به گزارش روابط عمومی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی ، این نشست با حضور دکتر بهروز محمودی بختیاری عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ، دکتر زهرا استاد زاده عضو هیأت علمی وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری و دکترمحمد امین ناصح نویسنده کتاب و عضو هیأت علمی دانشگاه بیرجند یکشنبه نوزدهم آذر ماه سال جاری ، ساعت 14:30 در تالار کمال دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار شد.
در ابتدای نشست دکتر ناصح با اشاره به پیشینه فرهنگی شهر بیرجند گفت: بیرجند در شرق کشور به لحاظ ورود زود هنگام به موضوع آموزش نوین در ایران شناخته شده است و سابقه مدرسه سازی در آن به زمان مشروطه باز می گردد. مدرسه سازی به عنوان یکی از زمینه های نواندیشی مورد توجه سردمداران مشروطه قرار داشت و با فرو کشیدن شعله مشروطه تعطیل شد. با این حال، مدرسه ای همزمان با جنبش مشروطه در خراسان ایجاد می شود که به مدت 70 سال تداوم می یابد و در نهایت جای خود را به دانشگاه بیرجند می دهد. این مسئله و مسایلی از این دست شرایطی ایجاد کرده که بیرجند از قدیم در حوزه آموزش پیشگام و پیشرو باشد.
وی در ادامه به بیان نحوه گردآوری کتاب پرداخت و افزود: این کتاب براساس آثار ذبیح الله ناصح ابتنا یافته است ایشان از اولین فارغ التحصیلان دبیرستان بیرجند بود که آثاری از آن منطقه از خودبه جا گذاشته بود. من با جمع اوری آثار ایشان سعی در آماده سازی آنها کردم.
عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند در انتها خاطرنشان کرد: این کتاب دارای 12 فصل می باشد که جنبه های مختلف مذهبی، سیاسی ، تاریخی و ... را دربرمی گیرد. کتاب حاضر در حوزه تاریخ محلی است و در هیچکدام از استان های کشور پژوهشی به این گستردگی صورت نگرفته است.
در ادامه جلسه دکتر بختیاری به بیان نکاتی در مورد تاریخ محلی بیرجند پرداخت: عدم خودباختگی مردم بیرجند در مقابل تجدد و پذیرش آن در عین حفظ سنت مذهبی از نکات بارز و برجسته مردم بیرجند به شمار می رود. عضو هیات علمی دانشگاه تهران سپس به ابعاد صوری و محتویی کتاب اشاره کردو افزود کتاب تاریخ محلی بیرجند، کتاب بسیار ارزشمندی است و از مردمی با این درجه از سواد و فرهنگ جز این انتظار نمی رفته است که تاریخ محلی به این خوبی و پرباری داشته باشند. تصاویر بکار رفته در کتاب اورجینال و برگرفته شده از نسخه های اصلی است و نویسنده در جمع آوری و مرتب سازی این اسناد رنج بسیار برده و زحمت فراوان کشیده است که از این حیث جای تقدیر و تشکر دارد.
آخرین سخنران این نشست خانم دکتر استادزاده بود. ایشان سخنان خود را با بیان پرسشی از دکتر ناصح آغاز کرد بدین مضمون که یادداشت های مفقود شده کتاب، بنا به گفته شما در مصاحبه ای، اکنون چگونه بهم متصل شده است. در واقع شیوه شما در گرداوری این یادداشت های مفقود شده چگونه بوده است. عضو هیات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه با اشاره به تلاشی که برای معرفی افراد حاضر در عکسهای کتاب شده است این کار را بسیار ارزشمند و نشان از دقت نظر و سعی نویسنده کتاب دانستند.
در پایان نشست آقای دکتر ناصح درباره نحوه بهم پیوستن یادداشت های مفقوده و شناسایی افراد حاضر در عکسها توضیحاتی را بیان کردند.