم و
حجتالاسلام والمسلمین محمدیان رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در اختتامیه شانزدهمین دوره جشنواره پایاننامههای دانشجویی با اشاره به فعالیت های جهاد دانشگاهی اظهار کرد: اهتمامی که در جهاددانشگاهی بر مباحث علمی وجود دارد قابل تقدیر است و یکی از فعالیتهای مفید جهاد دانشگاهی در عرصه پایاننامههای دانشجویی در این جشنواره است و امیدواریم در سالهای آینده در سطح وسیعتری ادامه پیدا کند.
وی با اشاره به یکی از خطبههای امیرالمومنین اظهار کرد: امیرالمومنین در یکی از خطبههای خود میفرماید از ویژگیهای اهل تقوا و انسانهای برجسته و با تقوا این است که گوشهای خود را وقف کردهاند و همهجانبه در اختیار علم نافع قرار دادهاند.
رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با بیان اینکه پیامبر اکرم(ص) میفرمایند دوری میجویم از علمی که فایده ندارد، گفت: بنابراین با توجه به محدودیت امکانات و عمر باید علم نافع در بالاترین اولویت باشد و ممکن است بین برخی علوم مجبور به انتخاب باشیم.
وی با اشاره به اینکه بیشتر پایاننامهها بعد از نوشته شدن بایگانی میشود، گفت: باید به نویسندگان این رسالهها گفت اگر خودتان بعد از نوشتن پایاننامهها حاضر هستید یک بار دیگر آن را مطالعه کنید آن پایاننامه مفید است و در غیر این صورت پایاننامه مفیدی نوشته نشده است.
محمدیان با بیان اینکه بیشتر پایاننامههایی که نوشته میشود را حتی استاد راهنما و استاد مشاور مطالعه نمیکنند، تاکید کرد: اینها موضوعاتی است که باید به دلیل آن بر علم این کشور گریست.
وی افزود: اگر پایاننامهها در مرز دانش حرکت نکنند و در بعد کاربردی ثروت تولید نکنند و تنها امتیازات مقطع تحصیلی را ایجاد کند مشکل بزرگی برای کشور است.
رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با انتقاد از کمیتگرایی در برابر کیفیتگرایی در ارائه رسالههای علمی اظهار کرد: توجه به تعداد مقالات که برخی دانشگاهها آن را منحصر به مقالات ارائه شونده در خارج از کشور و برخی آن را منحصر به مقالات نوشته شده به زبان انگلیسی میکنند مشکل بزرگی است که نهتنها به بحث کمیتگرایی دامن میزند بلکه توهین به دانش و زبان ملی است.
سعید پورعلی معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی نیز ضمن تسلیت ایام فاطمیه اظهار کرد: رسالت آموزش پزشکی بالا بردن سطح دانشهایی است که چندان تخصصی نیستند، حال آنکه رسالت اصلی آموزش عالی تربیت نیروهای متخصص و صاحب مهارت در رشتههای دانشگاهی است که این مهارت و تبحر در سطوح ارشد و دکتری موتور شتابدهنده توسعه کشور است.
وی با بیان اینکه فرآیند توسعه هر کشوری با کیفیت و تخصص دانشآموختگان آموزش عالی به خصوص در مقاطع تحصیلات تکمیلی است، گفت: دانشگاه محل شناخت، کشف و پرورش استعدادهای برتر کشور است و آمادهسازی این استعدادها برای خدمت و اقتدار علمی و توسعه ثروت است.
پورعلی ادامه داد: امروزه کشورهایی قدرتمندتر هستند که صاحب مراکز آموزش عالی کیفیتر و دانشآموختگان ماهر و متخصصتر هستند بنابراین برای کمک به فرآیند توسعه کشور و افزایش توان علمی نیاز به اقتدار علم و سرمایهگذاری در آموزش عالی است.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی بیان کرد: جدی گرفتن الزامات نهاد علم و حاکمیت گفتمان علم در کنشهای کنشگران دانشگاهی مسیر اقتدار علمی و اقتدار سرمایه علمی و فرهنگی جامعه ما و همچنین هویتهای دانشگاهی را فراهم مینماید.
وی با اشاره به اینکه یکی از شروط فارغالتحصیل شدن نگارش پایاننامه است تا فرصت مجددی برای یادگیری بهتر فراهم شود، گفت: پایاننامه تمرین عملی آموختههای دانشجویی در دوره تحصیلات تکمیلی و تخصصی شدن گرایشهای علمی دانشجو است و هر اندازه فضای دانش آموختن و حرفهآموزی فضای غالب این مقطع زمانی باشد رسالههای بهتر و قابل دفاعتری تولید میشوند.
پورعلی ادامه داد: به همین اعتبار عنایت به سلامت، شفافیت، انتخاب موضوع،مراحل تدوین و نگارش ، راهنمایی و مشاوره و دفاع از رساله اعتبار بخشی مدارک دانشگاهی را تضمین میکند و یکی از مهمترین الزامات آن است که دانشگاهیان برای نیل به هدف اصلی خود یعنی جستجوی حقیقت و پیشرفت دانش انتخاب موضوع و انجام پژوهش را به دور از تعصبات و تصورات غالب حرفهای و عقیدتی دنبال کنند.
وی تاکید کرد: کلیه ادعاهای شناختی محصول تلاش ارزشمند بر اساس پارادایمهای منتخب علم است و شک و مداقه انتقادی یکی از اصول مسلم است و این حق را نمی توان و نباید از پژوهشگر سلب کرد و هیچ پژوهشگری در فضای علمی نمیتواند راه بررسی انتقادی را که در غالب رسالهها و پایان نامهها تدوین میشود مسدود سازد و به بیان دیگر دانشجویان و پژوهشگران باید اجازه دهند آثارشان مورد بررسی و نقد قرارگیرد.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی اظهار کرد: فضای محقق و پژوهشگر باید به دور از تعصبات رایج که مانع شکلگیری فضای علمی است در خصوص موضوعات مبتلا به با خلاقیت تولید علمی داشته باشد و ایجاد فضای انتقادی و خلاقانه به محیطهای علمی دعوت به پیشگامی در رقابت علمی است و نتایج آن قطعا به رشد جامعه میانجامد.
وی ادامه داد: در چنین فضایی است که پژوهشگر میتواند کمک نوآورانه به رشد علمی خود کند و آثار محققانه و برجسته تولید و ارائه کند و به حقیقت متعهد است.
پورعلی در ادامه با بیان اینکه نمیتوان به نقش برجسته اساتید در حوزه ارتقاء دانش و توسعه علمی کشور بیتوجه بود، گفت: با احترام به تلاش و کوشش وفادارانه اساتید آموزش عالی متاسفانه سیستم نظارت حرفهای و مراجع تولید رساله علمی در فضای دانشگاهی ما دچار نواقص و کاستیهای کیفی است و سیستم آموزش عالی کشور برای بهرهمندی از فرصت ارزشمند و بیبدیل تقدیم رساله در مقاطع تحصیلی که یکی از بانشاطترین فضاهای آموزش عالی است با جدیت بیشتری باید دنبال کند.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی افزود: در حال حاضر وضعیت پایاننامهها از هر جهت دچار آسیبهای اساسی است و شناخت آسیبها و تلاش برای رفع آنها یکی از مهمترین وظایف مراکز آموزش عالی و مسوولین آموزش عالی کشور است.
وی تاکید کرد: افزایش تعداد دانشجویان کشور در کلیه مقاطع آموزش عالی به ویژه تحصیلات تکمیلی به طور طبیعی تعداد پایاننامهها را افزایش داده است و این افزایش مقالههای مستخرج از پایاننامهها نباید به هیچعنوان پیشرفت علمی کشور تلقی شود.
عادل تقوی دبیر جشنواره پایاننامههای دانشجویی و رییس سازمان انتشارات جهاددانشگاهی در سخنان خود گفت: گفت: از مردادماه با فراخوانی که داده شد آثار علوم انسانی و هنر و معماری که در مقاطع دکتری و کارشناسی ارشد تدوین شده بودند به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و در نهایت 422 اثر در بخشهای جنبی و ویژه دریافت شد.
وی افزود: بعد از 4 مرحله داوری توسط اساتید جهاد دانشگاهی در غالب تیمهای داوری تخصصی در 15 گروه مجزا با 15 سرگروه و 50 داور کمیته علمی جشنواره منتخبین را برگزیدند.
تقوی گفت: از سال 74 جشنواره پایاننامههای دانشجویی توسط معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی پایهگذاری شده است و در طول این دورهها 77 هزار و 750 اثر ارسال شده و 626 دانشجو برگزیده و شایسته تقدیر شناخته شدند.
دبیر جشنواره پایاننامههای دانشجویی اظهار کرد: از بین آثار رسیده به جشنواره به ترتیب آثار گروه علوم انسانی با درصد 77 بیشترین فراوانی را داشتند و بعد آثار گروههای هنر و معماری با 22 درصد در مرحله دوم قرار گرفتند.
وی ادامه داد: بیشترین آثار رسیده در حوزه دین بود و بعد از آن آثار رشته مدیریت و سپس روانشناسی و ادبیات در رتبههای بعدی قرار گرفتند.
تقوی گفت: 80 درصد آثار در مقطع ارشد و 19 درصد در مقطع دکتری و یک درصد در مقطع کارشناسی بوده است.
دبیر شانزدهمین جشنواره پایاننامههای دانشجویی بیان کرد: در این دوره از جشنواره رشد 7 درصدی دانشجویان دوره دکتری را نسبت به دورههای قبل داشتیم و از لحاظ فراوانی دانشجویان دانشگاههای دولتی 86 درصد و دانشگاههای آزاد 14 درصد شرکتکنندگان را به خوداختصاص دادند.
وی خاطرنشان کرد: برای اولین بار در شانزدهمین دوره از این جشنواره مسابقهای در قالب دفاع 3 دقیقهای از پایاننامه را پیشبینی کردیم و از میان شرکتکنندگان سه نفر به مرحله نهایی راه یافتند و در نهایت یک نفر در این مسابقه برگزیده شد.
در اين مراسم 18 دانشجوي برگزيده و 2 استاد برتر و
اسامی برگزیدگان و شایستگان تقدیر به شرح زیرمی باشد.
هنر و معماری محمدعلی شیخ الحکمایی طراحی پردیس افرینش هنرهای تجسمی
هنر و معماری آرین طاهری تحلیل ابزار های بلاغی در بازی های رایانه ای هدفمند
هنر و معماری پردیس بهمنی مبانی طراحی و شکل گیری اشیا ذر دوره اسلامی
هنر و معماری جعفر آقابرارنیا گودرزی بررسی موسیقی منطقه کجور
زبان و ادبیات شهرت معرفت مقایسه تحلیلی-تطبیقی دوره تکوین ادبیات ایران و مصر
فلسفه سیده زهرا مبلغ ساختار های منطقی فلسفه های اشراقی
دین سیدمحمدحسن حکیم حجیت احادیث فقهی مشترک میان فریقین
علوم اجتماعی مسعود غفاری بررسی نقش عوامل خانوادگی و مدرسه ای در تاب آوری تحصیلی
علوم سیاسی ابوالقاسم شهریاری بررسی تاثیر سرماییه اجتماعی بر میزان آگاهی از حقوق اساسی
حقوق مهرداد صادقیان ندوشن اعمال تئوری ذی نفعان بر ساختار شرکتی شرکت های بیمه و بانک
روانشناسی و علوم تربیتی عزیز سواری بررسی مبانی فلسفی دین صابعین مندائی و استخراج آموزه های تربیتی
مدیریت مژگان اتابکی ارائه چارچوب آموزش و به سازی سرمایه های انسانی
تربیتبدنی زهرا بصیری تاثیر استفاده از درصد های متفاوت نانو ذرات کلی در زیره کفش ورزشی
اقتصاد کاظم بیابانی خامنه عوامل موٍثربر شدت انرژی در اقتصاد ایران
جغرافیا پرویز آقایی جهانی شدن و رابطه آن با فقر شهری
تاریخ ضحی دلداده اصل بررسی نقش و جایگاه آیات قرآن کریم و احادیث در اندرزنامه سیاسی
کارآفرینی و اشتغال سیدمحمدمهدی قرشی شناسایی راهکارهای برند سازی در شرکت های ساختمانی ایران
فنآوریهای نرم و هویتساز شقایق محمدی شناسایی عوامل کلیدی موفقیت در فرآیند کارآفرینی فناورانه
فرهنگ و مدیریت جهادی میلاد شماعی کوپائی شناسایی و تبیین ابعاد مدیریت جهادی با رویکرد نظریه سازی داده بنیان
اقتصاد مقاومتی مژگان نظری تاثیر خصوصیات نظام بانکی بر مولفه های مسئولیت اجتماعی آن
زنان و خانواده ابراهیم مقامی ارائه الگوی اسلامی بخشایش زوجین
فرهنگ عمومی الهام زارع مفهوم شناسی گفتمان مهندسی فرهنگی و بررسی و نقد دلالت های آن
پایاننامههای تجربی (جایزه ویژه ابوریحان) میرابراهیم علیانسب شربیان بی تفاوتی اجتماعی و عوامل موثر بر آن
پایاننامههای تجربی (جایزه ویژه ابوریحان) مریم اسکافی اثر شبکه های اجتماعی بر طلاق عاطفی در شهر مشهد
جوانان علی محمدی ارائه یک مدل مقدماتی از فرآیند شکل گیری نگرش به ازدواج
پایاننامههای استان زنجان حامد جهانشاهی طارحی سیستم اتوماسیون کنتر های بازار برق
پایاننامههای استان زنجان شبنم دهقانی موسایی سنتز پلیمر قالب یونی بر پاییه نانو ذرات مغناطیسیه مگهمیت
استاد برگزیده دکتر آیت الله ممیز
استاد برگزیده دکتر رضا خوش رفتار
همچین در پایان این مراسم آقای سید محمد حسن حکیم به عنوان نفر برگزیده مسابقه دفاع سه دقیقه ای معرفی و از ایشان تقدیر به عمل آمد.