معرفی تازه‌های نشر بین‌الملل
«با هم و جدا از هم: روان‌شناسی کووید-19»
دوشنبه 19 آبان 1399
«با هم و جدا از هم: روان‌شناسی کووید-19»
«با هم و جدا از هم: روان‌شناسی کووید-19» عنوان کتابی جدید است که تأکید می‌کند، برای اینکه بخواهیم به طور موثری با همه‌گیری کرونا مقابله کنیم، درک رفتار مردم برای ما به همان اندازه مهم است که درک رفتار خود ویروس.

 

دکتر سوری ضیاغم در معرفی این اثر که در سال 2020 به کوشش «یولاندا یتن» و همکارانش به چاپ رسیده است، می‌نویسد: این کتاب حاصل تلاش مشترک چند روان‌شناس اجتماعی است که تحلیل جامع‌ و در عین حال یکپارچه‌‌ای از روان‌شناسی کووید-19 ارائه می‌دهند. وجه اشتراک این چهار روان‌شناس اجتماعی این است که طی دهه‌های گذشته تحقیقات آن‌ها از تئوری و تحقیق پیرامون هویت اجتماعی الهام گرفته است. آن‌ها نشان داده‌اند که رویکرد هویت اجتماعی چگونه برای درک فرایند‌های متنوع رهبری، بهداشت، سلامتی، رفاه، رفتارهای غیر‌منتظره، احساس خطر، انگ اجتماعی، نابرابری، کلیشه‌سازی، اقدام جمعی، رفتار جمعی، خشونت بین‌گروهی، انسجام اجتماعی و همبستگی، پوپولیسم، شعارهای سیاسی و  فرمان‌برداری به ما یاری می‌رساند.

ایده این کتاب در اوایل مارس 2020 مطرح شد؛ زمانی که مشخص شد کووید-19 زندگی طیف وسیعی از مردم کره زمین را به طور اساسی تحت تأثیر قرار می‌دهد. هدف این اثر استفاده از تئوری هویت اجتماعی برای ارائه یک تحلیل جامع و یکپارچه از روان‌شناسی کووید 19 است.

این کتاب بر مبنای این فرضیه تدوین شده که این همه‌گیری به جمع شدن افراد و حمایت از یکدیگر به عنوان اعضای یک جامعه مشترک بستگی دارد. دستاورد این کتاب 177 صفحه‌ای، اثری حول مفهوم مشارکت است.

«با هم و جدا از هم: روان‌شناسی کووید-19» شامل پنج بخش است. در بخش اول تحت عنوان چشم‌انداز، به مقوله‌های نیاز به تجزیه و تحلیل هویت اجتماعی کووید-19 و تحلیل و بررسی هویت اجتماعی کووید-19 اشاره شده است. در این بخش ذکر شده است، همان‌طور که همه‌گیری کووید-19 به زیست‌شناسی مربوط است، به همان اندازه به روان‌شناسی نیز مرتبط است. از این رو، برای اینکه بخواهیم به طور موثری با همه‌گیری مقابله کنیم، درک رفتار مردم برای ما به همان اندازه مهم است که درک رفتار ویروس.  دوم آن‌که همه‌گیری به ویژه در رابطه با روان‌شناسی گروهی است. سوم اینکه ما به چارچوبی برای درک چگونگی برخورد افراد در تشکیل گروه‌ها، نحوه رفتار آن‌ها در گروه‌ها، پیامد‌های حضور در گروه‌ها و شیوه‌هایی که مرزهای گروه‌ها ترسیم می‌شود، نیاز داریم. همچنین در این بخش به رویکرد هویت اجتماعی اشاره شده که به ما در انجام این امور کمک خواهد کرد.

در بخش دوم کتاب با محوریت تأثیرات اجتماعی، به برخی از اصول بنیادین رویکرد هویت اجتماعی از جمله رهبری، انطباق و پیگیری، تغییر رفتار و تئوری‌های توطئه اشاره شده است. در بخش سوم، ارتباطات (غیر)اجتماعی و عناوینی از جمله تهدید گروهی، درک خطر، انزوای اجتماعی، سالمندان و ارتباطات و ترومای جمعی مورد توجه قرار گرفته‌اند. در بخش چهارم با سرفصل رفتار جمعی، مواردی همچون جمعیت، موقعیت‌های اضطراری و بلایا، همبستگی، مدیریت جمعیت در بحران‌ها، نظم اجتماعی و بی‌نظمی مورد بررسی قرار گرفته است. بخش بعدی این کتاب نیز به روابط فی‌مابین گروه‌ها، نابرابری، قطبش، تعصب و تبعیض، هویت مشترک و انسانیت توجه دارد.

مضامین این کتاب پیرامون قدرت گروه‌ اجتماعی است. در این کتاب نشان داده شده که چگونه می‌شود از این قدرت برای گردهم آمدن و کمک به همکاری  و حمایت از یکدیگر بهره برد تا از لحاظ روانی و جسمی در مواجهه با کووید-19 قوی ماند. نویسندگان این اثر همچنین بر نیاز به جلوگیری از خطرات ناشی از تفرقه، خصومت و خشونت تأکید دارند. آنها معتقدند که هویت اجتماعی و درکی که این حوزه به همراه دارد، می‌تواند در رابطه با پیامدهای تشکیل گروه ما را به سوی آینده‌ای بهتر سوق دهد.

گفتنی است، کتاب جدید یولاندا یتن و همکارانش با عنوان اصلی «Together Apart: The Psychology Of Covid-19» از سوی انتشارات سیج (Sage) در 177 صفحه چاپ و در سال میلادی جاری راهی بازار نشر شده است. معرفی این کتاب در قالب طرح «تازه‌های نشر بین‌الملل» صورت می‌گیرد که به همت سازمان انتشارات جهاددانشگاهی و با هدف شناسایی و معرفی کتاب‌های جدید ناشران بین‌المللی با محوریت علوم انسانی اجرا می‌شود.

 

 


تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved