دکتر علیاکبرزاده با مرور تاریخچه فلسفی شکلگیری هوش مصنوعی، تأکید کرد: «این فناوری هرگز جایگزین خلاقیت و تفکر انسان نخواهد شد، چرا که الگوریتمهای آن زاییده ذهن بشر است. سوژه انسانی بنیانگذار و هدایتگر هوش مصنوعی است و دانش از انسان جدا نمیشود.» او افزود: «کتابخوانها با استفاده از هوش مصنوعی میتوانند عمیقتر و دقیقتر به مطالعه بپردازند و از این فناوری بهینه بهره ببرند.»
مهندس افشین صندوقدار نیز با اشاره به اینکه کتاب نه تنها منبع دانش بلکه فرایند شکل گیری اندیشه است و هوش مصنوعی هر قدر که توسعه یابد، نمیتواند جایگزین تفکر انسانی شود، اظهار داشت: «هوش مصنوعی نه دشمن کتاب، بلکه مکملی برای آن است. لذت خواندن و فرآیند شکلگیری اندیشه با هیچ فناوری جایگزین نمیشود، اما هوش مصنوعی میتواند به درک بهتر متون کمک کند.»
دکتر ابراهیم دشتی با اشاره به سابقه ۷۰ ساله هوش مصنوعی و اینکه جان مک کارتی نخستین کسی بود که به این مسئله بذل توجه داشت، گفت: «رشد مدلهای زبانی بزرگ در سالهای اخیر، ظهور این فناوری را پررنگتر و توجه به آن را بیشتر کرده است. بدون تردید، هوش مصنوعی در آینده ابعاد گستردهتری خواهد یافت؛ به گونهای که ما دیگر قادر نیستیم بین آثار خلق شده توسط هوش مصنوعی و انسان تمایز قائل شویم.» دکتر دشتی در ادامه به این مسئله اشاره کرد که هوش مصنوعی حتی ممکن است قادر به نقد کتاب از زوایای جدید و کشف لایههای پنهان متون باشد؛ لایههایی که شاید به دلیل سوگیری شناختی انسان از چشم ما پنهان مانده باشد».
در پایان نشست، حاضران به طرح پرسشهایی درباره چالشهای اخلاقی، مالکیت فکری و آینده نشر پرداختند. این برنامه با استقبال گسترده علاقمندان، به ویژه دانشجویان و فعالان حوزه فناوری همراه بود.
سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تا 27 اردیبهشت ۱۴۰۴ در مصلی امام خمینی(ره) میزبان علاقمندان و دوستداران حوزه کتاب و کتابخوانی است.